Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

bool pisze:Kolejna moja próba, już nawet nie liczę która...
I pewnie nie ostatnia, bo jak nie wyjdzie, to trzeba będzie jeszcze raz, a jak wyjdzie, to tym bardziej, bo tyle, to mało :D
Nasze kciuki masz jak w banku ;:333

Czemu Ci się nie udawało?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

onectica pisze:Czemu Ci się nie udawało?
A to złe zimowanie, a jak zimowanie ładne to zaś za szybko na zewnątrz wystawiłem i zawsze coś.
Teraz będę się starał, zobaczymy co wyjdzie.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Czyli musisz posiać dużo, wtedy są większe szanse, że się coś uchowa :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

W okresie spoczynku roślin kiepsko u mnie z miejscem, więc chcąc nie chcąc muszę się ograniczać jeśli chodzi o ilość roślin.
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zmieniłam dzisiaj adeniaczkom podłoże, zastosowałam również nawóz. Kiedy mam je podlać jak zacznie mięknąć kaudeks? Zrobiłam rónież to samo przy albicji jedwabistej, Jerzyk może wiesz czy takie podłoże bd dla niej lepsze bo ciągle opadały jej listki?
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Na tym forum nie piszemy cyrylicą - regulamin par. 3.9, wpis usunąłem norbert76
Ale pierwsze brzegi pąków są czerwone, dalej będą pewnie białe - okaże się za parę dni.

Obrazek
Rozwinął się pierwszy kwiat mojego obesum, jest trzecim chyba najładniejszym kwiatem, które zakwitło do tej pory i wolę takie kwiaty od szczepionych roślin.
Kiedy skończymy formowanie naszych roślin i będą one już duże to możemy kupić kilka szczepionych egzemplarzy w Tajlandii i ich końcówki zaszczepić na naszych drzewkach.

Obrazek

Drzewko ma 9 pędów z czego 5 ma pąki. Po kwitnieniu pędy zostaną również przycięte bo już są bardzo wysokie a jak piszą fachowcy adenium powinno być przycinane co dwa lata.

Obrazek

Drzewko ma gęste końcówki pędów i ładne zielone liście.

Obrazek

Pola22

Rośliny podlej po 10 dniach a dla albicji takie podłoże powinno być równie dobre, chociaż moje albicje rosną w ziemi uniwersalnej i też cały czas tracą dolne liscie.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

Jerzyk pisze:Na tym forum nie piszemy cyrylicą - regulamin par. 3.9, wpis usunąłem norbert76
Dear Jerzyk
I read your message. Thanks that you wrote to me in my native language.
Probably you have visited my facebook page or my web site.
My passion of plants evolved into a small business in Ukraine.

I read a few Polish forums, but they have no information about Adenium grafting. Why?
I understand that some people are interested with the process of growing Adenium from seeds. But grafting is the fastest way to get a variety of flowering.

When you buy plants in Thailand, you need to be careful, because a lot of deception and pictures embellished in Photoshop.

Przetłumaczone przez Google:
Czytałem wiadomość. Dzięki, że napisałeś do mnie w moim ojczystym języku.
Prawdopodobnie odwiedził moją stronę na Facebook lub na mojej stronie internetowej.
Moja pasja roślin ewoluował do małego biznesu na Ukrainie.

Czytałem kilka polskich forach, ale nie mają informacji o Adenium szczepienia. Dlaczego?
Rozumiem, że niektórzy ludzie są zainteresowani w procesie wzrastania Adenium z nasion. Jednak szczepienie to najszybszy sposób, aby uzyskać różne kwitnienia.

