Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Jakby to była ZZ to liście by czerniały. Pomidory są zaniedbane. To żółknięcie liści jest spowodowane niedoborem substancji odżywczych. Trzeba je wypielić, usunąć chore i dolne liście oraz wilki i zasilić, najlepiej dolistnie nawozem wieloskładnikowym. Trzeba również opracować długookresową strategię odżywiania.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,mam posadzone podwónie Pokusę iYellow Pearl w donicy 20l, ziemia Aura z Pasłęka wymieszana z kompostem 1/1, fertygowana Florowit NPK 3ml/l Żółtej gruszce zaczęły się skręcać liście i na dolnych liściach pokazują się przebarwienia, czy ta odmiana tak ma,czy też wynik nawożenia?

Nie wiem,czy mam opuścić kilka fertygacji, czy też nic nie zmieniać

Nie wiem,czy mam opuścić kilka fertygacji, czy też nic nie zmieniać
To jest szara pleśń.
A co z tym zrobić...czy za dużo podlewam?
To nie jest kwestia podlewania, chyba że często lejesz po liściach. Musisz unieszkodliwiać zarodniki grzyba. Oprysk HT powinien pomóc.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
Pozdrawiam
Adam
Adam
Oprysk HT wykonany parę dni temu i po brunatnej śladu nie widaćforumowicz pisze:Dorkal
To wpis dzisiejszy z innego wątku:
kanclerz pisze:Drugi raz zaatakowała mnie brunatna plamistość,i drugi raz HT rozprawiło się w 100% z tym grzybkiem

Najważniejsze, że pomidorki rosną w oczach.

Proponuję po tygodniu powtórzyć oprysk. Może dojść do infekcji wtórnej.
Niewykluczone, że wilgotność jest za duża a i zagęszczenie też. Proponuję oprysk HT samych gron z dodatkiem paru kropel płynu do naczyń. Można zastosować nieco większe stężenie HT. Ten preparat zwalcza szarą. No chyba, że wolisz standardowe preparaty.haszka pisze:A co z tym zrobić...czy za dużo podlewam?
ABan bardzo dziękuję za odpowiedz. Twoj post mnie zawstydził, więc jutro biorę się ostro do roboty. Wiosną dodałam kurzaka, pomidory zasilałam biohumusem raz w tygodniu, raz zasiliłam je nawozem npk....To są moje początki z ogrodnictwem. Czy jakiś konkretny nawóz m?głbyś mi polecić? Byłabym wdzięczna
Dobrze, w takim razie poczekam, dziękuję.forumowicz pisze:Proponuję po tygodniu powtórzyć oprysk. Może dojść do infekcji wtórnej.
Pozdrawiam Dorota
mila_
Jeśli chodzi o nawóz - tutaj polecany jest Florovit do pelargonii.
Poczytaj trochę o cięciu pomidorów, te wilki z dołu trzeba powycinać.
haszka
W poście dotyczącym HT dostałaś link do miejsca z przepisem. Trzeba kliknąć, nacisnąć ctr+f wpisać HT i nacisnąć enter.
Jeśli chodzi o nawóz - tutaj polecany jest Florovit do pelargonii.
Poczytaj trochę o cięciu pomidorów, te wilki z dołu trzeba powycinać.
haszka
W poście dotyczącym HT dostałaś link do miejsca z przepisem. Trzeba kliknąć, nacisnąć ctr+f wpisać HT i nacisnąć enter.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie co to może być za choroba - pomidor dojrzały ,ładny czerwony a w środku gniazdo nasienne czarne?
To może być forma suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Pozdrawiam
Adam
Adam