Norbitki kawałek świata cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Norbitki kawałek świata cz.2

Post »

Pierwsza tegoroczna odsłona.
Oczywiście fotki robione w biegu do tego marnym telefonem ...

W tym roku moje wojaże ogrodowe są ... hmmm... bywają dorywcze i praktycznie nic nowego sie nie pojawiło. Staram się nie zaprzepaścić tego, co osiągnęłam w tamtym roku.

i tak..

Delospermy od Iwonki przezimowały ślicznie i wszystkie kwitną

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Moja jedyna za to przepiękna lilia

Obrazek

Róża, która jest ze mna ze 20lat. Niezbyt dobrze przezimowała, pomimo łagodej zimy. Katemie, które przeżyły duże mrozy też w tym roku przemarzły i startują od zera. Przemarzła również jedyna jeżówka jaka miałam.

Obrazek

Biedronkowy clematis jak widac niezawodny ... te szlachetniejsze mnie zawodzą. Kupiłam w tamtym roku trzy i tylko jeden kwitnie. Coś im nie pasuje.

Obrazek

Kolejna Biedronkowa niezawodna ulubienica za 5 zł. ;) Dużo piekniejsza niż na foto, które nie oddaje koloru

Obrazek

Tego uroczego kolegę coś gnębi. Ma biały, dziwny, taki strzępiasty nalot na liściach od spodu i nie jest to ta biała mszyca... nie mam pojęcia czym go spryskać.

Obrazek

Zeszłoroczny nabytek, marzenie o żółtej róży... Szybko przekwita, ładnie pachnie i jak na razie nie choruje, więc i tak ją lubię:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cdn
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwa wczesnowiosenne obrazeczki czyli :
niezawodny migdałek zachwycający wiele osób w tym mnie :). Szkoda, że jego piękno trwa kilka dni.
Obrazek

Oraz "COŚ" od Tadzia. Tadziu jeżeli tu zajrzysz...co to? bo mam sklerozę. Jestem w tym czymś zakochana. W tym roku troszkę sie rozrosły i dostały lepszą miejscówkę.
Obrazek

cdn
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naparstnica (? ) od Tajki już kończyła kwitnienie gdy wypadłam robic zdjęcia. Nie bardzo wiedziałam co mam z nią robić po przekwitnięciu, czy ona jest wieloletnia, czy zostawić, żeby się wysiała. Zostawiłam po 1 pędzie z każdego koloru i czekam, że mi ktoś podpowie co z nią dalej robić.
Obrazek

Jedyny kwitnący z zeszłorocznych nabytków

Obrazek

Lilie po raz drugi ... a jeszcze niedawno nie lubiłam lili ;) Pewnie tak by zostało, gdybym nie dostała tych ładnych okazów.

ObrazekObrazek

Nowy nabytek, Ma być pomarańczowy kwiat. Ciekawe czy się przekonam w tym roku.

Obrazek

Momo, że cały czas leży leń jeden to jest uroczy

Obrazek

Zeszłoroczne nabytki

ObrazekObrazek
Obrazek

Pusznogłowkę też sobie kupiłam a co ;)
Obrazek

cdn
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze raz żółta różyczka i jej piękna pomarańczowa koleżanka. To od niej, tej pomarańczowej wszystko sie zaczęło. Kupowałam tuje a ona tak bardzo rzucała się w oczy wśród dziesiątek innych róż i setek innych roślin znajdujących sie na placu. Teraz króluje w ogrodzie rzucając sie w oczy tą barwą. Niestety nie jest fotogeniczna, ani w słońcu ani podczas deszczu

ObrazekObrazek

Jeszcze jedna delosperma od Iwonki w towarzystwie innych skalniaczkowatych

Kupiona bardzo póżno ale coraz mocniej zaczyna kwitnąć

Obrazek

Hibiskusy przeżyły zimę, Czekam na kwiat.

Obrazek

Lawenda też znajduje się w moim ogródeczku, tylko ma jakiś dziwny kolor...

Obrazek

No i początki kwitnienia katalpy. Kwitła niesamowicie. Nie zdążyłam zrobić foto, dzisiaj tylko mam jedną wielką białą plamę na trawniku. Deszcz dokańcza dzieła.

Obrazek

cdn
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Beatko mam nadzieję że ze zdrowiem już lepiej.
Tego buka to opryskaj mospilanem, mojego też coś takiego zaatakowało w ubiegłym roku,pan w szkółce powiedział że to odmiana mszycy, oprysk pomógł.
Naparstnica sama się wysiewa i jak raz się ją posadzi w ogrodzie to potem wyrasta w najmniej spodziewanych miejscach , jak chcesz uniknąć takiej inwazji to załóż jakieś woreczki foliowe na kwiatostany żeby nasionka jak dojrzeją zostały w torebkach a jeżeli nie chcesz tego robić to na wiosnę wyplewisz zbędne sadzonki.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Beatko, fajnie że znalazłaś choć chwilkę czasu żeby pokazać nam kilka zdjęć z Twojego ogródka. Cieszę się że delospermy u Ciebie przezimowały , bo moje na skalniaku wszystkie padły, popoełniłam jeden mały błąd, nakryłam skalniak oknem ale nie osłoniłam ich przed słońcem i to ono je wypaliło pod szybą, ale na szczęście mam w doniczce, ale te jeszcze nie mają ochoty kwitnąć. Dzwonek od Ciebie też mi pięknie przezimował. Te roślinki od Tadzia to pierwiosnki omszone.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu one (mam dwa, drógi batki bordowy) miały tą białą mszycę na wiosnę a to co jest teraz wygląda inaczej. Tak czy tak potaktuję to opryskiem jak przestanie padać.