Przy zakupie roślin w Tajlandii, musisz być ostrożny, ponieważ wiele zakłamania i zdjęcia zdobiona w Photoshopie.
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Jerzy - bardzo ładnym kolorystycznie kwiatem, zakwitło Twoje Adenium ;:215 . Kwiat bardzo mi się podoba.
Irena Smirnova pisze:Czytałem kilka polskich forach, ale nie mają informacji o Adenium szczepienia. Dlaczego?
- Adenium jako rośliny ozdobne, są u nas mało rozpowszechnione. Jako amatorzy, uczymy się dopiero ich uprawy w warunkach domowych.
Rozumiem, że niektórzy ludzie są zainteresowani w procesie wzrastania Adenium z nasion.
- fakt, bo nie mamy jeszcze producentów - ogrodników, którzy oferowaliby dorosłe zdolne do kwitnienia Adenium.
Jednak szczepienie to najszybszy sposób, aby uzyskać różne kwitnienia.
- Ireno - tak, masz 100% racji, ale żeby szczepić, trzeba mieć na czym i czym. Musimy najpierw jako amatorzy wyhodować z nasion podkładki Adenium, a następnie pozyskiwać - wymienić się zrazami do zaszczepienia różnymi odmianami, kwitnącymi ciekawymi kwiatami pod względem budowy jak i koloru.
Przy zakupie roślin w Tajlandii, musisz być ostrożny, ponieważ wiele zakłamania i zdjęcia zdobiona w Photoshopie.
- większość roślin, które pokazujemy na Forum pochodzą z nasion zakupionych w Tajlandii i nie zawsze z wysianych nasion otrzymamy roślinę, która zakwitnie kwiatami jakie opisano w ofercie sprzedaży nasion.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Dzięki Jerzy za odp. no ja wczoraj jak zmieniałam albicji ziemie na takie jak adenium to z wierzchu sucho a na dole mokro strasznie więc to pewnie z wilgoci tak obsychają te listki btw. już nie mówię nic bo w sumie to nie o tym wątek, ale zobaczymy czy bd lepiej rosła ;)
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Irena Smirnova

Yes, I saw your site on Facebook, you are a very young person. It?s nice that by a passion for plants You are spinning floral business.
As Mietek wrote in his post, we first need to have a nicely shaped tree to make them hybrids with beautiful flowers. I admit that the formation of trees adenium makes me a lot of pleasure and even if they are ordinary, simple flowers that's OK.
In the future, we can buy grafted trees with beautiful flowers in your company.
You can, as the seller from Thailand, expand Your business and sell plants.
Greetings.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - nie mam praktycznego doświadczenia w formowaniu roślin ozdobnych, tak żeby uzyskać ich zwarty pokrój. Dotychczas, stosowałem przy formowaniu moich Adenium zasadę taką, jaką stosuję przy formowaniu drzew owocowych na działce. Ponieważ masz wieloletnie praktyczne doświadczenie w formowaniu różnych roślin w formy bonsai, proszę o podpowiedź. Pisałem kilkanaście postów wcześniej, że poprzycinałem i poodginałem do poziomu gałązki na moich czteroletnich Adenium. Jedno z nich (kwitło w tym roku) na dzień dzisiejszy wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wierzchołki wszystkich odgiętych gałązek, już kierują się do "pionu", na dwóch gałązkach całkowicie przyciętych uśpione pąki nabrzmiały i zapewne jest to zapowiedź na nowe gałązki. Na gałązkach u których nie były przycięte stożki wzrostu, nie widzę rozwijających się uśpionych pąków w kącikach liści.
W związku z tym, że wierzchołki nieprzyciętych gałązek kierują się do góry, mam uszczyknąć - usunąć ich stożki wzrostu, żeby pobudzić uśpione pąki w kącikach liści, jednocześnie z usunięciem stożków wzrostu usunąć wszystkie listki z gałązek ? Pytam, ponieważ nie chcę niewłaściwym przycięciem "zepsuć" ładnie rosnącego i kwitnącego ładnymi kwiatami Adenium.
Na Adenium, których gałązki pozbawiłem wierzchołków, już pojawiają się maleńkie nowe gałązki w ilości od 2 do 4.
Przepraszam za słabą jakość fotek, robione przy sztucznym świetle.
Mieczysław
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47

Post »

Mietku jakoś się przyglądam tym Twoim i nie widzę byś tu używał jakiejś mixtury do ran.Moim końcówki są czarne a tu białe.Czyżbyś niczego tu nie używał.???? ;:219 Witajcie po paru dniach mojej tu nieobecności .Moje Adenium jest już po rekonwalescencji i pomalutku powraca do życia.Każda gałązka ma po 3-4 (pypcie).

