Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Jak często podlewać saletrą potasową? Czy można zastąpić saletrę potasową "Politoską"?

Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola

- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewa się wtedy gdy jest mało azotu i potasu i dlatego trzeba znać  ile czego jest w glebie lub po wyglądzie rośliny. Polifoski mają różne proporcje nawozów, a także forma nawozu nie zawsze jest dobra dla pomidorów.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Niestety nie mam zrobionej analizy gleby, zrobię pewnie na jesień.
Zajrzyj do tematu "wszystko o pomidorach" wstawiłam tam zdjęcia moich pomidorków, może coś tam widać, jakieś ewentualne niedobory.

Zajrzyj do tematu "wszystko o pomidorach" wstawiłam tam zdjęcia moich pomidorków, może coś tam widać, jakieś ewentualne niedobory.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola

- 
				Michal_82
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 14 cze 2013, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie o nawożenie - krzaki posadzone w połowie maja, w dołku garść pokrzyw i trochę obornika końskiego(który wcześniej trochę poleżał w ziemi w ilości tak +/- jak dłoń, zasypane to wszystko przekompostowanym humusem leśnym ) Po jakimś czasie podsypane 2 razy dolomitem i podlane 1 raz gnojówka z pokrzyw. Pryskane co ~7-10 dni OW i HT na zmianę. Większość krzaków rośnie ładnie, liście zielone, niektóre stare trochę pozwijane, ale nie wygląda to jakoś źle(tak mi się chociaż wydaje ;) ) Owoce już są na 2,3 gronach, rożnej wielkości, czerwonych jeszcze nie ma, wyżej dalej kwitną.
I tu teraz moje pytanie - wyczytałem, że najlepiej teraz nawozić florovitem do pelargonii, mam natomiast gnojówkę z pokrzyw i krowie placki zalane woda które się jeszcze fermentują(od zeszłego czwartku), czy mogę użyć któregoś z tych nawozów? Czy udać się do ogrodniczego po florovit?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Michał

Mam pytanie o nawożenie - krzaki posadzone w połowie maja, w dołku garść pokrzyw i trochę obornika końskiego(który wcześniej trochę poleżał w ziemi w ilości tak +/- jak dłoń, zasypane to wszystko przekompostowanym humusem leśnym ) Po jakimś czasie podsypane 2 razy dolomitem i podlane 1 raz gnojówka z pokrzyw. Pryskane co ~7-10 dni OW i HT na zmianę. Większość krzaków rośnie ładnie, liście zielone, niektóre stare trochę pozwijane, ale nie wygląda to jakoś źle(tak mi się chociaż wydaje ;) ) Owoce już są na 2,3 gronach, rożnej wielkości, czerwonych jeszcze nie ma, wyżej dalej kwitną.
I tu teraz moje pytanie - wyczytałem, że najlepiej teraz nawozić florovitem do pelargonii, mam natomiast gnojówkę z pokrzyw i krowie placki zalane woda które się jeszcze fermentują(od zeszłego czwartku), czy mogę użyć któregoś z tych nawozów? Czy udać się do ogrodniczego po florovit?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Michał
- 
				Nick1105
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 1 cze 2014, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tak przy okazji, jak można sprawdzić pH gleby?nertu pisze:Niestety nie mam zrobionej analizy gleby, zrobię pewnie na jesień.
 Bo wiem, że istnieje taka metoda, gdzieś to kiedyś przeczytałem, ale nie pamiętam jak to się robiło
 Bo wiem, że istnieje taka metoda, gdzieś to kiedyś przeczytałem, ale nie pamiętam jak to się robiło  
Można samemu, kupując kwasomierz w sklepie ogrodniczym, a można pobrać próbkę i podrzucić do stacji chemiczno-rolniczej.Nick1105 pisze:jak można sprawdzić pH gleby?
- Pyxis
- 200p 
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam i taki kwasomierz "elektroniczny" i taki oparty na plynie Helliga. Chyba dokladniej bym to organoleptycznie zbadal.  

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Miałem elektroniczny. Czy kładłem w ocet czy roztwór sody oczyszczonej to zawsze wychodziło między 6-6.5  Takim sposobem zawsze byłem zadowolony z pH
 Takim sposobem zawsze byłem zadowolony z pH 

Powiedzcie mi jak wcześnie przed zbiorem pomidorów należy je zasilić potasem jeśli są problemy z zieloną piętką? Zawsze mam z tym problem pod koniec sezonu.

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jak pomidory zaczynają rosnąć, czyli już  .
 .

.
 .Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Tak właśnie myślałem. Zaopatrzyłem się wcześniej w siarczan potasu. Będzie dobry?

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To pewnie zależy od pH gleby. U mnie był nadmiar wapnia i w zaleceniu wiosennego nawożenia miałam właśnie siarczan potasu, ale teraz na dokarmianie pogłówne saletrę potasu.

Brałem siarczan potasu bo nie ma wpływu na pH, a nie chciałem przekombinować. Będziemy próbować jak pomidory zareagują  

- Kasienkar
- 500p 
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Radog a możesz powiedzieć czy będziesz tym potasem robić oprysk czy podlewać? Ponieważ dziś chcę go kupić. I nie wiem jakie stężenie ma go być.

Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia
- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Miałem dokładnie taki sam, czy w kwaśnym torfie czy w ziemi z domieszką resztek po budowie z dużą ilością wapnia, zawsze pokazywał 6-7phBobejGS pisze:Miałem elektroniczny. Czy kładłem w ocet czy roztwór sody oczyszczonej to zawsze wychodziło między 6-6.5Takim sposobem zawsze byłem zadowolony z pH
 To rzeczywiście było budujące, aż kiedyś sprawdziłem płynem Heliga
 To rzeczywiście było budujące, aż kiedyś sprawdziłem płynem Heliga