Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Się pewnie łezka w oku troszkę kręci, jak odwiedza się swoje dawne włości ;:131 Fajnie, że Twoją ręką sadzone roślinki ciągle tam są ;:108
Ciekawe, co ja zastanę, jak pojedziemy do lasu do moich winobluszczy. One faktyczne trochę dziwne. Dwie przesadzonki mi padły natychmiast :shock: A myślałam, że je praktycznie ratuję ;:223 Jeden wciśnięty w krawężnik, a drugi na kupie gruzu rósł..To je tak delikatnie, potem do dołka z podsypaną ziemia ogrodową, podlewanko, troszkę papu, pogłaskanie, pogadanie....A one miały to głęboko w ..... i zdechły ;:224
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reniu - wracam do czarnuszki. Być może mam nieprawdziwe wiadomości, ale rzekomo ta, którą mam posianą to nie nadaje się do chleba... Jeśli jestem w błędzie to mnie wyprostuj, może niepotrzebnie kupuję czarnuszkę do pieczenia chlebka....

Mnie się bardzo podobają trójklapowe, szczególnie jesienią. Ale miałam z nim kiedyś niezłą gimnastykę - był bardzo ekspansywny i na trawę właził, więc teraz jakoś go już unikam. Ale może znowu się przekonam, hmmmmm
Dobry pomysł z tym zimozielonym bluszczem. W sumie gdzie mogłam to dałam sadzonki, nawet się dość przyjmuje.
Proszę o większe zdjątko ;:oj Wklejaj, wklejaj!

Paula - na prawdę okazy porosły, a bialutki i szeroki pień brzozy mnie wręcz oszołomił (nie spodziewałam się aż takiego efektu).
No też się cieszę, że zostawili roślinki, ale dosadzonego już nic nowego nie ma :D W sumie nie trzeba, to swoją drogą.

Kasiu - to raczej zachwyt nad pięknem roślin. To w ogóle jest bardzo ładny kawałek rodzinnych ogrodów działkowych, wręcz jak mini miasteczko ogrodowe z bardzo ładnymi domkami więc zachwycałam się sąsiednimi też :D

Może zostaw te winobluszcze jeszcze do przyszłego roku, nawet jak nie będą dawały żadnych oznak. Znajoma ma działke bezpośrednio przy lesie i ma tam tak piękne właśnie te pnącza, że aż niewiarygodne - listki osiągają nawet 40 cm - mówię, że rosną jak w tropikach... :uszy Są piękne! A ten variegiata. którego zdobyłaś tymbardziej musi odbić, bo mało spotykany.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzę o takiej działeczce gdzieś blisko. Ale w Bydgoszczy ceny takie, że na razie nas nie stać :(
Na szczęście akurat variegata polubił mój zakątek ;:173 Padły mi takie zwykłe, z polowania dookoła działki :roll:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

My tu pitu pitu a gdzie zdjęcia?!
No chociażby tej pięknej hortensji
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ktoś mi się tu obija:) czekam na fotki ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, kochane - pozory mylą. Ja tu się uwijam, robię co można pomiędzy ślimakami, gonię z konewkami, odwiedzam ogrody znajomych (i nie wracam z pustymi rękami ;:108 ) a Wy, że się obijam :;230 Wiem, wiem to o fotki chodzi.... ;:65

Coś mi się z sosenkami dzieje - nie wiem czy to jakies choróbsko, czy one tak mają... Być może na fotce to się uwidoczni, spróbuję jutro to pstryknąć.

Paula - ta hortensja bukietowa choć malusia jest cudna (ma tylko 0,5 m wysokości), ale kwiatostany od połowy łodygi...

Pati - cieszę się jak się urlopujesz, ale jakoś brakowało Cię tu mimo wszystko ;:3
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Mi też brakowało odwiedzania Ciebie ( w wąteczku) jakoś się uzależniłam ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - ale przecież Ty masz śliczną działeczkę przy lesie....
A czasami można kupić tanią działkę w ROD - bo są przepisy, że jak np. się nie kosi to odbierają działeczkę, przynajmniej u nas tak jest. Albo tak jak ja miałam, że musiałam sprzedać szybko, bo miałam taką sytuację a nie inną - trza się rozglądać za okazją!
Domek też można czasami okazyjnie ustrzelić.... Znam to a autopsji ;:136

Pati - ;:196 ;:168 Bywałam u Ciebie i tak i tak; czy byłaś tu, czy gdzieś łowiłaś ryby przy wodospadach, a potem szukałaś ich nad Bałtykiem.... I tak bywałam u Cię .....
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Kochana jesteś ;:136 ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patusiu - Taaaa - przy dobrym piwku każdy jest kochany :;230 ;:136
Piękny masz ten łan gailardii. Wreszcie i ja się jej doczekałam.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Oj tak i to nie jedyny łan u mnie tego dostatek ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No u mnie też "łan" - ale ten co pisze się po angielsku one.... :;230 Na razie jest tylko jeden kwiatuszek, ale ważne, że jest.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

A kupujesz czarnuszkę siewną czy damascenską ,ja to nawet nie wiem bo mam od lat swoje nasiona ,a pierwsze też dostałam od kogoś , ale sprawdzałam teraz że damascenska ma podobnie właściwości lub takie same, to chyba nie jest niejadalna .
A wracając do bluszczu ,to niestety pięciolistkowy też się mocno rrozrasta , i trzeba go mocno trzymać w ryzach .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - siałam dasmaceńską. Ale nasiona mają takie same więc muszę się doszukać czy rzeczywiście jest jakaś różnica jeśli chodzi o jadalność :D
Z mojego doświadczenia pięciolistkowy winobluszcz jest najłatwiej utrzymać w ryzach, ale znowu może zależeć to wyłącznie od miejsca.
Kasiu - cieszę się, że pstry winobluszcz daje radę.

Troszkę dzisiejszych zdjęć:

Budleja, a w tle hortensja bukietowa:
Obrazek

Obrazek

Gailardia:
Obrazek

Hortensja bukietowa:
Obrazek

Drakiew:
Obrazek

Wiesiołkowy motyl:
Obrazek
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Piękna hortensja bukietowa, co z uważne oko masz :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”