Dzięki, ale to oznacza, że musiałabym wyciąć całą śliwę .... szkoda mi jejERNRUD pisze:Sprawa dla fitopatologa. Podobne objawy powodują grzyby z rodzaju werticillium, ale tak naprawdę to mogą być różne cuda. Nie ma na tych zdjęciach niczego, co skłaniałoby mnie do postawienia jakiejkolwiek diagnozy. Radzę usuwać na bieżąco porażone części drzew.
OK, dzisiaj wrzucę całe drzewo oraz resztę zdjęć.maryann pisze:Na jabłoni jest parch; w porównaniu do pozostałych- luzik; opryski.
Czereśnia schnie, bo pewnie niżej gumuje, czyli rak bakteryjny; w tym stadium to tylko wyciąć cały konar poniżej wycieku.
Śliwa nie wiem, daj szersze foto: gałąź, całe drzewo.
Wrzucam lepszy podgląd.tahoma1 pisze:OK, dzisiaj wrzucę całe drzewo oraz resztę zdjęć.maryann pisze:Na jabłoni jest parch; w porównaniu do pozostałych- luzik; opryski.
Czereśnia schnie, bo pewnie niżej gumuje, czyli rak bakteryjny; w tym stadium to tylko wyciąć cały konar poniżej wycieku.
Śliwa nie wiem, daj szersze foto: gałąź, całe drzewo.
Dzięki, pooglądam, zrobie foty.takasobie pisze:Obejrzyjcie dokładnie pnie, poróbcie zdjęcia. Ja dziś miałam jazdę z moją gruszą i przeczytałam, że trociniarka czerwica może zniszczyć całe drzewo, zakłócając krążenie soków.