Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Jesteś kolejną osobą, której wątek zgubiłam... :oops: Wiosnę miałam tak pracowitą ( i nie chodzi tu niestety o ogród), że bardzo zaniedbałam FO :(
Ale trafiłam w samą porę - u Ciebie jak zwykle ruch: spotkania, wyjazdy, odwiedziny, nowe pomysły :D

Piszesz na temat lawendy - właśnie dzisiaj oglądałam moje najstarsze kępy i chyba pora się z nimi rozstać...w środku zupełnie zdrewniałe, pokładają się na boki...
Ja chyba mam 3 gatunki lawendy - jeden taki, jak opisujesz: wielkie kępy, bardzo długie gałązki, pokładające się, kwiaty w kształcie długich kłosów...za tą nie przepadam i zdecydowanie nie nadaje się na przód rabaty (a też tak ją posadziłam). Dwa pozostałe dużo ładniejsze, szczególnie lubię taką o najciemniejszym, nasyconym kolorze kwiatów, które stoją prosto na łodyżkach jak świeczki :)
Skoro już na temat lawendy - ja mam już sporo krzaczków własnego chowu, ale wszystkie to samosiejki; zrobiłam sobie takie przedszkole lawendowe :D tzn. samo się zrobiło obok krzaczków-matek, a ja tylko przerywam i większe przesadzam na docelowe miejsca. Tegoroczne krzaczki są już całkiem spore.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu masz przepięknie skomponowany ogród, a że areał niewielki - to nic nie każdy może mieć duży ogród. Mi u Ciebie bardzo się podoba i bardzo chętnie go odwiedzam.
Co do lawendy to ja dwa lata temu wcisnęłam do ziemi kilka takich półzdrewniałych pędów i wszystkie ładnie mi się ukorzeniły, więc i Tobie na pewno się uda.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu widzę, że masz dwa kolory lawendy?
Moja przy tych jałowcach ma za kwaśną ziemię i bardzo mi zmarniała, pomimo, że podsypuję dolomitem.
Ja swoją przesadzałam z półcienia na słoneczne stanowisko, ale to były młode sadzonki wyhodowane z nasion, więc może dlatego wszystkie się przyjęły. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, dopiero dzisiaj zdołałam usiąść do komputera.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za gościnę i za pokazanie swojego królestwa.
Masz niesamowity klimat ogrodu. Czesław nadaje mu tę aurę.
Czuć na każdym kroku Twoją artystyczną duszę.
sprawdziłam u siebie i na żadnym liliowcu, alni lilii nie znalazłam objawów choroby.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,pozazdrościc spotkania,może i nasze drogi kiedyś będą wiodły w tym samym kierunku?Może nie masz dużego ogródka,ale jest piękny i twój ,tylko twój i najukochańszy.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

No widzisz ... a mi ta lawenda podoba się. Faktycznie pokłada się po deszczach, ale ma fajne kwiatostany, długie, smukłe. Świetnie nadaje się na suszone bukiety, do wianków .... Na obwódki rabat, tak jak piszesz, raczej się nie nadaje, dlatego też chcę posadzić różne rodzaje i poobserwować :D
Dziękuję za info odnośnie ukorzeniania. Prosty sposób, więc warto spróbować :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! Piękne zdjęcia z różami! Zawsze koją moje zmęczone oczy ;:173 Edenka imponująca. Ja o swoja muszę jakoś zadbać, bo w kącie za daliami stoi . Coś w tym roku mi kiepsko kwitła :evil:
Ta lawenda to jakaś biała jest? Ciekawa bardzo :D
Ja rozmnażałam tak lawendę, że jak ja przycinałam, wsadzałam przycięte gałązki obok do gruntu. Zawsze ukorzeniło się z 30%, czasami więcej. Jak dużo powsadzasz, to coś tam na pewno się ukorzeni. ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gajowa, witaj Ewuniu ponownie, cieszę się, że się odnalazłyśmy :D Co do lawendy, to masz idealną sytuację, że ci się tak rozsiewa. Ja chyba po prostu wcześnie ją ścinam i dlatego nie ma się co rozsiewać. Zresztą myślę, że nawet nie rozpoznałabym siewek, nawet gdyby były.
Też mam kilka starych kęp, które jakoś takie nieforemne się już zrobiły. I to różne odmiany i kolory. Właśnie chcę spróbować tego całego sadzonkowania. A więc, co? Zaczynamy?

