Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za jakieś 2 lata wstawię taką fotkę :wink: Od niedawna interesuje się adenium i dopiero teraz mam coś nie coś o nim pojęcie, ale jeśli będziesz miała parę zbędnych nasionek to z chęcią sie nimi zaopiekuje :D A co do facetów to wiem coś na ten temat, bo mój kaktus wiele razy był połamany i leżał na podłodze :) Skoro tak mówisz to adenium to naprawdę twardziel 8) Chciałabym zobaczyć zdjęcie też rośliny z 1/2 kaudeksu, na pewno wygląda ciekawie :)
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Paula15 pisze:Za jakieś 2 lata wstawię taką fotkę :wink: Od niedawna interesuje się adenium i dopiero teraz mam coś nie coś o nim pojęcie, ale jeśli będziesz miała parę zbędnych nasionek to z chęcią się nimi zaopiekuje :D A co do facetów to wiem coś na ten temat, bo mój kaktus wiele razy był połamany i leżał na podłodze :) Skoro tak mówisz to adenium to naprawdę twardziel 8) Chciałabym zobaczyć zdjęcie też rośliny z 1/2 kaudeksu, na pewno wygląda ciekawie :)
To sa jeszcze młodziutkie roślinki mają kilka miesięcy (2-3 nie pamiętam) ale zrobie fotki i wkleje :P
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje zakwitnie tak:
ObrazekObrazek

i będzie miało taaaki kaudeks:
ObrazekObrazek

;)
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

A moje powinno wyglądać tak: Obrazek jeśli oczywiście wyrośnie.Ciekawa jestem co trzeba zrobić żeby sie tak uformowało,bo chyba niemożliwe,wbrew zapewnieniom sprzedawcy,żeby samo przybierało taki kształt
kaksa266
50p
50p

Post »

Witam ponownie
Tak jak obiecałam wklejam fotki moich maluchów i troche starszych roślinek
1. MALUCHY
Obrazek
2. TUTAJ DONICZKI W JAKICH SĄ WSADZONE
Obrazek
3. ROSLINKI MAJA KILKA MIESIĘCY W DUŻEJ DONICZCE Obrazek
4. ROŚLINKI MAJĄ KILKA MIESIĘCY W MAŁEJ DONICZCE DO BONSAI Obrazek
5. W DUŻEJ DONICZCE ROŚNIE JEDNA SZTUKA Z DZIWNIE UFORMOWANYM PIENKIEM MYŚLAŁAM ŻE NIC Z NIEJ NIE BĘDZIE A JEDNAK ROŚNIE
Obrazek
6. TAKIE SZTUKI ROSNĄ W DUŻEJ DONICZCE
Obrazek
7. A TAKIE W MAŁEJ DONICZCE
Obrazek
8. I KILKA INNYCH KAKTUSIKÓW I PLUMERIE KTÓRE TEŻ WYROSŁA Z NASIONEK

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i wklejajcie fotki będzie ciekawiej :P
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te starsze roślinki to w porównaniu z moim adenium to giganty :D Ciekawie wygląda ta roślina z "ubytkiem", widać, że to twardziel :wink:

Moja róża ma kwitnąć tak(tak przynajmniej twierdzi sprzedawca):
Obrazek

A na dzień dzisiejszy wygląda jak na załączonym niżej zdjęciu :)
Obrazek

Martwi mnie tylko to, że ma taki czerwonawy "pieniek" Czy to normalne?

A tu trochę innych kwiatków, które mam w domu:

Opuntia microdasys var. albispina, którą latem wyniosłam na balkon i jakiemuś żyjątku się spodobała na dom dla swoich przyszłych pociech wykluwających się z białych jajeczek i tyle z niej zostało :?

