Mieczyki ( Gladiola )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki

Post »

czysta - nikt nie jest w stanie określić Ci pory sadzenia mieczyków, które miałyby zakwitnąć na konkretny dzień, nie znając ich odmiany. Generalnie mieczyki można sadzić od 20 kwietnia do końca maja.

Przy okazji - Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :D

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czysta, Krycha pisała tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=84 , że w tym roku planowała posadzić swoje mieczyki po 15. kwietnia, aby zakwitły na odpust 5-tego sierpnia. Ale to w jej strefie klimatycznej.

Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, to ja bym sadziła czym prędzej. Moje siedzą w ziemi od 18. kwietnia.

Pozdrawiam! :wit
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

czysta
Wszystko zależy od odmiany, moje posadzone w ubiegłym roku 1 maja 2011 r. zaczęły rozwijać się pojedynczo ok. 25 lipca i koło 10 sierpnia były w pełni rozkwitu. Nie wiem czy są to mieczyki o krótszym, średnim, czy dłuższym okresie wegetacji bo nie mam porównania.
W tym roku już wczoraj posadziłam.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27

Re: Mieczyk ( Gladiola )

Post »

Dzięki za odpowiedzi :) mam bangladesh i palome blance :)
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Jeżeli nie zakwitną na czas to nie będzie aż takiej tragedii :) Chciałam wiedzieć tak orientacyjnie. Dzięki wszystkim :D
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Syringa pisze:Wczoraj posadziłam cebulki białych mieczyków, ktore dostałam od sąsiadki. W koszyczkach, bo "ściur" :lol: grasuje, miałam tylko trzy wolne koszyczki, a cebulek bylo 20, więc są dość blisko siebie, mam nadzieję, że nie za blisko.
A mieczyki abisyńskie wsadziłam do dużej donicy razem z liliami, lilie w srodku, a mieczyli na brzegu. Czy dobrze zrobiłam?
Sadzę od 100 lat :;230 mieczyki i jeszcze mi nic ich nie zżarło, no czasami kret podrył i wpadły głębiej, no i raz dzik mi się włamał do ogrodu, ale też nie pożarł tylko wyrył świnia jedna.
Więc tak dla przyszłości i wiadomości koszyk na ściura nie potrzebny.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie sie okazało, że niektóre czosnki jednak jedzą ;:145 Posadziłam czosnek południowy i znikł. Mam ochote ;:134
Bea
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Syringa
U mnie tej zimy dużo wymarzło czosnków, może stąd przyczyna zniknięcia Twoich.
iwanda
100p
100p
Od: 5 lip 2011, o 12:10

Post »

Witam !!!!
Zaczynają kwitnąć mieczyki. Oto mój pierwszy.
Obrazek

Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Witam :wit chciałam pokazać jakie ładne wyhodowałam gladiole ;:138 nie zakwitły na czas i do ślubu kupiłam w kwiaciarni... A tak pasowały by mi do sukni... :roll: jedynie priscilla witała gości weselnych. no nic, wszystkie sąsiadki zazdrościły i chcą cebulki ;:163 pozdrawiam :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
Josephine_83
200p
200p
Od: 23 wrz 2012, o 09:20

Re: Mieczyki - cebulki przybyszowe

Post »

Czy mieczyki mogą rosnąć przez kilka lat w tym samym miejscu??? :?
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Re: Mieczyki - cebulki przybyszowe

Post »

Mogą, ale nie dłużej niż 4 - 5 lat. Chyba, że zauważymy masowe występowanie chorób grzybowych. W takim przypadku od razu zmieniamy miejsce.

Osobiście polecałbym (jeżeli jest taka możliwość) sadzenie mieczyków co roku w innym miejscu.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Witam serdecznie, na wiosnę zakupiłam w biedronce cebulki mieczyków odmiany priscilla, posadziłam, wykiełkowały i czekam na kwiaty :) Później koło czerwca w biedronce zrobili przeceny na te same cebulki i zakupiłam kolejne opakowania, bo nie mogłam przejść obojętnie koło cebulek za 0,99groszy za 7 sztuk. Nie sadziłam ich bo doszłam do wniosku że w suchym miejscu przechowam je do następnego roku... Teraz do nich zajrzałam i zaczęły puszczać kiełki ehhh. I nie wiem co teraz zrobić, posadzić je do ziemi?? mamy już 11 lipca więc pewnie za późno. Może do jakiś doniczek je powsadzać niech sobie puszczają liście? A może nic nie robić i zostawić je tak jak są? Szkoda żeby się zmarnowały. Proszę o pomoc bo to mój pierwszy rok z mieczykami i nie wiem jak taki problem rozwiązać.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Posadź jak najszybciej kwiaty będą późno,ale powinny zakwitnąć do mrozów.Namocz w środkach na grzyba i przeciwko wciornastkom koniecznie.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Ok dzięki wielkie :)) Dzisiaj jeszcze kupiłam mix różowy sztuk 30 w nomi za 13,99 :P to posadzę jutro wszystko hurtem i będę trzymała kciuki :))
Pierwsze kwiaty już mam - kolor mega czerwony jednolity. Aż mnie kusi żeby do wazonu ciąć :P Chyba zostałam "zamieczykowana" :;230 i obsesja się pogłębi za rok :P
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”