Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Yucca Karolińska
To moje pierwsze juki, w ogóle pierwszy kompletny sezon z ogrodem, no i przeraża mnie każda taka zmiana... Trochę mi szkoda tej juki, jeśli faktycznie powoli zamiera po kwitnięciu, bo nie wygląda jakby miała mieć jakieś odrosty. Mam teraz w ogródku 7 sztuk, z czego jedna umarła, ale miała odrost no i jedna kwitnie. Reszta ani nie kwitnie, ani nie tworzy odrostów. Może jakieś kiepskie egzemplarze wsadziłam 

Cierpliwości - będą odrosty
Alicja
Alicja
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Cudne
Moja "sterczy" od miesiąca już chyba i nadal ma paki, a nie kwiaty...

Witajcie. Zazdroszczę wam takich pięknych juk. ja mam 4 sztuki, od 3 lat, są już nieźle rozrośnięte, niestety do tej pory żadna z nich nie kwitła
nie mają mokro, raczej rosną w suchym miejscu, od 13 non stop słońce-nie wiem już sama, co z nimi nie tak. już nie mam do nich cierpliwości, jaka może być przyczyna, że nie kwitną?

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W końcu się namyśli. Mojej (posadzonej w 2009!!) w ubiegłym roku zagroziłam, że jak w końcu nie zakwitnie to ją wykarczuję. I posłuchała wypuściła 2 piękne pędy, większy grubości rury od odkurzacza (albo i lepiej) i wysoki na 2 metry właśnie rozwija pierwsze kwiaty 

Dorota
Mam pytanie - czym nawozić skutecznie jukkę karolińską?
Posadziłam na jesieni niewielką jukkę,przez zimę część liści umarzła,jukka zaczęła zabierać się w maju,ale kiepsko jej to idzie....
Posadziłam na jesieni niewielką jukkę,przez zimę część liści umarzła,jukka zaczęła zabierać się w maju,ale kiepsko jej to idzie....
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Moją jukę dostałem trzy lata temu od koleżanki,liście ma spore ale nie kwitła 

Dorcinda dzięki za odpowiedź, będe w takim razie czekać cieropliwie, choć nie ukrywam, że już w tym roku miałam chęć chwycić za łopatę 

Ja swoim nie szczędzę wapna ale takiego grubo ziarnistego
jak widać rosną na skalniaku i od wschodu słońca do zachodu zapewnione promienie słoneczne
gdy były posadzone w innych miejscach niestety nie tylko nie kwitły ale marniały
jak widać rosną na skalniaku i od wschodu słońca do zachodu zapewnione promienie słoneczne
gdy były posadzone w innych miejscach niestety nie tylko nie kwitły ale marniały

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też kwitną i nawet bez mszyc, które w ubiegłym roku zwalczałam dwa razy.