Ogród Biedronki 641 cz.2
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 cz.2
U mnie białe lilie jeszcze nie kwitną:(
Piękne te białe byliny. Marzy mi się stworzenie kiedyś takiej rabaty składającej się wyłącznie z kwiatów kwitnących na biało.
Pozdrawiam
Piękne te białe byliny. Marzy mi się stworzenie kiedyś takiej rabaty składającej się wyłącznie z kwiatów kwitnących na biało.
Pozdrawiam
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrycjo witaj po jednych wojażach a przed kolejnym.
Tylko Ci pozazdrościć.
W jednym roku góry i morze.
Skoro pocieszyłaś oczka hortensjami to jeszcze jedna, ale jeszcze nie w całkowitym rozkwicie.

Małgosiu jeśli planujesz rabatkę z białymi bylinami to zrób ją od razu. Masz duże możliwości, bo potem przesadzanie to jest bardziej kłopotliwe niż wsadzanie roślin na miejsce stałe.

Juki kwitną w różnych miejscach

A to czosnek główkowy.

Już powoli zaczyna kwitnąć kupidynek.

Po raz pierwszy posiałam i wyhodowałam ośmiał.

URL=https://imageshack.com/i/nflyvxvj]
[/URL]
W tym roku posiałam takie cynie. Już powoli zakwitają.
Dziś popadało. W przerwach między deszczem posadziłam jednoroczne, które biedne rosły do tej pory w doniczkach, ale było tak sucho,że nie mogłam ich powsadzać. Dziś to zrobiłam, ale wcale nie przemokło zbyt dużo. Jeszcze mam do posadzenia lewkonie, ale nie wiem czy to ma sens, bo część ich już wcześniej posadzona już kwitnie i okazała się mało atrakcyjna, bo puste.
Nasiona kupowałam pełne i to z różnych firm.

Skoro pocieszyłaś oczka hortensjami to jeszcze jedna, ale jeszcze nie w całkowitym rozkwicie.

Małgosiu jeśli planujesz rabatkę z białymi bylinami to zrób ją od razu. Masz duże możliwości, bo potem przesadzanie to jest bardziej kłopotliwe niż wsadzanie roślin na miejsce stałe.

Juki kwitną w różnych miejscach

A to czosnek główkowy.

Już powoli zaczyna kwitnąć kupidynek.

Po raz pierwszy posiałam i wyhodowałam ośmiał.

URL=https://imageshack.com/i/nflyvxvj]

W tym roku posiałam takie cynie. Już powoli zakwitają.
Dziś popadało. W przerwach między deszczem posadziłam jednoroczne, które biedne rosły do tej pory w doniczkach, ale było tak sucho,że nie mogłam ich powsadzać. Dziś to zrobiłam, ale wcale nie przemokło zbyt dużo. Jeszcze mam do posadzenia lewkonie, ale nie wiem czy to ma sens, bo część ich już wcześniej posadzona już kwitnie i okazała się mało atrakcyjna, bo puste.
Nasiona kupowałam pełne i to z różnych firm.

- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Witaj Aluniu. U mnie dzisiaj cały dzień pada, oj potrzebny był ten deszcz
Hortensje już o Ciebie kwitną
piękna ta niebieska, biała, 

Hortensje już o Ciebie kwitną

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Ja sadzę w kwaśną ziemię do tego używam nawozu do zabarwiania a i tak nie są niebieskie ,nie wiem chyba chodzi jeszcze o jakiś inny składnik ziemi , będziesz musiała przysłać mi przyczepę Twojej ziemiBiedronka641 pisze:Gieniu szczerze to nic nie robię. Dwa lata temu ją troszkę zmroziło, to ją dość solidnie pościnałam W tym roku po raz pierwszy od 20 lat podsypałam nawozem w granulkach i to uniwersalnym[ do kwitnących i cebulowych] Był tani to go kupiłam.
Myślę,że to moja ziemia ogrodowa jest bardzo kwaśna i z stąd jej takie zabarwienie. Nie stosowałam nawozu,ani środka na jej niebieskie zabarwienie.

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Bardzo lubię zapach lewkonii, więc siałam je każdego roku.
Niestety doświadczenia mam podobne. To, co kwitło to w ogóle nie przypominało kwiatów z obrazka.
W końcu zrezygnowałam, bo dla nikłego zapachu (też rozczarowanie) nie będę sadziła takiej brzydoty
Alu jak chcesz, to zbiorę Ci nasionka groszku
Niestety doświadczenia mam podobne. To, co kwitło to w ogóle nie przypominało kwiatów z obrazka.
W końcu zrezygnowałam, bo dla nikłego zapachu (też rozczarowanie) nie będę sadziła takiej brzydoty

Alu jak chcesz, to zbiorę Ci nasionka groszku

- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Alu kwiaty ślicznie kwitną ,wypatrzyłam cudne powojniki
u mnie pada i trzeba siedzieć w domu a w ogrodzie tyle pracy
pozdrawiam

u mnie pada i trzeba siedzieć w domu a w ogrodzie tyle pracy

pozdrawiam

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Alu kochana witaj
Czosnek główkowy to ten ode mnie?
Zbieraj proszę nasiona z ośmiału...plissss