Obrazek

Gałązki (sadzonki) chyba też dadzą radę..3 z nich wyrzuciłam wczoraj.Od razu było widać różnicę tych 3. od tych co tu siedzą.Były bardzo pomarszczone i galaretowate w środku .Te z listkami nawet dobrze zniosły nocne przesuszenie chociaż biedaczki w pewnej chwili trochę zwiędły..Wsadziłam je do ziemi i wróciła im chęć do życia,Tu sadzoneczki tuż po posadzeniu

Obrazek to zdjęcie tuż po posadzeniu

Obrazek a to dzisiejsze.
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mietek

Na Twoim miejscu nie uszczykiwałbym tych wszystkich pędów lecz przyciąłbym je w odległości ok 5 lub 6 cm od kaudeksu aby pobudzić roślinę do tworzenia nowych przyrostów, podkładki bym usunął bo pędy nie są grube więc się nie uszkodzą a w przyszłości będą przeszkadzać roslinie przy pączkowaniu. Uszczykiwanie jest dobre ale dla małych roślin do roku. Przytnij roślinę według dolnego zdjęcia.

Obrazek

Podobnie przyciąłem adenium Siam Majestic.

Obrazek

To inne obesum, któremu formowałem zarówno korzenie jak i pokrój, zdjęcia od początku "uprawy"
Młoda roślina.

Obrazek

Obrazek

Została przesadzona do nowej doniczki w której ułożyłem jej korzenie - wyglądała jakby spacerowała, bo środkowy korzeń podłożyłem jej do tyłu aby później miała ładny "brzuch" a resztę korzeni pochyliłem do przodu aby w przyszłości powstała forma kraba

Obrazek

Obrazek

Drzewko już w wieku młodzieńczym.

Obrazek

Zdjęcie zrobione jesienią zeszłego roku.

Obrazek

W tym roku przed przycięciem, drzewko zgubiło dużo liści więc pędy są gołe, nadają się tylko do formowania, dostało nowe podłoże i doniczkę.

Obrazek

Po przycięciu drzewko w nowym podłożu długo nie chciało rosnąć, stanęło całkowicie.
Wyjąłem je z doniczki, miało częściowo zepsute korzenie, które usunąłem (myślę, że do nowego podłoża dodałem za dużo przefermentowanego obornika, po prostu przedobrzyłem)
Posypałem korzenie moim proszkiem i powiesiłem na 24 godziny w kuchni.

Obrazek

Postanowiłem chore drzewko posadzić w czyste mineralne podłoże, w którym powinno lepiej dochodzić do siebie. Wystawiłem jego korzenie na stały poziom aby można było je rozpoznać i ich kształtowanie dobiegło końca. Teraz będą tylko przybierać "w pasie", powstała forma kraba, myślę, że dość udana.
Po około dwóch tygodniach drzewko zaczęło wypuszczać nowe przyrosty (widoczne na zdjęciu) co oznacza, że nabrało sił i już jest zdrowe.

Obrazek

Korzenie wyglądają mocno poczernione ale to od odkażania węglem bambusowym, podłożony w środku do tyłu korzeń ładnie udaje brzuszek kraba.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, dziękuję za odpowiedź na moje pytanie.
/ ... / podkładki bym usunął bo pędy nie są grube więc się nie uszkodzą a w przyszłości będą przeszkadzać roslinie przy pączkowaniu.
- plastykowe podkładki pod druty pozdejmowałem na początku lipca - gałązki już częściowo "przyzwyczaiły" się do nowej pozycji. Będę próbował przyciąć gałązki m/w wg Twojego schematu. Liczę, że nie jest już zbyt późno na taki zabieg i przed zimą wyrosną jeszcze nowe rozgałęzienia.
/ ... /(myślę, że do nowego podłoża dodałem za dużo przefermentowanego obornika, po prostu przedobrzyłem)
- ja do podłoża dodaję dość sporo przefermentowanego obornika (2 - 3 letniego) około 10% lub wysuszonego bardzo rozdrobnionego łajna bydlęcego. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami podłoża, taki substrat zwilżam delikatnie miękką wodą i poddaję leżakowaniu od 2 - do 3 tygodni, co jakiś czas mieszam całość. Leżakowanie powoduje, że składniki odżywcze przenikają równomiernie całe podłoże, a ewentualny nadmiar azotu "ucieka" do atmosfery. Rośliny rosnące w podłożu z obornikiem, podlewam ostrożniej, mniejszą ilością wody.
Mieczysław
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Czy ktoś ma pomysł dlaczego moje Adenia po obcięciu puściły po 3-4 listki i koniec? Trwa to już pół roku. Chciałem sprawdzić stan korzeni ale wychodzą spodem doniczki więc raczej są ok. Wody dostają tak jak zawsze, słońca też im nie brakuje.
Pozdrawiam Tomek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”