Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7
- bwoj54
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7
Kochani ! jesteście mi bliscy, bardzo Was cenię, FO - to doskonałe źródło nawiązania wielu wspaniałych znajomości a nawet przyjaźni... niestety czasami te drogi bywają zaburzone .
Jeśli kiedyś droga na Fo, będzie zamknięta...nie znaczy to,że też do mnie nie macie wstępu...Mój ogród jest "bez bram ' , a serce mieszkańców zawsze otwarte
P. S. przed chwilą odpowiedziałam na posty...wszystko wcięło!
Jeśli kiedyś droga na Fo, będzie zamknięta...nie znaczy to,że też do mnie nie macie wstępu...Mój ogród jest "bez bram ' , a serce mieszkańców zawsze otwarte
P. S. przed chwilą odpowiedziałam na posty...wszystko wcięło!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- bwoj54
Aniu!/wielkakulka/cieszę się razem z Tobą z Twojego sukcesu
Tereniu! zwłaszcza basen w te upały, to zbawienie. Super jest siedzieć w wodzie gdy na termometrze 35C. Mój złocień "postrzępiony' rośnie drugi rok.
Aniu! jesienią mogę podesłać Ci "zwichrzone czuprynki " złocieni! Hortensję rozpoznaję , tak ...porównałam ze swoją - to jest ta. Widocznie później u Ciebie zakwitnie .

Andrzeju!cieszę się ,ze spodobały się róże, lilie i liliowce początkującej hobbystki
Dokonałam trochę zmian w ogrodzie, ale muszę je dopracować- wkrótce zaprezentuję.
Krystianie! zastanawiałam się , dlaczego omijasz mój ogród.
Wpisywałam się w Twoim wątku- ale ok miałeś inne obowiązki.
Złocień strzępiasty - inny , jeśli tylko dobrze przechowa się do jesieni , prześlę Ci sadzonkę.Dalie u mnie kwitną, ale o dziwo ..nie te, na które czekam!
Zbyszku!nic się nie stało , ale czasami "wychodzę z siebie". Zbyt często moje posty znikają , niestety dla każdego czas jest cenny, zwłaszcza dla nas ogrodników.

Tereniu! zwłaszcza basen w te upały, to zbawienie. Super jest siedzieć w wodzie gdy na termometrze 35C. Mój złocień "postrzępiony' rośnie drugi rok.

Aniu! jesienią mogę podesłać Ci "zwichrzone czuprynki " złocieni! Hortensję rozpoznaję , tak ...porównałam ze swoją - to jest ta. Widocznie później u Ciebie zakwitnie .

Andrzeju!cieszę się ,ze spodobały się róże, lilie i liliowce początkującej hobbystki

Dokonałam trochę zmian w ogrodzie, ale muszę je dopracować- wkrótce zaprezentuję.

Krystianie! zastanawiałam się , dlaczego omijasz mój ogród.

Złocień strzępiasty - inny , jeśli tylko dobrze przechowa się do jesieni , prześlę Ci sadzonkę.Dalie u mnie kwitną, ale o dziwo ..nie te, na które czekam!
Zbyszku!nic się nie stało , ale czasami "wychodzę z siebie". Zbyt często moje posty znikają , niestety dla każdego czas jest cenny, zwłaszcza dla nas ogrodników.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu, u mnie zawsze wszystko jest później. Przywykłam i się nie przejmuje. A dawno tak kwiatuchami się nie cieszyłam, jak tymi dwoma na Twojej - mojej hortensji. Bo raz, udało mi się utrzymać przy życiu patyki od Ciebie i do tego jeden kwitnie. Czy to nie cud?
Znikającymi postami się nie denerwuj
Każdy z nas tak ma. Ja co chwilę kopiuje post do Worda, a i tak niekiedy 
Znikającymi postami się nie denerwuj

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Bogusiu kolejna piękna odsłona czyli początek festiwalu hortensji .Piękne są
.

- bwoj54
Aniu! cieszę się,że te patyczki zakwitły. Moje są już okazałe, ale ja co roku "chucham na nie i dmucham"
. W otulinie z agrowłókniny "siedzą' do majowych przymrozków. Te ogrodowe trudniejsze do utrzymania , kwitną na pędach ubieglorocznych. Jeśli przemarzną - nie ma kwiatów.
Beatko!w hortensjach,zwłaszcza bukietowych -zakochałam się . Mam ich sporo , ale to nowe nabytki jeszcze nie bardzo reprezentacyjne w moim mega ogrodowisku.

Beatko!w hortensjach,zwłaszcza bukietowych -zakochałam się . Mam ich sporo , ale to nowe nabytki jeszcze nie bardzo reprezentacyjne w moim mega ogrodowisku.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No właśnie ja kupiłam dalię wiosną tylko dlatego że na obrazku była różowa z białymi końcami a okazało się że jest żółta z czerwonymi końcówkami czyli zupełnie inna 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Już mam kilka bardzo różnych odmian hortensji ogrodowych. Moje także dostają zimowy płaszczyk i kwitną niezawodnie co roku. Uwielbiam je
Bukietowe i inne mam. Są faktycznie łatwiejsze 'w obsłudze'. Ale dla mnie nigdy nie dorównają tym ogrodowym.

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Mi jakos z patykami nie idzie, ale sadzonki glicynii zyja i maja się dobrze. Bogusiu dziękuję
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
najprawdziwsza prawdabwoj54 pisze: FO - to doskonałe źródło nawiązania wielu wspaniałych znajomości a nawet przyjaźni...

to widać w Twych postachbwoj54 pisze: ...Mój ogród jest "bez bram", a serce mieszkańców zawsze otwarte

dziel się nadal swą radością z nami
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Witaj Bogusiu
Tak Dawno u Ciebie nie byłem. Dziś u mnie pogoda nieogrodowa więc mogę ponadrabiać odwiedziny. Widziałem Twoje ziemniaki, perfekcyjnie wyplewione. Swoje rok temu tak wyplewiłem i przez suszę wyschły, natomiast jak ludzie mieli zachwaszczone to przetrwały. Więc w tym roku robię eksperyment. Od posadzenia nie robię nic, nawet nie obradliłem. Dzięki temu mam kwietną biało czerwono niebieską łąkę a i ziemniaki już od kilku tygodni zjadam swoje
Na razie przekonałem się, że przy wczesnych nie trzeba nic robić bo i tak urosną. Zobaczę jak z późnymi. Jeśli ich nie będzie to dam sobie z nimi spokój za rok bo rosną na końcu sadu, osłonięte jedynie chmielem na płocie czyli praktycznie niczym i nie nadążam ich plewić. Znalazłem Cię na satelicie bo za nic nie mogłem sobie wyobrazić gdzie jest ta Twoja droga wjazdowa z brzozami na zakręcie. I już wiem choć wydawało mi się, że jest inaczej. Masz bardzo dużego bakłażana, mój dopiero ma 2 pary liści. Współczuję suszy ale mnie też skutecznie deszcze omijają a dziś to już szczególnie podle bo zatrzymały się 5 km przede mną i od rana ani drgną. I tak cały czas
Wspaniale gospodarzysz w ogrodzie, wszystko takie wypielęgnowane, przegorzany i chabry wielkogłówkowe od Ciebie mają ponad 1,5 metra
Też mi kiedyś wcięło wpis więc teraz zanim go wyślę to zawsze zaznaczam i wciskam ctrl+c - wtedy nawet jak zniknie to mam skopiowane i mogę w dowolnej chwili od nowa wkleić a jeszcze przy moim zmiennym prądzie jest to jak najbardziej wskazane. Obiecałem ci przetaczniki i wyślę jesienią bo jest kilka, niestety mam tylko niebieskie. Pozdrawiam ciepło (ale nie upalnie
) i życzę deszczu, żeby te zielone sobie odsapły 

Tak Dawno u Ciebie nie byłem. Dziś u mnie pogoda nieogrodowa więc mogę ponadrabiać odwiedziny. Widziałem Twoje ziemniaki, perfekcyjnie wyplewione. Swoje rok temu tak wyplewiłem i przez suszę wyschły, natomiast jak ludzie mieli zachwaszczone to przetrwały. Więc w tym roku robię eksperyment. Od posadzenia nie robię nic, nawet nie obradliłem. Dzięki temu mam kwietną biało czerwono niebieską łąkę a i ziemniaki już od kilku tygodni zjadam swoje

Wspaniale gospodarzysz w ogrodzie, wszystko takie wypielęgnowane, przegorzany i chabry wielkogłówkowe od Ciebie mają ponad 1,5 metra

- bwoj54
Kochani! trochę Was zaniedbałam , ale to przez moje wymyślne "ogrodowe poczynania". Najważniejsze,ze chce się "chcieć"
Przerabiam rabatki,wydzieram darń, tworzę obrzeża, ścieżki.Jeśli jutro pogoda dopisze zabieram się za tworzenie kamiennej ścieżki- sama!
Elu!ja z kolei zawiedziona jestem budlejami . Miałam ciemnofioletową , dokupiłam / na etykiecie/ bordowa , a w efekcie kwitnie fioletowo.Ale to nic, po niedzieli wybieramy się do naszych zachodnich sąsiadów po drodze mam kilka szkółek- zatem obowiązkowo muszę odwiedzić je .
Zbyszku! Hortensje, zwłaszcza ogrodowe mam cudowne. Anabelka zachwyca. Pozostałe ubiegłoroczne bukietówki jeszcze w pąkach. Tegoroczny nabytek h. dębolistna , zawładnęła moje serce.
Aniuja z kolei zdecydowanie wolę białe i kremowe bukietówki. Zdecydowałam każdą wolną powierzchnię/ oczywiście biorąc pod uwagę wymagania i stanowisko/ przeznaczam na hortensje .
Aniu! moja glicynia zakwitła kilkoma kwiatkami po raz drugi. Jeśli tylko znajdę odpowiednią miejscówkę posadzę odmianę szybkorosną Prolific. Jest urocza.
Andrzeju!dziękuję bardzo za pozytywny odbiór mojej osoby
Michale!rozumiem brak czasu , nadmiar obowiązków. Moje ziemniaki te wczesne są ogromne. Po posadzeniu były cały czas pod agrowłókniną i od czasu do czasu podlewane. Te późne - to miernoty, choć wyplewione i obradlone .
Bakłażany juz spore - są juz nawet zawiązki owoców. Ogórki obrodziły , pomidory w tunelu foliowym
Powiadasz ,ze oglądałeś moją posiadłość z satelity. Chyba widoczna tylko droga główna , bo moja posiadłość ukryta wśród okazałych drzew.
Zaraz sprawdzę. Posty też w większości kopiuję , ale czasami wpadając na chwilę z ogrodu najzwyczajniej zapomnę "klik i zniknęły "...wtedy mnie trafia!Będę bardzo wdzięczna za przetaczniki Mam nasionka różowych , jutro wysieję , jeśli tylko wzejdą- podeślę Ci. Dwie noce solidnie u mnie popadało . Cieszę się ja i roślinki .

Przerabiam rabatki,wydzieram darń, tworzę obrzeża, ścieżki.Jeśli jutro pogoda dopisze zabieram się za tworzenie kamiennej ścieżki- sama!

Elu!ja z kolei zawiedziona jestem budlejami . Miałam ciemnofioletową , dokupiłam / na etykiecie/ bordowa , a w efekcie kwitnie fioletowo.Ale to nic, po niedzieli wybieramy się do naszych zachodnich sąsiadów po drodze mam kilka szkółek- zatem obowiązkowo muszę odwiedzić je .
Zbyszku! Hortensje, zwłaszcza ogrodowe mam cudowne. Anabelka zachwyca. Pozostałe ubiegłoroczne bukietówki jeszcze w pąkach. Tegoroczny nabytek h. dębolistna , zawładnęła moje serce.

Aniuja z kolei zdecydowanie wolę białe i kremowe bukietówki. Zdecydowałam każdą wolną powierzchnię/ oczywiście biorąc pod uwagę wymagania i stanowisko/ przeznaczam na hortensje .
Aniu! moja glicynia zakwitła kilkoma kwiatkami po raz drugi. Jeśli tylko znajdę odpowiednią miejscówkę posadzę odmianę szybkorosną Prolific. Jest urocza.
Andrzeju!dziękuję bardzo za pozytywny odbiór mojej osoby

Michale!rozumiem brak czasu , nadmiar obowiązków. Moje ziemniaki te wczesne są ogromne. Po posadzeniu były cały czas pod agrowłókniną i od czasu do czasu podlewane. Te późne - to miernoty, choć wyplewione i obradlone .
Bakłażany juz spore - są juz nawet zawiązki owoców. Ogórki obrodziły , pomidory w tunelu foliowym

Powiadasz ,ze oglądałeś moją posiadłość z satelity. Chyba widoczna tylko droga główna , bo moja posiadłość ukryta wśród okazałych drzew.

- bwoj54
Moje ulubienice hortensje

Efekty mojej pracy- kamyczkowe wykonczenia

nowe kwitnienia i aktualna perspektywa części ogrodu

]

Efekty mojej pracy- kamyczkowe wykonczenia

nowe kwitnienia i aktualna perspektywa części ogrodu

]

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
BOGUSIU,nie tylko kamyczki ładne
Ale całe kwiecie - hortensje i budleja szczególnie
Pozdrówki,
SŁA

Ale całe kwiecie - hortensje i budleja szczególnie

Pozdrówki,
SŁA
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Cudowne hortensje
A pomyśleć,że kiedyś kojarzyły mi się jedynie z postawionymi w doniczkach przy ołtarzu w kościele
Kamyczkowe wykończenia rabat pięknie wyglądają,chociaż pewnie wymagały sporo pracy przy tworzeniu

Kamyczkowe wykończenia rabat pięknie wyglądają,chociaż pewnie wymagały sporo pracy przy tworzeniu

- bwoj54
Sławku!miło mi,że odwiedziłeś moje ogrodowe królestwo . Kwiecie podoba się , tom ja rada
Kamyczkowe wykończenia weszły mi w krew, mąż nie nadąża przywozić kamyczki
Aniu!witam serdecznie. Takie same ja miałam do niedawna skojarzenia co do hortensji . Teraz jestem w nich zakochana
Wykończenia kamyczkowe są dosyć pracochłonne. Ja usuwam darń, wybieram ziemię około 10-12 cm. Podłoże wyrównuję piaskiem , następnie wyścielam grubą folią i na to kamyczki. Folię dokładnie przycinam. Jestem bardzo zadowolona z takich wykończeń, super kosi się przy takim obrzeżu kosiarką. 

Kamyczkowe wykończenia weszły mi w krew, mąż nie nadąża przywozić kamyczki

Aniu!witam serdecznie. Takie same ja miałam do niedawna skojarzenia co do hortensji . Teraz jestem w nich zakochana