Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

To tak reasumując powiedzcie kiedy rozsadzać truskawki z rozłogów? Moja teściowa powiada że koniec sierpnia, czytałam w googlarni że koniec czerwca. Hm... i sama nie wiem, u mnie truskawki prawie już skończyły kwitnienie. Czy jak teraz poobcinam rozłogi i powsadzam do doniczek to mogą tak przezimować do przyszłego roku?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gosiakmala :D :D
Ja teraz rozłogi umieszczam w małych doniczkach (oczywiście cały czas są na łodyżce z krzaczka macierzystego) i jak się ukorzenią to je odetnę, ale myślę, że to będzie za kilka tygodni, bo rozłogi jeszcze nie mają wykształconych korzonków. Potem te doniczki można powtykać w ziemię, żeby nie przemarzły, albo przesadzić pod koniec sierpnia na miejsce właściwe.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Witajcie,oto co kilkanaście lat temu pojawiło się na mojej działce.Dodam jeszcze ,że o istnieniu białych truskawek dowiedziałem się z komputera,jak zacząłem szukać w sieci po pojawieniu się tego mutanta.Potem trafiłem na takie coś:

KONFITURA TRUSKAWKOWA WG LUCYNY ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ
? Z truskawek smaży się śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych, hiszpańskie czerwone podługowate najmniej się dobrze smażą."

Selekcjonuję je kilka lat,zrobiłem w tym roku siewki,dzisiaj wysadzam do gruntu,ciekawe ,co z tego wyjdzie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja również już robię sadzonki truskawek w doniczkach i widzę że szybko rosną im korzenie kilka dni temu ustawiłam doniczki z ziemią wczoraj jedną coś przewróciło i ta sadzonka miała już tak około 2cm korzenie więc szybko to idzie tylko teraz zastanawia mnie czy odcinać dalej wędrujący pęd czy podstawić również pod niego doniczkę???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

baxiowa zależy ile chcesz sadzonek. Jeśli masz chęć na wybraną odmianę i mało jej krzaczków, to możesz zrobić kilka sadzonek z jednego odrostu, ale to dłużej potrwa, bo kolejne sadzonki urosną i wykształcą korzenie co jakiś czas.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

No właśnie chciałabym uzyskać jak najwięcej sadzonek tej odmiany a mam tylko kilka krzaczków.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam pytanie związane z odmianą dukat.W tamtym roku na wiosnę kupiłam 10 sadzonek,jednak połowa padła z powodu suszy.Pozostałe pięć krzaczków ładnie się zagęściło i puściło trochę rozłogów tak,że na jesieni zrobiłam nowy rządek.Teraz te z tamtego roku z wiosny i jesieni puściły nowe rozłogi.Na działkę chcę posadzić kilka rządków bo bardzo nam ta odmiana smakowała ;:138 i mam pytanie czy na przyszłą wiosnę będą się nadawały na nową działkę czy będą już stare???Dodam,że na działce urosła trawa,będzie skoszona i popryskana ale prawdopodobnie pół roku po oprysku nie wolno nic sadzić :(
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Ewo, ostrożnie z tymi rozłogami od truskawek, najpierw upewnij się ,ze zaschnięte krzaczki nie mają wertycyliozy.Też kilka lat temu kupiłam odmianowe truskawki które się kiepsko przyjmowały, odmiana fajna to rozmnożyłam dla siebie i teraz mam tylko kłopot bo to choroba od gleby i trudno ją zwalczyć,a ze działka nieduża to praktycznie nie ma gdzie sadzić truskawek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Z końcem lata posadziłem truskawki. Teraz jestem po zbiorach. Co należało by teraz zrobić? Zasilić nawozem? Ściąć liście?
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

julcia1
a co to za choroba i jak się objawia??na liściach są plamy...może to to??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Sama niedawno się o niej dowiedziałam więc nie mogę się wymądrzać,ale u mnie zasychały stopniowo całe krzaczki od najstarszych liści do najmłodszych wyglądało to tak jakby miały za sucho a gdy wyrywałam takie zaschnięte to korzenie pachniały jak grzyby w lesie i tu na forum pomogli mi zdiagnozować. Sama szukam jak rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
justynaalan
50p
50p
Od: 5 maja 2014, o 14:04

Post »

Witajcie! Na wiosne zakupilam w obi 20 krzaczkow truskawki Albion ktora miala owocowac az do przymrozkow. Fakt zakwitla pieknie i rowniez owoce byly piekne i smaczne, jednak na tym jednym kwitnieniu sie skonczylo. Nie wiem co moze byc przyczyna ? Pedy te z nowymi sadzonkami puszcza bardzo ladnie natomiast juz nie kwitnie :( moze spotkaliscie sie z czyms takim i doradzicie ?
ogrodekamh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2014, o 19:53

Post »

Moje truskawki przestały już owocować, były u mnie kilka lat więc je wyrzucam. Chcę posadzić nowe, czy mogę posadzić w te samo miejsce i jak przygotować glebę, na chwile obecną nie mam innego wolnego miejsca, czy lepiej sadzonki gdzieś zadołować i posadzić w późniejszym terminie jak zwolni się miejsce?
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Pani zajmująca się uprawą truskawek (na wsi) poinformowała mnie, że w miejsce po truskawkach nie sadzi się powtórnie truskawek przez 4 lata.
Będę miała podobny kłopot, ale po zbiorach przeniosę nowe młode rośliny w inne miejsce.
Logiczne jest, że potruskawkowe poletko jest mocno "wydojone" z substancji potrzebnych truskawkom ;:219
Każdego roku powinno zmieniać się miejsce uprawy konkretnych warzyw.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Po pierwsze w glebie są patogeny i truskawki chorują o wiele bardziej, po drugie wyjadły wszystko co było a są żarłoczne, więc nawet w nowym miejscu muszą być solidnie zasilone obornikiem przed sadzeniem.
Największym problemem są choroby odglebowe, nawożeniem zawsze można sterować.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”