Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Re: Yucca Karolińska
Ma za mało słońca - juki uwielbiają rosnąć przy południowych ścianach, w pełnym słońcu. Moje rosną na otwartej przestrzeni, na podwyższeniu - żeby woda szybciej schodziła z korzeni. Kwiatostan ma właśnie roślina otrzymana z kawałeczka ułamanego kłącza i to jest 3 sezon.bartosz les pisze:Moją jukę dostałem trzy lata temu od koleżanki,liście ma spore ale nie kwitła
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak patrzę na Wasze zdjęcia juk,to wydaje mi się ,że moja ma kwiaty bardziej "bombkowate" a może to tylko złudzenie?
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Dziś zauważyłam, że kwiat mojej juki zaanektowały sobie mrówki i otworzyły tam hodowlę mszycy. Czy mogę jukę, a w zasadzie jej kwiat, spryskać Karate?
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Czy komuś z Was zakwitła juka z dwukolorowym liściem,chyba odmiana Bright Edge.
Halina
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
Re: juka w donicy
A nie lepiej posadzić ją w inne lepsze miejsce ? Donica to zły pomysł gdyż młode odrosty będą rozpierały ową donicę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sie 2014, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Juka ogrodowa
Witam,
Proszę o podpowiedz bardziej doświadczonych forumowiczów czy można teraz rozsadzać jukę? Czy lepiej zrobić to wiosnę?
Proszę o podpowiedz bardziej doświadczonych forumowiczów czy można teraz rozsadzać jukę? Czy lepiej zrobić to wiosnę?
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Można to zrobić jesienią albo w pochmurne dni rozdzielić je na części i posadzić i podlewać trzeba jeśli jest sucho, ja swoje dzielę na jesień zawsze 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Również rozdzielam jesienią, ta rozeta która kwitła zamiera wydając wcześniej kilka przybyszowych.
Usuwam tą, która zamiera.

Usuwam tą, która zamiera.
U mnie kwitło kilka rozet w jednej kępie i gdy je usunę to co zostanie z pięknej kępy? Nawet nie wiem jak to zrobić, wyłamać/wykręcić/ się nie da, wyciąć trudno, by nie uszkodzić reszty. Obcięłam i zostawiłam, bo przybyszowych na razie nie widać, za to żółkną czubki części liści.