Naparstnica lepiej żeby w tym miejscu sie nie wysiała, ale może sposób z torebką wykorzystam, bo chętnie bym ją rozsiała na moich nieużytkach.
Jeżeli chodzi o zdrowie to jest ok, tylko dwa razy w tyg musze być w Lb na naświetlaniach, do tego robota przy sklepie i tak jakoś nie nadążam. Najważniejsze, że z kręgosłupem (druga przypadłośc to pikuś) jest ok bo wiosną było tragicznie.

Iwonko nie wiedziałam, byśmy moje skubały . Sa rozrośnięte więc teraz miała byś je ode mnie ;) Rozmnażać?
Ja też miałam przkryty skalniak szybą, ale nic sie nie stało. Dobrze wiedzieć, że jest takie niebezpieczeństwo.
Doczytałam, że delo... masz w doniczkach. Zakwitną.

No to ciąg dalszy i ostatni fotek :)

ObrazekObrazek

Moje nieliczne doniczkowce do tego kupione pod koniec czerwca...

Jeden z trzech liliowców . Dwa strajkują.

Obrazek

Lewkonia, która przetrwała tegoroczna zimę.

ObrazekObrazek

I mój kącik wstydu czyli warzywniak.... opuszczony w tym roku... Foto z wiosny i obecne...

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

Beatko, miło, ze jesteś i pokazujesz swój dorobek. :wit - wszystko fajnie rośnie, kwitnie, deszczyk podlewa.Cieszymy się, że ze zdrowiem jest coraz lepiej. Mam nadzieję, że się gdzieś spotkamy... A tak w ogóle to zapraszamy do odwiedzenia nas w Kijanach, przecież to dla Ciebie mały pokuś ;:108
Pozdrawiamy. Tereska i Tadeusz.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Teresko za zaproszenie :)
Oj do waszych Kijan to ja chyba mam dosyć daleko. Nawet nie wiem dokładnie gdzie to jest. Zaraz popytam wujka Google :) Pamiętam, że kiedyś szukałam ale coś mi pamięc szwankuje :)
Deszcz na mojej ziemi jest bardzo wskazany i nigdy go za dużo, ale żal jak wszystko co wyższe leży pokotem :(
Miałam piękna olbrzymia kępę gożdzików kamiennych i po poprzedniej ulewie musiałam powycinać.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj Beatko.
W ubiegłym roku podziwiałam cichaczem tempo prac u Ciebie w ogrodzie. Może teraz organizm domaga się podobnej regeneracji. Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu. Widocznie w tamtym roku "wyrobiłam" normę dwuletnią :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko cieszę się, że znalazłaś trochę czasu i wstawiłaś swoje piękne kwiaty, bo naprawdę masz już ich wiele w swoim ogrodzie. ;:108
Cieszę się, że delospermy od Iwonki tak pięknie przezimowały, u mnie to na bank by wymarzły, nawet jedna kępa żółtej nie przeżyła.
Z bukiem mam takie same problemy, końce pędów atakuje jakaś mszyca taka szara, a mój buk już wysoki, że opryskiwacz nie sięga .
Naparstnice najlepiej wschodzą i rosną, jeśli się same wysieją, więc wiosną możesz przepikować sadzonki, gdzie Ci pasuje.
Cudna katalpa. ;:167 Szkoda jednak, że deszcz poniszczył kwiaty. Ja u siebie nie sadziłam sądząc, że bardzo wrażliwa na mróz, a teraz już nie mam miejsca.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam że buki takie smaczne dla mszycy są. Pozbyłam się jaśminu bo miałam dość ciągłego pryskania, to zapomogłam się buka a właściwie dwóch i kaliny (ciągle czarna od mszyc). Z katalpą to chyba jest różnie. Kilka lat temu przemarzła dosyć mocno ale odrosła, trzy lata temu pękła jej od mrozu kora na pniu i odeszła na długości ponad metra. Myslałam, że to ją wykończy ale praktycznie przez 3 lata odbudowała cała korę. To wyjątkowo żywotne drzewko.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę (marnych ) obrazków z mojego kawałka świata.

Dalie miniaturowe... coraz bardziej je lubię i muszę pokręcic sie za jakimiś innymi w przyszłym roku.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Takie dwa sobie sprawiłam niedawno
ObrazekObrazek

Obrazek

biedronkowa miniaturka jest niezawodna ;)
Obrazek

Wyprzedażowa jeżówka kupiona jesienią w ciemno za całe 2 zł Jedyna w moim ogródku
Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Hibiskusy przezimowały i wkrótce zakwitną
Obrazek

Trawa pampasowa tylko na tym stanowisku przeżyła zimę. Inne przepadły. Ciekawe czy zakwitnie
Obrazek

Obrazek

I mój ulubieniec od Jola1.
Obrazek

I hortensjowo

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Czas hortensji zaczyna, uwielbiam je ;:167
Śliczny zestaw w pieńku ;:138 http://images63.fotosik.pl/1161/b5624d41d570fe99.jpg to jakiś pierwiosnek(podobne widziałam u Ulakonie :wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”