Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też miałam takiego "choruszka" 8) przy ściankach doniczki korzenie wyglądały ładnie, ale liście więdły i zaczęły się marszczyć
jak się okazało, ( po wyjęciu roślinki z doniczki ), większość korzeni zgniło, tylko te po bokach były zdrowe. Obcięłam zgniłe korzonki, miejsca w których cięłam obsypałam węglem drzewnym (można też cynamonem), zostawiłam tak storczyka na dobę, po czym wsadziłam do nowego podłoża, podlałam po upływie jakiegoś tygodnia ( może nawet później ), storczyk odżył, wypuścił nowe liski i korzonki :P i ma się dobrze do dziś :P

-
- 50p
- Od: 4 sty 2008, o 21:00
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem, niestety , ale to podłoże nie jest dobre, uważam, że dodatek ziemi jest szkodliwy. Storczyki lubią podłoże przewiewne. Oglądając ziemię w kwiaciarniach nie spotkałam żadnej, która była by naprawdę dobra. Ja zamawiam ziemię w Orchidsklepiku, podłoże EXTRA , ale niestety wychodzi drogo, ponieważ bardzo droga jest przesyłka. Ale naprawdę polecam
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Szczerze powiedziawszy to podłoże, w którym są Twoje storczyki, nie podoba mi się
Ja kupuje gotową mieszankę, która składa się z kory sosnowej, torfu wysokiego, włókien kokosowych i perlitu 8)
Na temat podłoża, możesz poczytać m. in . tu:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,podloze.html

Ja kupuje gotową mieszankę, która składa się z kory sosnowej, torfu wysokiego, włókien kokosowych i perlitu 8)
Na temat podłoża, możesz poczytać m. in . tu:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,podloze.html
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Powiem szczerze, ja to się w ogóle dziwie, że one jeszcze żyją. Podłoże, jak błoto. Podstawowy błąd większości hodujących nie tylko storczyki, ale i kwiaty w ogóle - lać wodę do oporu. Większość kupuje rośliny, bo im się podobają, bez zastanowienia, że to są żywe rośliny i mają swoje wymagania, i bez zastanowienia, czy w danych warunkach da im się zapewnić choć minimum warunków, których wymagają.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Otrzymałam z jakiejś tam okazji pierwszego storczyka, był kupiony w OBI, a na doniczce pisze:Bryła korzeniowa musi być wilgotna. Jak oni tak mogą!!!
U Ciebie widzę, że chyba jest cały czas wilgotna, bo aż zielono w doniczce. A podlewanie, czyli moczenie storczyka jest bardzo proste: dopóki korzenie są zielone, nie myślimy o podlewaniu. Posrebrzyły się - moczymy go, odcieka woda, ustawiamy i cierpliwie czekamy, aż korzenie będą srebrne.
Podłoże kupiłam Substrala, całkiem przyzwoite, przesadziłam do trochę większych doniczek - przeźroczystych oczywiście i korzenie wręcz rosną w oczach, no i coś się wypuszcza, ale o tym cicho, żeby nie zapeszyć.
U Ciebie widzę, że chyba jest cały czas wilgotna, bo aż zielono w doniczce. A podlewanie, czyli moczenie storczyka jest bardzo proste: dopóki korzenie są zielone, nie myślimy o podlewaniu. Posrebrzyły się - moczymy go, odcieka woda, ustawiamy i cierpliwie czekamy, aż korzenie będą srebrne.
Podłoże kupiłam Substrala, całkiem przyzwoite, przesadziłam do trochę większych doniczek - przeźroczystych oczywiście i korzenie wręcz rosną w oczach, no i coś się wypuszcza, ale o tym cicho, żeby nie zapeszyć.
Waleria
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
20-30 minut piekarnik 150 stopni. tylko trzbea powyciągać kawałki gąbki, bo może śmierdzieć. a i tak w domu unosi się gryzący w nos zapach kory. Ja na przykład sadzę storki w podłożu 60% kora, 40% wegiel drzewny. A na szybkie przesuszenie korzeni, nawet zasuszenie
polecam obsypanie ich sproszkowanym węglem wlasnie. Po pierwszym podlaniu kolor zniknie. No może po drugim.

-
- 50p
- Od: 4 sty 2008, o 21:00
Dzięki za wszystkie rady. Korzonki sprawdziłem (niestety wieksząść zgniła)
ale kupiłem nowe podłoże. Nie jest to ziemia jak poprzednio tylko mieszanka keramzytu, kory sosnowej, włókien kokosowych itp. Wczesniej odkryte pozostałe korzonki przeleżały przez około 24h. Troszke to przeschło. na razie nie podlewam kwiatuszków. Ile jeszcze powinienem zaczekać z podlewaniem?? tydzień??? czy dłużej??