Obrazek

I jeszcze dwa niezidentyfikowane obiekty w doniczce :)

Obrazek

i drugi :D

Obrazek
Maly
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2008, o 14:08

Post »

Moja mama posiada taką pięknie ona kwitnie :) :)
PoZdrAwIaM Przemek :)))
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maly pisze:Moja mama posiada taką pięknie ona kwitnie :) :)
A tam, zamiast klepać w klawisze ;) zamiesciłbyś zdjęcie ;:8

Hm, moje to ponoć dwa różne: a. obesum, i a. somalense.
Anastazja324
50p
50p

Post »

Moje nasionka nadal nie dają znaku życia,dzisiaj znów odgarnęłam ziemię znad jednego i widzę,że nic nawet na milimetr z niego nie wystaje,w ogóle wygląda jakoś dziwnie,nie to,że zgniło,ale jakby sie zestarzało i wkrótce miało się po prostu rozlożyć.Nie wiem czy jeszcze trochę poczekać,ale już brakuje mi cierpliwości,tak się cieszyłam na tą roślinkę,a tu taki pech,tym bardziej,że sprzedawca nie ma ani jednego negatywa.No to mój będzie pierwszy....
kaksa266
50p
50p

Post »

Anastazja324 pisze:Moje nasionka nadal nie dają znaku życia,dzisiaj znów odgarnęłam ziemię znad jednego i widzę,że nic nawet na milimetr z niego nie wystaje,w ogóle wygląda jakoś dziwnie,nie to,że zgniło,ale jakby się zestarzało i wkrótce miało się po prostu rozlożyć.Nie wiem czy jeszcze trochę poczekać,ale już brakuje mi cierpliwości,tak się cieszyłam na tą roślinkę,a tu taki pech,tym bardziej,że sprzedawca nie ma ani jednego negatywa.No to mój będzie pierwszy....

Zamiast wystawiac negatyw ponegocjuj ze sprzedającym . Moze dostaniesz nowe nasionka .... Ja bym tak zrobiła .
Pozdrawiam Kaksa.
Anastazja324
50p
50p

Post »

kaksa266 pisze:
Zamiast wystawiac negatyw ponegocjuj ze sprzedającym . Moze dostaniesz nowe nasionka .... Ja bym tak zrobiła .
Pozdrawiam Kaksa.
O tym nie pomyślałam,nigdy tak nie robiłam.Pewnie będzie mu zależało na utrzymaniu dobrej opinii,więc może coś z tego być.Ale właściwie nie wiem czego mam się domagać,sprzedania kolejnych nasion w niższej cenie czy jak?Nie mam doświadczenia w takich sytuacjach
kaksa266
50p
50p

Post »

Anastazja324 pisze:
kaksa266 pisze:
Pozdrawiam Kaksa.
O tym nie pomyślałam,nigdy tak nie robiłam.Pewnie będzie mu zależało na utrzymaniu dobrej opinii,więc może coś z tego być.Ale właściwie nie wiem czego mam się domagać,sprzedania kolejnych nasion w niższej cenie czy jak?Nie mam doświadczenia w takich sytuacjach
Napisz do niego ze zrobiłaś wszystko zgodnie z jego poleceniami , lecz mimo to nasiona nie wykiełkowały. Jesteś zmuszona wystawić negatywny komentarz , chyba że w ramach rekompensaty przyśle ci nowe nasionko a ty pokryjesz np koszt transportu . Ja bym poszła na taki kompromis :)

Pozdrawiam Kaska
Anastazja324
50p
50p

Post »

Dobry pomsł,tylko że on za przesyłkę życzy sobie prawie 2 razy tyle co za same nasiona,nib ma to być priorytet a dostałam paczkę ponad tydzień po zrobieniu przelewu :roll:
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

muszę się pochwalić, dziś wzeszły 2 róże z 5 :D zdjęcia zamieszczę jak troszke podrosną
Anastazja324
50p
50p

Post »

A ja dogadałam się ze sprzedawcą i pojutrze powinnam mieć nowe nasiona.Jak znów nie wyrosną to się załamię :( Już teraz nie wiem jak z nimi postępować żeby nie powtórzyć tej porażki.On był bardzo zdziwiony,że nie wykiełkowały,więc chyba wina leży po mojej stronie,nie wiem tylko co zrobiłam nie tak....
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”