Ogrodowe marzenia Malioli :)
Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)
Piękny ogród i wspaniała altana! Ja też na taką choruję 

- maliola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Was kochani, ostatnio skandalicznie zaniedbałam swój wątek ale już nadrabiam.
Cieszę się też z wizyt nowych gości:
Kinga Antoosia, Patzka - Aga, i Smolka (jak masz na imię?)
Jeszcze raz moja nierozpoznana róża:

i cały krzak
tylko te pierwsze liście były takie ciemne, kolejne są jaśniejsze

i jeszcze raz z bliska

A teraz zdjęcia z małej wycieczki w okolice - bardzo bliskie, do Mamy i Cioci, a także na faceliowe pole i inne okoliczne na naszej "wsi"
u Mamy:

i takie coś co sobie porwałam ale nie wiem jak się nazywa:

u Cioci w wiejskim ogródku:

A teraz obiecane u Ani-Wsiani pole facelii, które mam w pobliżu:
facelia aż po horyzont

i z bliska - szkoda, że mój aparat przekłamuje kolor

buszujący w zbożu

a nawet dwóch buszujących

i widok ogólny - wydało się mieszkam na wsi

Cieszę się też z wizyt nowych gości:
Kinga Antoosia, Patzka - Aga, i Smolka (jak masz na imię?)
Jeszcze raz moja nierozpoznana róża:

i cały krzak
tylko te pierwsze liście były takie ciemne, kolejne są jaśniejsze

i jeszcze raz z bliska

A teraz zdjęcia z małej wycieczki w okolice - bardzo bliskie, do Mamy i Cioci, a także na faceliowe pole i inne okoliczne na naszej "wsi"
u Mamy:

i takie coś co sobie porwałam ale nie wiem jak się nazywa:

u Cioci w wiejskim ogródku:

A teraz obiecane u Ani-Wsiani pole facelii, które mam w pobliżu:
facelia aż po horyzont

i z bliska - szkoda, że mój aparat przekłamuje kolor

buszujący w zbożu

a nawet dwóch buszujących

i widok ogólny - wydało się mieszkam na wsi

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu takie widoki jak pokazałaś to coraz rzadsze. W sobotę zrobiliśmy trochę km po Polsce i zboża też coraz mniej na polach. A ja ze swojego dzieciństwa mam takie obrazy w głowie i maki i chabry
. Kawalerowie Ci rosną
.

Olu co jest na pierwszej fotce u Twojej Mamy ? Chętnie zaprosiłabym do siebie
Ślicznych masz młodzieńców

Ślicznych masz młodzieńców

- maliola
Asiu - witaj, cieszę się, że zaglądasz
Tak te widoki coraz rzadsze, na Śląsku w szczególności, chociaż moja wieś jak ja to mówię, bo tak naprawdę dzielnica miasta, otoczona jest jeszcze w dalszym ciągu polami uprawnymi. Ale też sporo tych pól zostało przekształcone w działki budowlane i nowe domy powstają jak grzyby po deszczu. Tak jak zresztą wszędzie.
Iwonko - fajnie, że jesteś
To u mojej Mamy pod murem to juki, przynajmniej my tak na nie mówimy. W sumie jak nie kwitną to nie są takie ładne, kwitną dosyć długo więc nie są złe, ale też z tego co słyszałam nie zawsze chcą kwitnąć.
W imieniu chłopaków dziękuję
Twój synek też w podobnym wieku? Mój starszy ma 8 lat i ostatnio odkrył scyzoryk jak widać na zdjęciu - chodzi i podcina co mu w łapki wpadnie, szczególnie upodobał sobie malwy 

Iwonko - fajnie, że jesteś

W imieniu chłopaków dziękuję

- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
Olu, dzięki za faceliowe pole, choć rzeczywiście w rzeczywistości bardziej liliowa jest. Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że tak, chcę mieć takie poletko! Juki też mam i moje co roku kwitną w najlepsze, choć rosną w skrajnie różnych miejscach - jedne w glinie na patelni, a drugie w mokrym miejscu zacienionym przez 70% dnia, widać uniwersalne są
Różyczki masz śliczne, mnie różyczka przyatakowała i obecnie mało co poza nimi widzę
Wymiękłam też na widok pełnej surfinii, zwłaszcza, że w takim "moim" kolorze! Potomstwo masz przystojne, będą się panny oglądać... Jakby co, to za kilkanaście lat będę miała córę na wydaniu (obecnie prawie 7 lat) 

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W pięknym miejscu mieszkasz
U mnie wszędzie pod górkę i nawet jak jest jakieś fajnie obsadzone pole, to z żadnej strony go nie widać. Tylko z bliska. Taki urok gór...

