Minibotanik Jacka cz.9
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Jacku, u Ciebie można znaleźć wszystkie rośliny świata... a mój ogródek zrobił się jakiś ubogi... 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janku, ostatni jastruń jest z jesieni więc jeszcze trudno powiedzieć ale ogólnie to widzę, że rozrosły się wszystkie. Inna sprawa, że np. drugi pokazany to 'Crazy Daisy', czego na większości kwiatów nie widać, tak jakby się uwsteczniały
Wyskoczyłem na chwilę do ogrodu - kolejne kwiaty tej odmiany już się prawidłowo wykształcają
Nie było okazji pokazać rutewek, to może teraz, bo kwitnie moja najnowsza:

te kwitły wcześniej:

Gabrysiu, Twó ogródek jest super urządzony, wypielęgnowany z bogactwem roślin, które w dodatku pokazujesz w najlepszym wydaniu zdjęciowym!
U mnie trochę zbieranina wszystkiego. Ale tak lubię
Roślina o podobnej do poprzednich polskiej nazwie - rutwica, choć nie ma nic wspólnego z rutewkami. Pierwszy raz zakwita i ma imponujące rozmiary (już mnie przerosła)

Wyskoczyłem na chwilę do ogrodu - kolejne kwiaty tej odmiany już się prawidłowo wykształcają
Nie było okazji pokazać rutewek, to może teraz, bo kwitnie moja najnowsza:

te kwitły wcześniej:

Gabrysiu, Twó ogródek jest super urządzony, wypielęgnowany z bogactwem roślin, które w dodatku pokazujesz w najlepszym wydaniu zdjęciowym!
U mnie trochę zbieranina wszystkiego. Ale tak lubię

Roślina o podobnej do poprzednich polskiej nazwie - rutwica, choć nie ma nic wspólnego z rutewkami. Pierwszy raz zakwita i ma imponujące rozmiary (już mnie przerosła)

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Jacku piękne rutewki ja mam tylko jedną najzwyklejszą, ale ja nie ogrodnik tylko to moje hobby , kocham kwiaty ty to co innego 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Irys ensata bajeczny
Pięknie kwitną Tobie tawułki.
Babtsja jest dość rzadką byliną, czy da się podzielić
Rutewkę różową i podwójny złocień też bym odkupiła od Ciebie.
Wiem, że to nie ten wątek, ale nie mogę się powstrzymać.
Ta ostatnia roślinka dzika - wyka nie sieje się Tobie ?
U nas podobna ,lecz drobniejsza jest przekleństwem na działce.
Irys ensata bajeczny

Pięknie kwitną Tobie tawułki.
Babtsja jest dość rzadką byliną, czy da się podzielić

Rutewkę różową i podwójny złocień też bym odkupiła od Ciebie.
Wiem, że to nie ten wątek, ale nie mogę się powstrzymać.
Ta ostatnia roślinka dzika - wyka nie sieje się Tobie ?
U nas podobna ,lecz drobniejsza jest przekleństwem na działce.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku przecudne , wszystkie i tak dobrze rosną i kwitną , ja nie mam żadych

- JacekP
Witaj Pestko! Najzwyklejsza rutewka jest bardzo ładna - to ta ostatnia - więc dobrze, że ją masz. Mi trafiły się jeszcze inne.
Jeśli ogrodnictwo to Twoje hobby i kochasz kwiaty, to też jesteś ogrodnik/ogrodniczka
Werbeny w tym roku wcześnie zakwitły:

Agnieszko, cieszę się, że tyle roślin podoba Ci się u mnie
Ta odmiana kosaćca japońskiego najlepiej się u mnie sprawuje i kwitnie już drugi rok. W tym roku tym bardziej cieszy, bo sezon irysowy zahaczył dzięki 'Activity' o lipiec
Galega nie jest wyką tylko rutwicą. Ale to prawda - ta sama rodzina - bobowate. Mam ją pierwszy sezon i jeszcze nie miała okazji się rozsiać. W przeciwieństwie do wyki tworzy grube łodygi i dość ładnie się prezentuje jako soliter.
Co do reszty - pw.
Ta werbena teoretycznie nie zimuje u nas. Jakież było moje zdumienie, gdy stało się inaczej tego roku

