Jakie muszą być duże,żeby można wysunąć już korzonki z ziemi i je formować .
- najlepszym czasem na przycinanie jest wczesna wiosna, kiedy rośliny "wybudzają" się do wegetacji po zimie, ale jest jeszcze dość dużo czasu, żeby przed końcem sezonu rośliny wytworzyły nowe przyrosty pod warunkiem, że będą miały ciepło i sporą dawkę słońca./ ... / Czy teraz, po kwitnieniu najlepiej je przyciąć? / ... /
- przy każdym przesadzaniu roślin, sadzimy je wyżej - płycej, rozkładając korzenie na podłożu. Przy pierwszym przesadzaniu młodych sadzonek, jeżeli chcemy uzyskać ładną gęstą bryłę korzeniową, należy przyciąć korzeń palowy, który wrasta w podłoże pionowo w dół. Po jego skróceniu, będą się rozrastać korzenie rosnące na boki.Jakie muszą być duże,żeby można wysunąć już korzonki z ziemi i je formować .
- na temat pokrewieństwa tych roślin, może wypowiedzą się Osoby znające temat.Ananas26 pisze:Anacampseros quinaria ssp. alstonii-wspaniały, kwiaty przypominające portulakę wielkokwiatową.Chyba jest z nią spokrewniona
![]()
![]()
.
Przepraszam za zamieszanie[...] dwoma rodzajami należącymi do rodziny Portulacaceae: Anacampseros i Ceraria[...]
I tułów, i głowa (czy jak zwisa, czy jak stoi), i kolor, i może nawet... żołądek ;) - wypisz-wymaluj jak flaming przecież!bebos pisze:Lucy porównała je do tułowia flamingów
- tak, mam ją już dość długo, miałem wiosna przesadzić ją do większej doniczki, ale nie "zdążyłem", spróbuję jak przekwitnie./ ... /U Ciebie się tak rozkrzewiła? / ... /
- dla mnie osobiście, kształt, kolor kwiatów gasterii kojarzą się z głową i dziobem flaminga. Nawet na pędzie kwiatowym, kwiaty układają się w podobnej pozycji jak głowa żerującego ptaka - cedzącego pokarm z wody./ ... / - wypisz-wymaluj jak flaming przecież!