- maliola
Aniu W. - tak mnie ta facelia zaciekawiła, że w końcu wybraliśmy się zobaczyć ją z bliska - aż huczy tam od pszczół
Juki podziwiam tylko u Mamy, nie mam na nie miejsca bo dzieci latają po całym terenie a one bardzo ostre końcówki liści mają.
Mam sugestię, że moja różowa róża to może być Astrid Lingren
Aniu S. - kocham to moje miejsce na ziemi, a wiesz, że to też góry ale tylko z nazwy (Tarnowskie Góry)

Juki podziwiam tylko u Mamy, nie mam na nie miejsca bo dzieci latają po całym terenie a one bardzo ostre końcówki liści mają.
Mam sugestię, że moja różowa róża to może być Astrid Lingren

Aniu S. - kocham to moje miejsce na ziemi, a wiesz, że to też góry ale tylko z nazwy (Tarnowskie Góry)

Olu mój młodzieniaszek niedługo kończy całe 6 lat
Mówisz ,że te juki takie ostre
to muszę znaleźć coś innego ,bo mój też taki ruchliwy 

Mówisz ,że te juki takie ostre

- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Witaj Olu 
Wpadłam tu przypadkiem i przy okazji obejrzałam sobie Twoje włości
w których znalazłam tą piękną i zdrową NN róże . ja również ją posiadam
więc potwierdzam jej nazwe .
To "'Astrid Lindgren'
pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Wpadłam tu przypadkiem i przy okazji obejrzałam sobie Twoje włości

To "'Astrid Lindgren'

pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Wspaniałą masz altankę
Wszystko zdrowo Ci rośnie w ogródku i w domu (kawalerowie) widać też
Kwitnące juki zawsze robią na mnie wrażenie. Sama mam jedną od zeszłego roku, oczywiście jeszcze nie kwitnie. U Mamy w tym samym wieku, a już zakwitła - zasilana tylko Biohumusem do roślin doniczkowych. Nie miałam pojęcia, że facelię wysiewa się na polach - rozumiem, że to dla pszczółek? Pozdrowionka 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Olu na ładnej wsi mieszkasz i chłopcy maja gdzie pobuszować
rosną Ci przystojniaczki
Pole facelii
az takiego nie widziałam jeszcze. I bardzo podoba mi się rządek kwitnących juk
Coraz bardziej się skłaniam ku QE

Pole facelii

Coraz bardziej się skłaniam ku QE

- maliola
Iwonko - no niestety jukki są dosyć ostre, nawet ze względu na psa trzeba uważać bo mogą w oko ukłuć. Sąsiedzi mojej teściowej na działce to obcinali te ostre końcówki - ale to emeryci więc mieli czas
Dotti - dziękuję za potwierdzenie, chociaż jeśli dobrze rozumiem Marysię to sieje wątpliwości
Milenko - fajnie że jesteś i dzięki za miłe słowa. Moja Mama pewno niczym nie zasila, a od paru lat kwitną co roku.
Facelia to chyba jako poplon, a że jest miododajna to pszczoły mają raj, a jest też niezły widok i piękny zapach. Ciekawe jak długo kwitnie.
Marysiu - fajna wioska nie? Dziękuję w imieniu przystojniaczków-łobuziaczków
Facelią też jestem zafascynowana, byłam zdziwiona, że cos takiego tam posiali, chociaż najmilszy dla mnie był widok w tym miejscu ogromnych sadów jabłkowych, ale były już 40 letnie albo starsze więc wykarczowali
później 3 lata pod rząd siali kukurydzę to pewno teraz chcą glebę facelią zasilić. Juki to u mojej Mamy.
Czy Ty myślisz o tej mojej, że to jednak QE?
Pozdrawiam!

Dotti - dziękuję za potwierdzenie, chociaż jeśli dobrze rozumiem Marysię to sieje wątpliwości

Milenko - fajnie że jesteś i dzięki za miłe słowa. Moja Mama pewno niczym nie zasila, a od paru lat kwitną co roku.
Facelia to chyba jako poplon, a że jest miododajna to pszczoły mają raj, a jest też niezły widok i piękny zapach. Ciekawe jak długo kwitnie.
Marysiu - fajna wioska nie? Dziękuję w imieniu przystojniaczków-łobuziaczków

Facelią też jestem zafascynowana, byłam zdziwiona, że cos takiego tam posiali, chociaż najmilszy dla mnie był widok w tym miejscu ogromnych sadów jabłkowych, ale były już 40 letnie albo starsze więc wykarczowali

Czy Ty myślisz o tej mojej, że to jednak QE?
Pozdrawiam!
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Jak dzisiaj na nią patrzyłam to podobna jest, zresztą zrobię dzisiaj zdjęcia w pełnym rozkwicie to sobie porównasz
Tak doczytałam, że juki u Mamy.
Szkoda, że sad wycięli o to też trzeba dbać. Ja przycięłam taką bardzo starą śliwę to jeszcze nie miała tylu śliwek od 9 lat co w tym roku

Potem usunę, a teraz porównuj!

Tak doczytałam, że juki u Mamy.
Szkoda, że sad wycięli o to też trzeba dbać. Ja przycięłam taką bardzo starą śliwę to jeszcze nie miała tylu śliwek od 9 lat co w tym roku

Potem usunę, a teraz porównuj!
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Olu ,to jest na potwierdzenie

Mój zielony raj.