Geniu, bardzo dziękuję
Wrotycze o dziwo rosną u mnie sporadycznie i jakoś nie szaleją tak jak w ogrodzie rodziców. Widać - za dużo wilgoci. Nawet niektóre mi wyginęły
Za to bojkinii się podoba i kwitnie jak szalona

Jeśli ogrodnictwo to Twoje hobby i kochasz kwiaty, to też jesteś ogrodnik/ogrodniczka

Werbeny w tym roku wcześnie zakwitły:

Agnieszko, cieszę się, że tyle roślin podoba Ci się u mnie

Galega nie jest wyką tylko rutwicą. Ale to prawda - ta sama rodzina - bobowate. Mam ją pierwszy sezon i jeszcze nie miała okazji się rozsiać. W przeciwieństwie do wyki tworzy grube łodygi i dość ładnie się prezentuje jako soliter.
Co do reszty - pw.

Ta werbena teoretycznie nie zimuje u nas. Jakież było moje zdumienie, gdy stało się inaczej tego roku

Geniu, bardzo dziękuję

Za to bojkinii się podoba i kwitnie jak szalona

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje werbeny też próbują kwitnąć ,mam trochę posiane nowych kolorów i ciekawe jak zakwitną na drugi rok .. Rutewkę mam żółtą ale jeszcze malutki krzaczek ale też już kwitnie ..
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem zszokowana twoimi wrotyczami.
Nawet nie wiedziałam że takie istnieją.
Werbenka też super , moje jakoś się ociągają.
Galega, boykinia.........to dla mnie całkiem coś nowego.
Duża
.....wiesz za co. 
Nawet nie wiedziałam że takie istnieją.

Werbenka też super , moje jakoś się ociągają.
Galega, boykinia.........to dla mnie całkiem coś nowego.

Duża

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
Janko, werbena różowa od Ciebie
Dzięki łagodnej zimie werbeny zakwitły szybciej niż zwykle.
Rutewka żółta to wysoka bylina i góruje u mnie nad innymi kwiatami.
Swój pokaz rozpoczęły letnie przetaczniki

Grażynko, wrotycz 'White Star' pojawił się jako pasażer na gapę z hostami. Ale tak jak pisałem - one wolą bardziej przepuszczalną glebę więc u mnie rosną słabo i z czasem zanikają.
Werbena kwitnie zazwyczaj później. W tym roku taka wyrywna.
Boykinia i galega to też u mnie nowości ale chyba się zadomowią, bo ładnie urosły.

Rutewka żółta to wysoka bylina i góruje u mnie nad innymi kwiatami.
Swój pokaz rozpoczęły letnie przetaczniki

Grażynko, wrotycz 'White Star' pojawił się jako pasażer na gapę z hostami. Ale tak jak pisałem - one wolą bardziej przepuszczalną glebę więc u mnie rosną słabo i z czasem zanikają.
Werbena kwitnie zazwyczaj później. W tym roku taka wyrywna.
Boykinia i galega to też u mnie nowości ale chyba się zadomowią, bo ładnie urosły.

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Białą werbenę też brałeś jeszcze ci nie kwitnie ? moje przetaczniki też zaczynają kwitnąć ..
-
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
Jacku - przetaczniki różowe piękne
czy one sa wysokie?

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku u Ciebie zawsze jest taka mnogość gatunków i odmian... wielu z nich nawet nie widziałam. Jak zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Tyle różności pokazujesz, że oczopląsu można dostać. Nie wiadomo co najpierw podziwiać. Piękne bodziszki, przetaczniki, a szczególnie zaciekawił mnie skalniakowy dziurawiec. Do jakiej wysokości on wyrasta?
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Dzięki Tobie mam całkiem sporą kolekcję przetaczników
Najbardziej jednak podobają mi się te kwitnące latem. Niestety tych mam najmniej. Ostatnio kupiłam chyba Red Fox. Wrotycze super. Mam jednego nn.
O werbenach chyba muszę pomyśleć... Nie mam żadnej. Masz tyle różnych różności, że człek często oczy przeciera. Patrząc na rutwicę w pierwszej chwili pomyślałam, że to wyka ptasia. Bardzo podobne. Co w zasadzie nie powinno dziwić. Pochodzą z jednej rodziny
Rutewki to moje niedawne odkrycie. Ostatnio kupiłam śliczne maleństwo - thalictrum kiusianum.

