Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Pielęgnacja i podziwianie? Nigdy ;:306 Za chwilę wpadnie Ci coś w oko, potem trzeba będzie dokonać niezbędnych poprawek, a potem zmieni Ci się koncepcja ;:306 Życie jest piękne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, aż się wierzyć nie chce, że te Twoje królewny to tylko roczniaki, na prawdę pięknie Ci kwitną, trawniczek ekstra, a passiflora cudowna, śliczny prezencik ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aprilku.... ja czekam na pierwszego kwiatka John Long Silver ;:65 ;:65
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agness, posadzenie Edenki to dobry ruch. Choć sama mam jeszcze mieszane uczucia bo ma dość wiotkie pędy jak na tak ogromne i napakowane kwiaty. Ale podobno ma się wzmocnić. Póki co tnę kwiaty które nie dają rady i mam zawsze co najmniej dwa wazony zapełnione ;:108 a mam tylko trzy krzaczki róży :lol:

Anabuko ;:196 Fajnie że ci się podoba. Żebym jeszcze miała twój dar fotografowania ;:224 no i lepszy aparat też by się przydał...

Elwi ;:170 Zdjęcia za chwilkę będą....już za momencik...zacznie się kręcić...a nie, to nie ta bajka ;:306

Ewo, fakt że koncepcja się zmienia. Ale to chyba dobrze, bo znaczy tylko że się uczę i wyciągam dla siebie wnioski z tego co tu oglądam, choćby u ciebie :wink: No chyba że wnioski wyciągam błędne ;:300

Ilonko, bardzo dziękuję za miłe słowa. Różami sama jestem zadziwiona. Widocznie praca z wymianą piachu na ziemię z kompostem się opłacała. Jeszcze wiele przede mną ale takie efekty są naprawdę budujące. Nie mam tak perfekcyjnie jak u ciebie ale i tak cieszy mnie każdy zagospodarowany kawałek.

Majeczko, no nie będę się droczyć....skoro czekasz to masz...nie wolno pozwolić gościom na zbyt długie oczekiwanie ;:183
Pierwszy kwiat Long John Silver dla ciebie

Obrazek szkoda tylko że nie umiem robić zdjęć białym kwiatom. Kilka prób przy różnym świetle

Obrazek

Obrazek cały krzaczek. Teren wokół i podpory jeszcze w przygotowaniu więc otoczenie niezbyt ciekawe. Wkopałam folię kubełkową oddzielając róże od thuj i jałowców, żeby sobie wzajemnie nie przeszkadzały. Po zamontowaniu linowej pergoli,mam nadzieję że jeszcze w tym tygodniu, podsypię różyczki kompostem i będę liczyć na szybkie i spektakularne efekty ;:170

Obrazek

Obrazek

Obrazek Knirps

Obrazek Old Port ma znów kwiatki :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek W oddali Long John Silver. Będzie dzielił pergolę z Pauls Himalayan Musk, ale na tej drugiej to się raczej kwiatów w tym roku nie doczekam. Miała kilka pąków wczesną wiosną ale zaczęła chorować i musiałam wszystko ściąć. Ale już zdrowiutka.

Obrazek

Obrazek Cap Diamant, róża za każdym kwiatkiem inna

Obrazek

Obrazek

Obrazek Lilie Casablanka, są ogromne, jakieś 170 cm. W zeszłym roku miały tylko 80 cm.

Obrazek Fotka z góry, nie było łatwo ;:306

Obrazek

Obrazek Lavender Lassie, niezawodna, niezmordowana, super

Obrazek Justi, to kwiatki od ciebie, pamiętasz? Jak się nazywają? To jakiś rodzaj złocienia? bo zapomniałam nazwę

Obrazek znów Old Port

Obrazek będzie miała jeszcze sporo kwiatów :tan

Obrazek może trochę perspektywy z liliali i Lovely Fairy w tle. No i oczywiście nowy trawniczek...

