Myślę że Gosi nie chodziło o odstraszanie komarów ,a o to że katalpa jest stosowana jako naturalna alternatywa hormonów sterydowych kory nadnerczy i niesterydowych leków przeciwzapalnych .Kawu pisze:Gosiu
Czytałem cytaty o właściwościach leczniczych liści Catalpy. Możliwe, że w pewnych kręgach jest to stosowane i możliwe, że pomaga. Jednak nie spotkałem w legalnym obrocie, suszonych liści tego drzewa. Kolejny raz powtarzam i wiem co piszę. Catalpy komarów nie odstraszają (na Alle-ro nawet do 40 m) To bzdury i mogę tu dyskutować z każdym, kto taką tezę głosi. Nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli pisząc:
"Zapomniałam dopisać nie prawda,jest o chorobach.Od 10 lat bywam wśród nich i nigdy nic nie było."
Catalpa bignonioides 'Aurea'
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja Catalpa
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Catalpa bignonioides 'Aurea'
Reniak- tak ,chodziło mi o leczenie niedoczynności tarczycy.Dziękuję 

Nie wiedziałam że ona tak pięknie kwitnie,czy ma nasiona
?

Kawu ja mam dwie małe catalpy aurea ok 1m wysokości. W tym roku posadziłem je do gruntu. Czy nie przemarzną zimą (pomorskie)? Chciałbym żeby urosły do ok 2 m wysokości i miały okrągłą koronę. Co mam robić?
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
To dobrze, że już mają 1 metr. Jeżeli do tej pory nie zmarzły (nie wiem gdzie dotychczas rosły), to już nie zmarzną w gruncie. Pisałeś o zamiarze wyprowadzenia ich na 2m i kształtowanie korony. Masz duże szanse na osiągnięcie takich wymiarów, jednak wymaga to stałej kontroli wzrostu drzewa. Musisz wiedzieć, że roczne przyrosty dużego drzewa dochodzą do 2 m. rocznie. Wkrótce pokażę zdjęcia. Twoje formowane jesienią ma szanse na mniejsze przyrosty. Jednak wzrost 2 m. to dla tego drzewa duże ograniczenie jego naturalnej siły wzrostu. Zakwitnie jak normalne drzewo po 4-6 latach jeżeli to siewka, lub znacznie wcześniej jeżeli jest wykonana z sadzonki (trudniej). Drzewo lubi raczej lekkie gleby i ciepłe stanowisko
Proponuję! Otwórz nowy własny wątek i opisuj swoje poczynania i doświadczenia z drzewami.
Proponuję! Otwórz nowy własny wątek i opisuj swoje poczynania i doświadczenia z drzewami.
- Kawu
- 200p
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
Witam
przeczytałam kilka razy Twój wątek, dostałam nasiona i posiałam je. Mam pomysł żeby wyprowadzić pień główny na wysokość 2-3 metrów a następnie niech się rozkrzewia. Twoja Katalpa jest po prostu boska
Pozdrawiam

przeczytałam kilka razy Twój wątek, dostałam nasiona i posiałam je. Mam pomysł żeby wyprowadzić pień główny na wysokość 2-3 metrów a następnie niech się rozkrzewia. Twoja Katalpa jest po prostu boska

- Kawu
- 200p
W okolicach Grudziądza przeszło tornado lub opad gradu ? Pytam bo liście mocno pokaleczone.
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
W jakim wieku pierwszy raz zakwitnie.Mam taką 2,5m wysoką ,pień taki jak rura 2 calowa ale nigdy nie zakwitła.
- Kawu
- 200p
Witaj Bogdanie!
Masz ciekawy ogród, duży obszar do działania i wodę, która jest moim marzeniem na działce. Aktualnie to aż 250 litrów w moim "sztucznym jeziorze" z kamiennym wypływem.
Pytałeś kiedy zakwitnie Catalpa. Spokojnie. Zakwitnie być może w następnym roku (przełom czerwca i lipca) Twoja ma prawidłowy pień i wybitne dwa pędy korony. Przypuszczam, że zdobyłeś materiał szkółkarski z siewu. To nic złego, ale kwitnienie na tak wytworzonych drzewach następuje po 5 -7 latach od wysiewu. W profesjonalnych szkółkach szczepią Catalpy na pniu min. 3m. Taki materiał szkółkarski wcześniej zakwita. Ponadto sadzonki wytworzone z ukorzenionych pędów potrafią zakwitać
bardzo szybko. Tak więc nieco wytrwałości i ten wspaniały efekt nastąpi.
Masz ciekawy ogród, duży obszar do działania i wodę, która jest moim marzeniem na działce. Aktualnie to aż 250 litrów w moim "sztucznym jeziorze" z kamiennym wypływem.
Pytałeś kiedy zakwitnie Catalpa. Spokojnie. Zakwitnie być może w następnym roku (przełom czerwca i lipca) Twoja ma prawidłowy pień i wybitne dwa pędy korony. Przypuszczam, że zdobyłeś materiał szkółkarski z siewu. To nic złego, ale kwitnienie na tak wytworzonych drzewach następuje po 5 -7 latach od wysiewu. W profesjonalnych szkółkach szczepią Catalpy na pniu min. 3m. Taki materiał szkółkarski wcześniej zakwita. Ponadto sadzonki wytworzone z ukorzenionych pędów potrafią zakwitać
bardzo szybko. Tak więc nieco wytrwałości i ten wspaniały efekt nastąpi.
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
Kupiłem w szkółce 2 lata temu .W tym roku rozbudowała się pięknie korona i duże liśćie .
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KAWU...podczytuję o Twojej Katalpie i jestem zachwycona nią
posadziłam też na tworzonym od podstaw ogrodzie i mi gadają
że nie będzie kwitła bo szczepiona - czy to możliwe
Jeżeli by miało tak być to dla uroku samych liści nie będę jej pielęgnowała.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna