Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Kochani ! jesteście mi bliscy, bardzo Was cenię, FO - to doskonałe źródło nawiązania wielu wspaniałych znajomości a nawet przyjaźni... niestety czasami te drogi bywają zaburzone .
Jeśli kiedyś droga na Fo, będzie zamknięta...nie znaczy to,że też do mnie nie macie wstępu...Mój ogród jest "bez bram ' , a serce mieszkańców zawsze otwarte

P. S. przed chwilą odpowiedziałam na posty...wszystko wcięło!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu!/wielkakulka/cieszę się razem z Tobą z Twojego sukcesu ;:196
Tereniu! zwłaszcza basen w te upały, to zbawienie. Super jest siedzieć w wodzie gdy na termometrze 35C. Mój złocień "postrzępiony' rośnie drugi rok. ;:168
Aniu! jesienią mogę podesłać Ci "zwichrzone czuprynki " złocieni! Hortensję rozpoznaję , tak ...porównałam ze swoją - to jest ta. Widocznie później u Ciebie zakwitnie .

Obrazek

Obrazek

Andrzeju!cieszę się ,ze spodobały się róże, lilie i liliowce początkującej hobbystki :;230
Dokonałam trochę zmian w ogrodzie, ale muszę je dopracować- wkrótce zaprezentuję. ;:108
Krystianie! zastanawiałam się , dlaczego omijasz mój ogród. :;230 Wpisywałam się w Twoim wątku- ale ok miałeś inne obowiązki.
Złocień strzępiasty - inny , jeśli tylko dobrze przechowa się do jesieni , prześlę Ci sadzonkę.Dalie u mnie kwitną, ale o dziwo ..nie te, na które czekam!
Zbyszku!nic się nie stało , ale czasami "wychodzę z siebie". Zbyt często moje posty znikają , niestety dla każdego czas jest cenny, zwłaszcza dla nas ogrodników.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu, u mnie zawsze wszystko jest później. Przywykłam i się nie przejmuje. A dawno tak kwiatuchami się nie cieszyłam, jak tymi dwoma na Twojej - mojej hortensji. Bo raz, udało mi się utrzymać przy życiu patyki od Ciebie i do tego jeden kwitnie. Czy to nie cud?
Znikającymi postami się nie denerwuj ;:168 Każdy z nas tak ma. Ja co chwilę kopiuje post do Worda, a i tak niekiedy ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu kolejna piękna odsłona czyli początek festiwalu hortensji .Piękne są ;:196 .
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! cieszę się,że te patyczki zakwitły. Moje są już okazałe, ale ja co roku "chucham na nie i dmucham" ;:108 . W otulinie z agrowłókniny "siedzą' do majowych przymrozków. Te ogrodowe trudniejsze do utrzymania , kwitną na pędach ubieglorocznych. Jeśli przemarzną - nie ma kwiatów.
Beatko!w hortensjach,zwłaszcza bukietowych -zakochałam się . Mam ich sporo , ale to nowe nabytki jeszcze nie bardzo reprezentacyjne w moim mega ogrodowisku.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No właśnie ja kupiłam dalię wiosną tylko dlatego że na obrazku była różowa z białymi końcami a okazało się że jest żółta z czerwonymi końcówkami czyli zupełnie inna ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Już mam kilka bardzo różnych odmian hortensji ogrodowych. Moje także dostają zimowy płaszczyk i kwitną niezawodnie co roku. Uwielbiam je ;:167 Bukietowe i inne mam. Są faktycznie łatwiejsze 'w obsłudze'. Ale dla mnie nigdy nie dorównają tym ogrodowym.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Mi jakos z patykami nie idzie, ale sadzonki glicynii zyja i maja się dobrze. Bogusiu dziękuję
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze: FO - to doskonałe źródło nawiązania wielu wspaniałych znajomości a nawet przyjaźni...
najprawdziwsza prawda ;:333
bwoj54 pisze: ...Mój ogród jest "bez bram", a serce mieszkańców zawsze otwarte
to widać w Twych postach :)
dziel się nadal swą radością z nami
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Witaj Bogusiu ;:168
Tak Dawno u Ciebie nie byłem. Dziś u mnie pogoda nieogrodowa więc mogę ponadrabiać odwiedziny. Widziałem Twoje ziemniaki, perfekcyjnie wyplewione. Swoje rok temu tak wyplewiłem i przez suszę wyschły, natomiast jak ludzie mieli zachwaszczone to przetrwały. Więc w tym roku robię eksperyment. Od posadzenia nie robię nic, nawet nie obradliłem. Dzięki temu mam kwietną biało czerwono niebieską łąkę a i ziemniaki już od kilku tygodni zjadam swoje :D Na razie przekonałem się, że przy wczesnych nie trzeba nic robić bo i tak urosną. Zobaczę jak z późnymi. Jeśli ich nie będzie to dam sobie z nimi spokój za rok bo rosną na końcu sadu, osłonięte jedynie chmielem na płocie czyli praktycznie niczym i nie nadążam ich plewić. Znalazłem Cię na satelicie bo za nic nie mogłem sobie wyobrazić gdzie jest ta Twoja droga wjazdowa z brzozami na zakręcie. I już wiem choć wydawało mi się, że jest inaczej. Masz bardzo dużego bakłażana, mój dopiero ma 2 pary liści. Współczuję suszy ale mnie też skutecznie deszcze omijają a dziś to już szczególnie podle bo zatrzymały się 5 km przede mną i od rana ani drgną. I tak cały czas :evil:
Wspaniale gospodarzysz w ogrodzie, wszystko takie wypielęgnowane, przegorzany i chabry wielkogłówkowe od Ciebie mają ponad 1,5 metra ;:oj Też mi kiedyś wcięło wpis więc teraz zanim go wyślę to zawsze zaznaczam i wciskam ctrl+c - wtedy nawet jak zniknie to mam skopiowane i mogę w dowolnej chwili od nowa wkleić a jeszcze przy moim zmiennym prądzie jest to jak najbardziej wskazane. Obiecałem ci przetaczniki i wyślę jesienią bo jest kilka, niestety mam tylko niebieskie. Pozdrawiam ciepło (ale nie upalnie :wink: ) i życzę deszczu, żeby te zielone sobie odsapły :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani! trochę Was zaniedbałam , ale to przez moje wymyślne "ogrodowe poczynania". Najważniejsze,ze chce się "chcieć" ;:306
Przerabiam rabatki,wydzieram darń, tworzę obrzeża, ścieżki.Jeśli jutro pogoda dopisze zabieram się za tworzenie kamiennej ścieżki- sama! ;:108
Elu!ja z kolei zawiedziona jestem budlejami . Miałam ciemnofioletową , dokupiłam / na etykiecie/ bordowa , a w efekcie kwitnie fioletowo.Ale to nic, po niedzieli wybieramy się do naszych zachodnich sąsiadów po drodze mam kilka szkółek- zatem obowiązkowo muszę odwiedzić je .
Zbyszku! Hortensje, zwłaszcza ogrodowe mam cudowne. Anabelka zachwyca. Pozostałe ubiegłoroczne bukietówki jeszcze w pąkach. Tegoroczny nabytek h. dębolistna , zawładnęła moje serce. ;:108
Aniuja z kolei zdecydowanie wolę białe i kremowe bukietówki. Zdecydowałam każdą wolną powierzchnię/ oczywiście biorąc pod uwagę wymagania i stanowisko/ przeznaczam na hortensje .
Aniu! moja glicynia zakwitła kilkoma kwiatkami po raz drugi. Jeśli tylko znajdę odpowiednią miejscówkę posadzę odmianę szybkorosną Prolific. Jest urocza.
Andrzeju!dziękuję bardzo za pozytywny odbiór mojej osoby ;:306
Michale!rozumiem brak czasu , nadmiar obowiązków. Moje ziemniaki te wczesne są ogromne. Po posadzeniu były cały czas pod agrowłókniną i od czasu do czasu podlewane. Te późne - to miernoty, choć wyplewione i obradlone .
Bakłażany juz spore - są juz nawet zawiązki owoców. Ogórki obrodziły , pomidory w tunelu foliowym ;:215
Powiadasz ,ze oglądałeś moją posiadłość z satelity. Chyba widoczna tylko droga główna , bo moja posiadłość ukryta wśród okazałych drzew. ;:306 Zaraz sprawdzę. Posty też w większości kopiuję , ale czasami wpadając na chwilę z ogrodu najzwyczajniej zapomnę "klik i zniknęły "...wtedy mnie trafia!Będę bardzo wdzięczna za przetaczniki Mam nasionka różowych , jutro wysieję , jeśli tylko wzejdą- podeślę Ci. Dwie noce solidnie u mnie popadało . Cieszę się ja i roślinki .
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje ulubienice hortensje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Efekty mojej pracy- kamyczkowe wykonczenia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nowe kwitnienia i aktualna perspektywa części ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

] Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

BOGUSIU,nie tylko kamyczki ładne :wit
Ale całe kwiecie - hortensje i budleja szczególnie :!:
Pozdrówki,
SŁA
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Cudowne hortensje ;:138 A pomyśleć,że kiedyś kojarzyły mi się jedynie z postawionymi w doniczkach przy ołtarzu w kościele ;:223
Kamyczkowe wykończenia rabat pięknie wyglądają,chociaż pewnie wymagały sporo pracy przy tworzeniu ;:108
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku!miło mi,że odwiedziłeś moje ogrodowe królestwo . Kwiecie podoba się , tom ja rada ;:306
Kamyczkowe wykończenia weszły mi w krew, mąż nie nadąża przywozić kamyczki :;230
Aniu!witam serdecznie. Takie same ja miałam do niedawna skojarzenia co do hortensji . Teraz jestem w nich zakochana ;:108 Wykończenia kamyczkowe są dosyć pracochłonne. Ja usuwam darń, wybieram ziemię około 10-12 cm. Podłoże wyrównuję piaskiem , następnie wyścielam grubą folią i na to kamyczki. Folię dokładnie przycinam. Jestem bardzo zadowolona z takich wykończeń, super kosi się przy takim obrzeżu kosiarką. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”