Obrazek

Obrazek Po prawej Leonardo da Vinci w lawendzie, a z tyłu Edenki

Obrazek Ta rabata z Leosiami ma kształt koła, a w środku kącik wypoczynkowy

Obrazek moje ulubienice, lilie La Samur otoczone trzcinnikami Overdam a przed nimi rododendrony

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Koniec liliowej sesji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek może jeszcze lilia Arcachon

Obrazek i biała Richmond

Obrazek

Obrazek

Obrazek Na koniec Pastella z pajączkiem

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Pięknie różano.liliowo i tawułkowo i kolorowo ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aprilku.... śliczny jest Long John Silver. Co do zdjęć białych kwiatów... spróbuj dać bardzo ciemne tło, może uda się
uchwycić środek kwiatka. Podobno to bardzo duża róża.... :D , dobrze, że masz miejsce na takie giganty :D
Napracujesz się ogromnie robiąc miejscówka dla róży..... jak daleko od tui sadzisz róże?
Udało Ci się wyczarować śliczne miejsce w lesie ;:168 jeszcze raz napiszę niesamowicie wyglądają róże w lesie ;:180
Przed tarasem masz ładną rabatkę różaną ;:138
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twój ogród to najlepszy dowód na to że i w lesie mogą rosnąć różę. ;:138 Pięknie odwdzięczają Ci się teraz za trud jaki włożyłaś przy ich sadzeniu. Twoje zdjęcia zachęcają i mnie do tego aby mieszkając przy lesie poszerzyć swoją kolekcję o nowe róże.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, fantastycznie ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale Ci się lilie rozhulały :heja Z różami wyglądają przecudnie :D
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Joluś, u mnie lilie od Ciebie pięknie kwitną :) Na razie czerwone i białe. Bordowe chyba w tym roku nie zakwitną, ale czekam na przyszły rok na kwitnienie ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

O Boziuniu jakie masz śliczne lilie i tawułki i widzę jak mnie oczy nie mylą różę na pniu ;:oj :roll: jak ja zimujesz ?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu no pokłony dla Ciebie ;:180 Kto by pomyślał,że w lesie można stworzyć tak piękny ogród ;:108
Róże spisują się dzielnie,przygotowałaś im solidny start,a one teraz w podziękowaniu wynagradzają trudy i znoje ;:333
Oby tak dalej...lilie też masz wyjątkowo ładne,u mnie jeszcze nie kwitną,pąki czekają na rozwinięcie ;:65
Rabatka z Leonardo robi wrażenie,oj siedziałabym sobie z kawką w tak pięknym otoczeniu ;:224
I jeszcze do tego zxielona trawka zachęcająca do stąpania po porannej rosie ech...cudnie ;:170
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Twój ogród ma niezwykły nastrój...zawsze tak było, ale mam wrażenie, że teraz w pełni widać jego charakter ;:oj
Podziwiam i gratuluje efektów!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu/Anabuko dziękuję ;:196 prawdę mówiąc/pisząc to nie lubię zbyt kolorowo, staram się zachować jakieś kolory dominujące ale jak widać różnie to wychodzi. Jednak róż króluje...

Majeczko, ja nie mam lustrzanki. Męczę się, niby nie najgorszym ale jednak cyfrówką zwykłą, nie mam wymiennych obiektywów. Mało możliwości zmiany nastawień. Zresztą często nawet brak czasu żeby się bawić w ustawienia. Zupełnie co innego widać w okienku aparatu, zwłaszcza przy ostrym słonku, a co innego na kompie. Ale się postaram. Wczoraj LJS stracił pierwszy kwiat ale rozwinął kolejne. Niestety nie zrobiłam zdjęć bo byli niespodziewani goście i cały misterny plan...padł.
Róże od thuj posadziłam jakiś metr. Ale wkopałam barierę w postaci foli kubełkowej na pół metra w głąb. Powinno być ok.
Bardzo sobie cenię twoje pochwały ;:168 Miód na serducho

Alicjo/A_nie, sadź róże, dają radę jak tylko masz trochę słonka lub lekki półcień. Ja początkowo byłam anty i to bardzo mocno. Ale co to forum robi z człowieka :;230

Marzenko ;:168 U ciebie pewnie też pięknie ale nie pokazjesz zdjęć ... Wiem że ciężko ale zbierz się w sobie bo szkoda tego nie uwieczniać ;:333

Aniu/Sweety no jeszcze lilie pokażą na co je stać. To dopiero początek ale liczę na solidną dawkę piękna :uszy
Fajnie że ci się u mnie podoba, zapraszam częściej ;:303

Justynko, super że lilie kwitną. Dziwne że bordowe nie, bo u mnie większość bordowych z tych cebulek kwitła. Fakt nie wszystkie i tylko pojedyńczymi kwiatkami, ale kwitły. Daj im szanse na zbudowanie cebulek. A zasilałaś nawozem do cebulek lub innym do kwitnących?
Krzewuszka od ciebie też kwitła mimo że malusi krzaczek, krótko, nie zdążyłam jej zrobić zdjęcia ale kolorek wspaniały już pokazała ;:196 Nie pamiętam tylko gdzie posadziłam tą lilię od ciebie ;:131 Jak zakwitnie to się znajdzie ;:306

Aniu/Anym, serce rośnie jak słyszy się tyle pochwał ;:196 Od razu mam energię do większego wysiłku.
Faktycznie man pienną Pink Fairy. Zimowała. Pień okryłam ociepleniem do rur, taką pianką. Potem dwie warstwy agro. Wokół był stelaż metalowy na który w największy mróz dołożyłam grubą agro plus karton. No pewnie przesadziłam bo zimy nie było ;:306 ale się udało ;:333 W tym roku planuję ją przyginać do ziemi i obsypać ziemią, jak robi to Alicja.

Annes, no rumienię się z nadmiaru pochwał ;:166 Ale to bardzo dopingujące ;:172
Lilie dopiero zaczynają. Zakwitło może z 6-7 odmian, a mam ich chyba z 50 ;:170 Muszę zrobić zimą szczegółową inwentaryzację, tak jak mam z różami.
Leosiami jestem zachwycona. To był świetny wybór. Mam 4 krzaczki i każdy zdrowiutki. A trawka - wreszcie- tworzy ładne tło.
Zapraszam na kawę w każdej chwili ;:63

Ewo/Gajowa, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Z ogrodem jest tak że on dojrzewa i wygląda lepiej najczęściej....a my z wiekiem .....wyglądamy jeszcze lepiej ;:119

A oto nowy okaz Pomponella. Dopiero zaczyna kwitnąć. Na razie cudna. Mam dwa krzaczki. Jak zda egzamin to będzie jej więcej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Comte de Chambord próbuje się zrehabilitować kolejnym kwiatem ale jej to kiepsko wychodzi. Leży na ziemi...

Obrazek czosneczki pod New Dawn

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Sweet Surrender ale jakaś mikra. Liczyłam na większe kwitnienie. Cebulki muszą jednak urosnąć bo widać że młode, wypuściły tylko po jednym pąku

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tu się niedługo będzie działo...

Obrazek

Obrazek Bouquet Parfait po deszczach mocno nadwyrężone

Obrazek

Obrazek Edeny. Tu jeszcze jest potencjał, jakby nie było deszczu....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek No i Leosie kontrolują mój nowy kawałeczek trawniczka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Brachytricha od Mufki ;:196

Obrazek

Obrazek Carexy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Lilia Fairbanks. Cudny kolor, polecam. Dokupię jej koniecznie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Nie mogłam się oprzeć żeby jej nie zrobić małej sesji :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek hortensje Anabell

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jacqueline du Pre

Obrazek Lavender Dream

Obrazek

Obrazek Robin Hood

Obrazek

Obrazek

Obrazek Mikołajek

Obrazek
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Tyle wstawiłaś fotek że nie wiem na czym się skupić ;:306
Zapamiętałam lilię z długą sesją ;:306 , hortensje Annabelki i oczywiście ... psinkę ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”