Iwonko, ja ja Cię lubię, że ty lubisz mój ogródek! Sama wiesz, jak bardzo motywują takie miłe słowa. Staram się na tym moim niewielkim kawałku zrobić, jak najładniej tylko potrafię. Na razie na sporej części jest plac budowy, ale gdy to się skończy, będzie już lepiej. Lawendę też rozmnażasz? Świetnie! Tylu osobom się udaje, więc mam nadzieję na sukces i u mnie :D

Tajeczko, lawendy to ja w sumie mam chyba z pięć odmian (nazw nie znam), ale niektóre już stare i trzeba odmłodzić, dopóki w ogóle żyją. Ja mam też kwaśną ziemie i sypię dolomitem, ale lawenda musi rosnąć na patelni, jak tylko ma trochę cienia, nie kwitnie i łapie grzyba. Pamiętam, że u ciebie kwitła ślicznie. Nawet Cię pytałąm o odmianę.
Margo, dzięki kochana za dobre słowo ;:196. Mam nadzieję, że będziesz jeszcze mnie odwiedzać w wątku, choć wszystko już widziałaś na własne oczy. Ale zapewniam cię, że stale jeszcze będą u mnie jakieś zmiany i przeróbki. Tak jak u Ciebie zresztą :)
Małgocha, masz rację. Swój ogródek jest najpiękniejszy i zawsze będzie, bo go kochamy i się o niego troszczymy. Co do spotkania, zapraszam do siebie, jeśli tylko będziesz w Warszawie ;:108
Tulipanka, a zatem bierzmy się do rozmnażania lawendy, Wiolu. Ja chyba umieszczę te kawałki w doniczce, a potem na zimę zadołuję. A ty?
Takasobie, Miłeczko roże nadal ładnie kwitną u mnie po północnej stronie domu. Od poludnia już tylko skwarki się zrobiły z kwiatów. Jeśli chodzi o białą lawendę to jest piękna, ale na fotce już powoli przekwita, a więc ma przybrudzony kolor. Na niebieskiej tak tego nie widać. Gałązki lawendy będę wsadzać do doniczki, bo lepiej ją wtedy dopilnuję niż w tym moim buszu. ;:108

Uwielbiam te wszystkie kłoski i ździebełka traw.
Obrazek

Tarasowce troszkę podupadły na urodzie wskutek upałów, ale już się odradzają. Tutaj jakaś nowa odmiana drobnych petuni samoczyszczących. Obok w donicy szykuje się agapant.
Obrazek

Lobelia i biało-żółty Million Bells. Ładny zestawik, prawda?
Obrazek

Ten fragment mi się w tym roku podoba, bo ładnie zakwitły na siatce powojniki włoskie: White Prince Charles i Prince Charles. Jeszcze jak na pergoli obok kwitnie New Dawn, to jest naprawdę cukierkowo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebieskie wysokie, bardzo wysokie, dzwonki. Muszę je podpierać balkonikiem. Są wyższe ode mnie.
Obrazek

Obrazek

Dzielnie kwitnie Baronesse. Chcę ją rozmnożyć z patyczka, więc niedługo go pobiorę :D Dotychczas udało mi się rozmnożyć z patyczka tylko jedną rożyczkę: Artemis, która już w tym roku zakwitła :)
Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, pięknie jak zwykle u Ciebie, kwitnąco i cała feeria barw :) Bardzo lubię Twój ogród. Moze i niewielki areał, ale taki łatwiej ogarnąć i utrzymać w porządku :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu ;:167 znowu się zachwycam jak wszystko jest cudownie zestawione...klemki, róże, trawy... trudno wzrok oderwać...o kamiennych ścieżkach nie wspomnę ;:215
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Śliczne widoku Wanda, jak zawsze u Ciebie, drobne powojniki urocze, ale że agapant dopiero szykuje się do kwitnienia? Mój własnie kończy :shock:
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Wandziu, ja już wróciłam z ogrodu i nasadziłam lawendy. Sadziłam w docelowe miejsca w ogrodzie, tak, aby już nie trzeba było jej przesadzać. Ale o doniczkach też myślałam ... :D Mam z czego ciąć, więc jeszcze zrobię sadzonek do doniczek.
Co do ukorzeniania różyczek, to też mam zamiar. :lol: Koleżanka, forumowiczka poleciła mi przysypywanie pędów. Podobno skuteczniejszy sposób od patyków. Ja już poprzysypywałam: Velchienblau, Tuscany, Eden, okrywówki .... zobaczymy :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,piękna ta biała petunia.Lubię je mimo,ze trzeba obcinać często przekwitniete kwiatuchy.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Pięknie i kolorowo na małej powierzchni- podziwiam cały czas i spaceruję ścieszkami, masz rację te powojniki świetnie się prezentują , długo już je masz? szybko się rozrastają?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandeczko, bardzo miłych miałaś gości, zwłaszcza ta mała iskierka, już zaczyna ogrodową przygodę. ;:138 ;:138
Trema minęła ;:306 bo wszyscy chwalili ;:215 i słusznie, bo nie ma takiego drugiego ogrodu z uroczym Czesławem w roli głównej. ;:oj Ty nawet komarów nie masz, bo w jego czuprynie mieszkają Twoi przyjaciele, co w locie komary wyłapią. :tan
Błogi cień, pomaga przeżyć Wam i roślinkom w te bardzo upalne dni a trawy dodają lekkości i zwiewności. ;:31
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”