Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.

Post »

Ja sypki nawoz tez zastosowalam,a dodatkowo podlewam codziennie woda z nawozem do datury agrecol ;:333
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja variegata z jednego pnia (starego)wypuszcza całkiem zielone liście :shock:
z drugiego jak zwykle - biało-zielone.
Mam ją trzeci rok i pierwszy raz coś takiego się zdarzyło...
Ktoś spotkał się z czymś takim???
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zjawka pisze:Jak mam to śmierdzidło to podlewam. Wstaw jej zdjęcie i jeszcze czy to jakaś odmianowa?Jakie proporcje smierdzidła na nią poleciało?
Proporcji nie znam, sama jej nie robiłam. Była robiona na mszycę, ale ile dolewek wody co i jak, więcej nie wiem. Pryskane tym była połowa ogródka i kwiatów (w godzinach wieczornych).
Nie wiem jaka datura, bo jeszcze mi nie kwitła :wink: Podobno jest o podwójnych kwiatach (zielone liście).
Z zdjęciem w tym momencie problem. Więc napiszę: młodsze (małe) listki przy pączkach stały się bardzo sztywne i kolor miały dziwny - jasny zielony z przebarwieniem na kolor: zielony-butelkowy. Ta sztywność i kolor mnie zaniepokoiły. Niektóre listki trzymają się, a mniejsze odpadły wraz z małymi pączkami.
Po dotknięciu odpadły - tak sztywne. Część liści jest w lepszej formie i są, a duże większe mają swój naturalny blado zielony kolor (spowodowany zbyt małą dawką azotu :wink: ). Blado zielony kolor, podobny jak na ostatnim zdjęciu, które zamieściła lucyna78 - te dwa jasne liście po lewej i prawej stronie.

Do tego rano zauważyłam, że jakieś stworzonko zjadło kawałek dużego pąka ;/ A na niego liczyłam ;:174

Podlewam na razie tylko odstaną wodą.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Podlewam raz w tygodniu nawozem do datur firmy Agrecol
Alicja
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja podlewam nawozem codziennie i moje już kwitną. ;:215
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Moja po raz kolejny w tym roku przybiera się do kwitnienia , tym razem kwiatów będzie miała więcej bo ciągle produkuje pączusie :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Ja swoją daturę sadzonkę kupioną zimą przesadziłem do większej donicy , pięknie rosła do pewnego czasu, teraz zatrzymała się ,na okrągło dostaje nawóz ,gdy dziś zastanawiając się co jej może być, chciałem sprawdzić korzenie może jakiś robal siedzi, ale zauważyłem ze bryła korzeniowa zajęła całą doniczkę i nie miała gdzie się rozrastać, ciężko było z doniczki ceramicznej wyjąć, ta donica jest o wiele większa , wasze są piękne datury i dla tego zastanawiało mnie co może być ze zaprzestała rosnąć
obecnie
Obrazek
wcześniej
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku jak dla mnie to daj jej duzo wieksza doniczke i na pewno nawozu,ja mam sadzonke z tego roku i wyglada tak podlewam woda z nawozem codziennie
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p
Od: 31 maja 2014, o 12:44

Post »

Janku jeśli dalej jest taka mała to brakuje jej jedzonka..jeśli chcesz żeby jeszcze odbiła i poszła też w zielone to polecam wszelkie nawozy do rozpuszczania w wodzie-ale te sypkie, na początku dawałam nawet łyżkę na 2l wody ok 2-3 razy w tyg (wcale jej to nie przenawoziło) i taka mała sadzonka wystrzeliła mi już na ok 120cm. Dawałam jej nawóz NPK 20-20-20 na początku. Wstawie poźniej zdjecia. Powodzenia na drugi rok :wit
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Jest datura i datura.....
Jedna rośnie szybko inna nie koniecznie. U mnie maya rośnie średnio szybko a np. Lady Velvet (biała pełna) to po prostu mistrz nad mistrze jeśli chodzi o wzrost i kwitnienie.
Janku twoja datura przestała rosną ponieważ została przesadzona i teraz "idzie w korzenie" a nie liście. Po przesadzeniu nie nawoziłabym jej przez około 2 tygodnie.
Oczywiście to jest moje zdanie i może wypowie się ktoś bardziej doswiadczony.
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

Mała daturka, kupiona niedawno za 10zł w ogrodniczym już kwitnie i ma mnóstwo nowych pąków
Obrazek
Obrazek

To jest szczepka która miała może z 35cm, wystrzeliła strasznie, miała być jako drzewko ale wypuszcza nowe z korzeni, więc niech rośnie :) i dopiero teraz zaczyna tworzyć rozgałęzienia na kwiaty.. więc musi swoje wyrosnąć.
Obrazek

Moje wysiane w ubiegłym roku też się rozkręcają, choć mają jeszcze malutkie pączusie to może zdążą..
Obrazek

Asiu z własnego doświadczenia wiem, że nie trzeba czekać z nawożeniem, a już na pewno nie 2 tygodnie. Pozdrawiam :wink:
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

doromichu pisze:Tomku moja to daliens amour pink i tylko trzeba troszke poczekac az sie odpowiednio wybarwi ,ale mysle ze za kilka dni to juz bedzie mozna ja podziwiac w calej krasie ;:333

Koniecznie ją pokaż jak się już wybarwi :wink:

Janek, jeśli nie rośnie pomimo nawozu to może to być też spowodowane powstawaniem części płodnej ( tej z kwiatami). U mnie zawsze przed pojawieniem się pąków roślina stopuje ze wzrostem na ok 2 tygodnie.

Zakwitła mi Rosalla, ma nieco inny kwiat niż zawsze ;:215

Obrazek

Obrazek

zwykła żółta też zaszalała i jeden kwiat ma pomarańczowy

Obrazek
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Dziękuję wam wszystkim kochani za poradę ale ta donica jest o wiele większa niż się wydaje na zdjęciu a nawożę ją nawozem substral o składzie jak pisałem NPK 20+20+20, teraz po przesadzeniu troszkę się boje, najpierw może niech się zaaklimatyzuje w nowej donicy, dopiero będę na nowo nawoził.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

A wieczorem o to takie cudo się pokazało :D

Obrazek
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co by nie byc goloslowna tak sie wybarwia,
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”