Ogród Madzi
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Podobno drzewo wypuszcza szyszki kiedy ma bardzo złe warunki, może więc u Ciebie zupełnie odwrotnie.
W moim ogrodzie drzewa rosną 2-gi, 3-ci rok i wiele z nich ma szybki, pewnie dlatego że u mnie sucha piaszczysta uboga gleba:)
W moim ogrodzie drzewa rosną 2-gi, 3-ci rok i wiele z nich ma szybki, pewnie dlatego że u mnie sucha piaszczysta uboga gleba:)
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Hypnosa,
zapraszam jak najczęściej
Margaret,
obfite szyszkowanie bywa nieraz związane z niektórymi chorobami albo złymi warunkami. Osłabione drzewo wydaje wtedy znaczną ilość szyszek - taki ,,łabędzi śpiew". Później zazwyczaj zamiera.
Zdrowe drzewo też może obficie szyszkować. Jednakże musi wpierw ,,dojrzeć", a proces ten może potrwać kilka lub kilkanaście lat.
zapraszam jak najczęściej

Margaret,
obfite szyszkowanie bywa nieraz związane z niektórymi chorobami albo złymi warunkami. Osłabione drzewo wydaje wtedy znaczną ilość szyszek - taki ,,łabędzi śpiew". Później zazwyczaj zamiera.
Zdrowe drzewo też może obficie szyszkować. Jednakże musi wpierw ,,dojrzeć", a proces ten może potrwać kilka lub kilkanaście lat.
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Moje drzewa zdecydowanie są zdrowe i niektóre wypuszczają mnóstwo szyszek już drugi rok.
Z pewnością przyczyn takiego stanu jest wiele i nie możne niczego generalnie stwierdzić.
Z pewnością przyczyn takiego stanu jest wiele i nie możne niczego generalnie stwierdzić.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Margaret,
jak zdrowe - nic, tylko się cieszyć. Zresztą moje tez są zdrowe i szyszkują świetnie.
W KOŃCU PADA DESZCZ.
planowałam zrobić dziś trochę fotek, ale w związku z powyższym udało się wykonać kilka panoramek z górnych okien:

Najstarsze drzewo w ogrodzie, lipa drobnolistna, która ma około 250 lat:

Dzisiejszy zbiór:

A koty mają wszystko gdzieś bardzo głęboko...

-- 12 lip 2014, o 15:36 --
I jeszcze jedna fotka, w pionie widoczek prezentuje się dużo ładniej niż w poziomie:

jak zdrowe - nic, tylko się cieszyć. Zresztą moje tez są zdrowe i szyszkują świetnie.
W KOŃCU PADA DESZCZ.
planowałam zrobić dziś trochę fotek, ale w związku z powyższym udało się wykonać kilka panoramek z górnych okien:

Najstarsze drzewo w ogrodzie, lipa drobnolistna, która ma około 250 lat:

Dzisiejszy zbiór:

A koty mają wszystko gdzieś bardzo głęboko...

-- 12 lip 2014, o 15:36 --
I jeszcze jedna fotka, w pionie widoczek prezentuje się dużo ładniej niż w poziomie:

- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Cudowny ogród, ile zbiorów kilka mnie zaskoczyło.Kociaki cudowne, sobotni relaks na całego. 

- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Magda, wiesz co w którym kącie rośnie ?
. Bo ja nie zawsze.
.Czasami się dziwię, jak coś znajdę, a według mnie nie powinno tam rosnąć, ale to może oznaka starości. Ty na szczęście młoda, więc i pamięc dobra 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Patusiu,
czemu zaskoczyły Cię niektóre zbiory?
Iwono,
jeszcze wiem...
czemu zaskoczyły Cię niektóre zbiory?
Iwono,
jeszcze wiem...
- patusia336
- 1000p
No,ze masz juz ogorki i pomidory u mnie z tym jeszcze daleko.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Patusiu,
ogórki dopiero się zaczynają. Pomidory też. Te, które dziś przyniosłam pochodzą z krzaczków bardzo wczesnej, karłowatej odmiany. Rośliny mają jakieś 40 cm. wysokości i są oblepione całymi gronami sporych rozmiarów smacznych owoców, które pojawiają się już pod koniec czerwca. Odmiana jest bardzo plenna - coś na zasadzie fasolki szparagowej karłowatej.
ogórki dopiero się zaczynają. Pomidory też. Te, które dziś przyniosłam pochodzą z krzaczków bardzo wczesnej, karłowatej odmiany. Rośliny mają jakieś 40 cm. wysokości i są oblepione całymi gronami sporych rozmiarów smacznych owoców, które pojawiają się już pod koniec czerwca. Odmiana jest bardzo plenna - coś na zasadzie fasolki szparagowej karłowatej.
- patusia336
- 1000p
O widzisz dobrze wiedziec, wykorzystam tą wiedzę w przyszłym roku 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia, bardzo smaczne zdjęcie. Moje ogórki jeszcze są maleńkie. A pomidory zielone. Dzisiaj siąpi kapuśniaczek, więc troszkę da ziemi i roślinkom wytchnienia. Koty jak to koty, zawsze się potrafią nieźle urządzić.
Ogród masz ogromny. Podziwiam za pracę na tym areale.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Ów,
przed chwilą ukończyłam zbieranie pomrowów z całego ogrodu. Uzbierałam... przynajmniej 15 kilogramów. Szkoda, że niejadalne. Byłoby mięsa na cały miesiąc.
Co ciekawe, jedyna szkoda, jaką robią u mnie pomrowy, dotyczy grzybów. Zżerają mi prawdziwki. Tak więc czas było zacząć akcję wysiedleńczą...
przed chwilą ukończyłam zbieranie pomrowów z całego ogrodu. Uzbierałam... przynajmniej 15 kilogramów. Szkoda, że niejadalne. Byłoby mięsa na cały miesiąc.
Co ciekawe, jedyna szkoda, jaką robią u mnie pomrowy, dotyczy grzybów. Zżerają mi prawdziwki. Tak więc czas było zacząć akcję wysiedleńczą...
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Madziu
Piękne zdjęcia
Zbierania tego błeeee nie zazdroszczę,a 15kg to brrrrrr,trudno sobie to nawet wyobrazić...brrrrr
U mnie cały dzień pada/siąpi więc wylezą zewsząd....błeee
Piękny wielki perukowiec rzucił mi się w oczy z Twoich panoramicznych zdjęć

Piękne zdjęcia

U mnie cały dzień pada/siąpi więc wylezą zewsząd....błeee
Piękny wielki perukowiec rzucił mi się w oczy z Twoich panoramicznych zdjęć

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Madziu widoki masz piękne. Warzywka imponujące. U mnie wszystko zielone jeszcze. A ta odmiana pomidorów taka w kolorze wpadającym w pomarańcz to jaka? Smaczne?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Asiu,
pomrowy zbierałam za pomocą motyczki, którą wrzucałam je do wiaderka. na koniec całe towarzystwo zostało przesiedlone jakieś pół kilometra dalej, pod las koło błotka.
Magdo,
Te bardziej pomarańczowe są po prostu trochę mniej dojrzałe. Odmiana nazywa się pomidor wczesny karłowaty (tak było na opakowaniu z nasionami). Owoce są bardzo smaczne i dość duże.
pomrowy zbierałam za pomocą motyczki, którą wrzucałam je do wiaderka. na koniec całe towarzystwo zostało przesiedlone jakieś pół kilometra dalej, pod las koło błotka.
Magdo,
Te bardziej pomarańczowe są po prostu trochę mniej dojrzałe. Odmiana nazywa się pomidor wczesny karłowaty (tak było na opakowaniu z nasionami). Owoce są bardzo smaczne i dość duże.