abelard74 to begonia maculata, nie da rady jej z listka rozmnożyć- w ogrodzie botanicznym próbowali i tylko da rade z kawałków pędów.
Katiusha Kasiu no cóż mam szczęście,że mam taki mały a zarezem duży ballkon;)
Aniu tak dokładnie doczekałam się , rano nic nie było tylko nabrzmiały pąk jakby kolejny listek miał vyć, a po pracy miła niespodzianka mnie spotkała;)
Pati!
A jak ukorzeniasz Begonia maculata?
Prosiła mnie koleżanka, a mam ją od niedawna i nie wiem, czy do wody, tak jak robię to z innymi begoniami trzcinowymi, czy może wprost do ziemi?
Iwonka maculatę tylko i wyłącznie do wody dawałam tak 3/4 trzeba zamoczyć. W ogodzie botanicznym pocięli na kawałki łodygę do ukorzeniacza i do mnożarki dali, z liścia nie dało radę jej rozmnożyć, bo też próbowali W ziemi jedna z forumek próbowała, ale też jej się nie udało
Nie pomagały opryski od początku ją pryskałam na mszyce jak ją kupiłam bo u mnie często się pojawiają na balkonie ale już za długo to trwało i przyszedł na nią czas.
A sprecyzujesz, Pati, jakiego mi przysłałaś...? Właśnie dzisiaj mam zamiar usiąść i je ponazywać, skoro już poprzesadzałam co do przesadzenia było... Ściskam