O werbenach chyba muszę pomyśleć... Nie mam żadnej. Masz tyle różnych różności, że człek często oczy przeciera. Patrząc na rutwicę w pierwszej chwili pomyślałam, że to wyka ptasia. Bardzo podobne. Co w zasadzie nie powinno dziwić. Pochodzą z jednej rodziny

Rutewki to moje niedawne odkrycie. Ostatnio kupiłam śliczne maleństwo - thalictrum kiusianum.
- JacekP
Janko, białej werbeny chyba nie brałem od Ciebie. Zresztą brałem siewki ale z nadzieją na różowe i są
Przetaczniki i te wysokie już kwitną
Czas najwyższy rozpocząć karnawał liliowców. Trochę zwlekałem z tym, bo będzie tak jak z irysami - stanę się monotematyczny
I inne kwiaty pójdą w odstawkę.
Przede wszystkim muszę wrócić wspomnieniami do botanicznego liliowca żółtego, który zakwitł w maju burzą kwiatów

Wando, bardzo dziękuję
Przetaczniki kłosowe mają wysokość ok. 30cm.
Pierwsza odmianowa zakwitła oczywiście ta miniaturka o przyjemnym zapachu:

Agnieszko, bardzo dziękuję
Jak wpadnie mi w ręce jakaś oryginalna roślina, to zapraszam ją do swojego ogrodu
Kolejny liliowiec, który zakwita przed odmianowymi:

Lidziu, u Ciebie jeszcze więcej ciekawostek roślinnych znajduję
Dziurawiec wielolistny tworzy niedużą kępę na skalniaku mniej więcej wielkości płomyka kanadyjskiego (są jeszcze 2 szt. zadoniczkowane, jakbyś chciała)
I rozpoczęły się liliowce szlachetne. Ten zazwyczaj zakwita na początku. Stara obficie kwitnąca odmiana nn:

Izo, bardzo miło mi czytać Twoje słowa
Tak, rutwica podobna do wyki, bo ta sama rodzina.
Werbeny polecam. Są niewymagające. Przy łagodnej zimie widzę, że szybko wchodzą w kwitnienie i nie sa wcale kwiatami jesiennymi, jak sądziłem.
Rutewki są piękne i też pewnie poszukam następnych.
Miniaturka o intensywnym wybarwieniu. Myślałem, że to 'Cut As Can Be' ale w tym roku już nie jest pełna więc na razie bez nazwy:

Przetaczniki i te wysokie już kwitną

Czas najwyższy rozpocząć karnawał liliowców. Trochę zwlekałem z tym, bo będzie tak jak z irysami - stanę się monotematyczny

Przede wszystkim muszę wrócić wspomnieniami do botanicznego liliowca żółtego, który zakwitł w maju burzą kwiatów

Wando, bardzo dziękuję

Przetaczniki kłosowe mają wysokość ok. 30cm.
Pierwsza odmianowa zakwitła oczywiście ta miniaturka o przyjemnym zapachu:

Agnieszko, bardzo dziękuję

Kolejny liliowiec, który zakwita przed odmianowymi:

Lidziu, u Ciebie jeszcze więcej ciekawostek roślinnych znajduję

Dziurawiec wielolistny tworzy niedużą kępę na skalniaku mniej więcej wielkości płomyka kanadyjskiego (są jeszcze 2 szt. zadoniczkowane, jakbyś chciała)
I rozpoczęły się liliowce szlachetne. Ten zazwyczaj zakwita na początku. Stara obficie kwitnąca odmiana nn:

Izo, bardzo miło mi czytać Twoje słowa

Werbeny polecam. Są niewymagające. Przy łagodnej zimie widzę, że szybko wchodzą w kwitnienie i nie sa wcale kwiatami jesiennymi, jak sądziłem.
Rutewki są piękne i też pewnie poszukam następnych.
Miniaturka o intensywnym wybarwieniu. Myślałem, że to 'Cut As Can Be' ale w tym roku już nie jest pełna więc na razie bez nazwy: