Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Czytam właśnie książkę ?Z uchem przy ziemi, czyli jak zrozumieć swój ogród?
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/66454/ ... ogrod.html
Jest tam ciekawy fragment dotyczący właściwości różnych gatunków tymianku.
Cytuję:
?Jeśli uprawiasz jako przyprawę tymianek (macierzankę pospolitą ? Thymus Vulgaris), znasz jego charakterystyczny zapach, pochodzący od olejków eterycznych zwanych monoterpenami. Natomiast zapewne nie wiesz, że w południowej Francji, gdzie jest bardzo rozpowszechnioną rośliną dziko rosnącą, tymianek występuje w sześciu odmianach, każda z innym dominującym monoterpenem. Dwa z tych związków, tymol i karwakol, mają charakterystyczny zapach tymianku. To dziwne, mimo odmiennej budowy chemicznej ludzki węch nie jest w stanie ich rozróżnić. Trzeci monoterpen, geraniol ma cytrynowy zapach, natomiast linalol pachnie lawendą. Dwa pozostałe trudno zdefiniować, lecz alfa-terpineol ma dość słodki ?kwiatowy? zapach. I nie jest to kres różnorodności tymianku. W Hiszpanii występuje siódma odmiana zawierająca cyneol, jeden z olejków nadających zapach rozmarynowi. Natomiast w Hiszpanii najwyraźniej nie występuje odmiana zawierająca głównie geraniol.
Naukowcy już ponad czterdzieści lat zastanawiają się nad przyczyną występowania aż tylu odmian tymiankui nadal nie uzyskali jasnej odpowiedzi. Zauważono, że odmiany tymolowa i karwakrolowa są najbardziej odporne na suszę.
...
Inna możliwość jest tak, że różne olejki mają odstraszać różne zwierzęta roślinożerne.
....
Szósta odmiana francuska zawiera tujanol-4, rośnie w najwilgotniejszych miejscach i wydaje się najodporniejsza na zżeranie przez ślimaki.?
Tę ostatnią obserwację mogą wykorzystać osoby walczące ze ślimakami w swoich ogrodach.
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/66454/ ... ogrod.html
Jest tam ciekawy fragment dotyczący właściwości różnych gatunków tymianku.
Cytuję:
?Jeśli uprawiasz jako przyprawę tymianek (macierzankę pospolitą ? Thymus Vulgaris), znasz jego charakterystyczny zapach, pochodzący od olejków eterycznych zwanych monoterpenami. Natomiast zapewne nie wiesz, że w południowej Francji, gdzie jest bardzo rozpowszechnioną rośliną dziko rosnącą, tymianek występuje w sześciu odmianach, każda z innym dominującym monoterpenem. Dwa z tych związków, tymol i karwakol, mają charakterystyczny zapach tymianku. To dziwne, mimo odmiennej budowy chemicznej ludzki węch nie jest w stanie ich rozróżnić. Trzeci monoterpen, geraniol ma cytrynowy zapach, natomiast linalol pachnie lawendą. Dwa pozostałe trudno zdefiniować, lecz alfa-terpineol ma dość słodki ?kwiatowy? zapach. I nie jest to kres różnorodności tymianku. W Hiszpanii występuje siódma odmiana zawierająca cyneol, jeden z olejków nadających zapach rozmarynowi. Natomiast w Hiszpanii najwyraźniej nie występuje odmiana zawierająca głównie geraniol.
Naukowcy już ponad czterdzieści lat zastanawiają się nad przyczyną występowania aż tylu odmian tymiankui nadal nie uzyskali jasnej odpowiedzi. Zauważono, że odmiany tymolowa i karwakrolowa są najbardziej odporne na suszę.
...
Inna możliwość jest tak, że różne olejki mają odstraszać różne zwierzęta roślinożerne.
....
Szósta odmiana francuska zawiera tujanol-4, rośnie w najwilgotniejszych miejscach i wydaje się najodporniejsza na zżeranie przez ślimaki.?
Tę ostatnią obserwację mogą wykorzystać osoby walczące ze ślimakami w swoich ogrodach.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Stąd też mogą wynikać różnice w działaniu HT na mszyce u poszczególnych forumków.Kamis na opakowaniu tymianku nie podaje kraju pochodzenia ,ale Mikado lidlowskie informuje,że oregano może być tureckie,greckie polskie lub egipskie.
- Geniodekt
- 500p
- Posty: 519
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Reda, pomorskie
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Jak te skorupki jajek rozpuszczę w occie, to muszę to jakoś zobojętnić ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Właśnie tymi skorupkami zobojętniasz ocet.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 23 lut 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dołączam się do eksperymentu w bardzo późnym momemncie, a prawdę mówiąc to ratuję swoje uprawy pomidorów przed ZZ. Wykonałem OW zgodnie z przepisem forumowicz, reakcja przy wlewaniu zawiesieny była marna, dlatego zanim dolałem wody jeszcze przemieszałem kilka razy - pieniło się. Następnie zrobiłem próbę samej kredy, zgodnie z zaleceniami forumowicz - kreda rozpuściła się. Oprysk już wykonałem i czekam na efekty. Dzisiaj rano kilkanaście liści z ZZ , na 51 krzaków. Zobaczymy jak będzie dalej. A kredę wziąłem sobie z podwórka i ją rozbiłem na pył. W końcu mieszkam na ternach gdzie jej jest pod dostatkiem 

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
O ile dobrze kojarzę to opryski są zapobiegawcze przed wystąpieniem zarazy. Jeżeli już jest opryski będą nieskuteczne i trzeba użyć chemii. Jak źle zrozumiałem to mnie poprawcie.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Witam
Mam pytanie odnośnie HT: kiedy dokładnie się dodaje zioła ? W przepisie pisze że po braku wyczuwalnej słodkości, chciałbym określić dokładnie kiedy. Robimy z kolegą. Ja dodałem zioła po ok 4 godzinach (podobnie jak się robi wino owocowe) a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda - jeżeli tak to cały proces maceracji trwałby znacznie dłużej niż tydzień. Proszę o radę osób co już to robiły.
Mam pytanie odnośnie HT: kiedy dokładnie się dodaje zioła ? W przepisie pisze że po braku wyczuwalnej słodkości, chciałbym określić dokładnie kiedy. Robimy z kolegą. Ja dodałem zioła po ok 4 godzinach (podobnie jak się robi wino owocowe) a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda - jeżeli tak to cały proces maceracji trwałby znacznie dłużej niż tydzień. Proszę o radę osób co już to robiły.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Niestety, kolega postępuje prawidłowo.zb_szek_ pisze:a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda -
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dziękuję. Trudno - robię od nowa.
-- 14 lip 2014, o 09:24 --

-- 14 lip 2014, o 09:24 --
A z tego nastawu już nic nie będzie ? żadnego pożytku ? Wylać ? szkoda mi czasu bo wiadomo - choróbska nie czekają aż mi się zmacerujezb_szek_ pisze:Dziękuję. Trudno - robię od nowa.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja bym wylała, przecież to alkohol 'wyciąga' potrzebne związki z ziół, Ty wsypałeś zioła kiedy jeszcze tego alkoholu nie było, więc logiczne, że raczej nic z tego nie będzie. A jak Ci na czasie zależy, to przecież możesz kupić pół litra wódki, będziesz miał HT w ciągu półtora dnia. No i rób tak, jak jest w przepisie, a nie po swojemu.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Niekoniecznie. Można po ustaniu fermentacji dodać znowu zioła np. po 20g zamiast po 40g. Albo teraz przecedzić przez sitko do nowej butelki i dalej prowadzić jak w przepisie - i chyba tak zrobię.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Rób jak uważasz, ja wolę nie kombinować i mieć dobry preparat. Z drugiej strony piszesz, że szkoda Ci czasu, a przerabiasz po swojemu przepis tracąc ten cenny czas
No ale to Twoje pomidory i Twój wybór 


Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Jak długo fermentuje u was zacier? W przepisie jest napisane, że powinno to trwać do momentu braku wyczuwalnego smaku cukru. U mnie trwało to 2,5 dnia. Czy nie było to za szybko?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja miałam 1.5 tygodnia. U góry klarowna ciecz, "śmieci" drożdżowe na dole, mocny zapach alkoholu. Całość przykryta była przepuszczalną ścierką, by nic nie wpadło, ale dostawało się powietrze.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
U mnie cukru nie było czuć, ale smak alkoholu też nie był jakiś silny. Chyba coś poszło nie tak. Dałem litr wody 25 dkg cukru i 5 dkg drożdy.
Pozdrawiam
Adam
Adam