Czosnek główkowy to ten ode mnie?
Zbieraj proszę nasiona z ośmiału...plissss

- Biedronka641
Witaj Helenko. U mnie też wczoraj padało,a dziś tylko z rana. Oj był bardzo potrzebny i wcale by nie zaszkodziło, by jeszcze coś polało. Dziękuję w imieniu moich hortensji. W tym roku są wyjątkowe. Muszę jeszcze dokupić dwie odmiany.
Gieniu nie ma sprawy mogę Ci podesłać mojej ziemi, ale czy nie będziesz potem na mnie narzekać, bo to ciężka ziemia .
Nie prościej będzie jak Ci odkopię jej kawałek, a nóż to jest taka odmiana i u Ciebie też będzie kwitła na niebiesko?
Iwonko ja co roku wysiewam lewkonie i do tej pory zdarzały mi się też puste,ale w tym roku mam ich znacznie więcej niż każdego roku. Z trzy lata temu miałam tak cudne, mocno rozgałęzione i kwitły bardzo długo. Pewnie już takich więcej mieć nie będę, cho je bardzo lubię. Jeśli możesz to jestem chętna na nasionka,ale czy to bylina, czy jednoroczny groszek? Ten co mam to bylina, ale strąki są zawsze puste.
Reniu coś z kwiatków kwitnie, ale przez tę suszę dużo słabiej. Podlewałam tylko nowe nasadzenia i to co rośnie w doniczkach, no i warzywa. Teraz może rośliny odżyją po deszczu. Te powojniki jakoś sobie radzą, ale w tym roku już straciłam jednego z starszych nasadzeń.
Aniu witaj. Coś ostatnio Cię nie widziałam na forum. Pracujesz w ogrodzie? Tak teń czosnek jest od Ciebie. Ładnie rośnie, ale chyba go źle posadziłam, bo jest dość wysoki.
Jeśli tylko ośmiał zawiąże nasiona to chętnie je zbiorę i się z Tobą podzielę.

Złocień żółty, ale już powoli przekwita i zmienia kolor.

Goldraush dopiero zakwitł jednym kwiatuszkiem.

Ten sam ,ale w pąkach.
Jutro może coś nowego zakwitło. Dziś dzień spędziłam w pracy i nie wiem co w trawie piszczy.
Gieniu nie ma sprawy mogę Ci podesłać mojej ziemi, ale czy nie będziesz potem na mnie narzekać, bo to ciężka ziemia .

Nie prościej będzie jak Ci odkopię jej kawałek, a nóż to jest taka odmiana i u Ciebie też będzie kwitła na niebiesko?
Iwonko ja co roku wysiewam lewkonie i do tej pory zdarzały mi się też puste,ale w tym roku mam ich znacznie więcej niż każdego roku. Z trzy lata temu miałam tak cudne, mocno rozgałęzione i kwitły bardzo długo. Pewnie już takich więcej mieć nie będę, cho je bardzo lubię. Jeśli możesz to jestem chętna na nasionka,ale czy to bylina, czy jednoroczny groszek? Ten co mam to bylina, ale strąki są zawsze puste.
Reniu coś z kwiatków kwitnie, ale przez tę suszę dużo słabiej. Podlewałam tylko nowe nasadzenia i to co rośnie w doniczkach, no i warzywa. Teraz może rośliny odżyją po deszczu. Te powojniki jakoś sobie radzą, ale w tym roku już straciłam jednego z starszych nasadzeń.
Aniu witaj. Coś ostatnio Cię nie widziałam na forum. Pracujesz w ogrodzie? Tak teń czosnek jest od Ciebie. Ładnie rośnie, ale chyba go źle posadziłam, bo jest dość wysoki.
Jeśli tylko ośmiał zawiąże nasiona to chętnie je zbiorę i się z Tobą podzielę.

Złocień żółty, ale już powoli przekwita i zmienia kolor.

Goldraush dopiero zakwitł jednym kwiatuszkiem.

Ten sam ,ale w pąkach.
Jutro może coś nowego zakwitło. Dziś dzień spędziłam w pracy i nie wiem co w trawie piszczy.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Alu nie dość, że bylina to czasami rozsiewa się, więc muszę ją kontrolować
W tej chwili już kwitnie, zatem wkrótce będą nasiona. Mam nadzieję, że masz ją gdzie posadzić, bo pnie się dość wysoko.

W tej chwili już kwitnie, zatem wkrótce będą nasiona. Mam nadzieję, że masz ją gdzie posadzić, bo pnie się dość wysoko.
- Margaret2014
- 1000p
Zlocienie bardzo pieknie kwitna
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Piękne złocienie

Ja mam tylko te pierwsze

- Margaret2014
- 1000p
Złocień żółty jest chyba ładniejszy, a mnie to się marzy różowy.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
pewnie to lepszy pomysł ,oby tylko moja ziemia pasowało im.Biedronka641 pisze:
Gieniu nie ma sprawy mogę Ci podesłać mojej ziemi, ale czy nie będziesz potem na mnie narzekać, bo to ciężka ziemia .![]()
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetny ten żółty złocień. Bardzo lubię je w "pełnym "wydaniu...
- Biedronka641
Dziś popracowałam w warzywniku. Super się robiło,ale musiałam przyjść do domu, bo zaczęło padać. Po wcześniejszym deszczu wszystko odżyło. Bardzo był potrzebny i jak dla mnie to może jeszcze padać, bo wcale nie przemokło zbyt głęboko.
Iwonko miejsca mam sporo, więc poproszę o parę nasionek.
Małgosiu lubię złocienie, bo kwitną długo .
Aniu dziękuję. Ja w tym roku dokupiłam nowe dwie odmiany.
Małgosiu ja lubię wszystkie kolorki i ich odmiany. Różowego mam,ale bardzo się pokłada i dużo wcześniej kwitł tak.

Gieniu tego na dzień dzisiejszy nie wie nikt ,ani Ty ,ani ja.
Mariolu ten żółty złocień pełny jest dużo niższy niż inne.
Dziś fotki liliowców. Kwitną gorzej niż przez inne lata.

Iwonko miejsca mam sporo, więc poproszę o parę nasionek.
Małgosiu lubię złocienie, bo kwitną długo .
Aniu dziękuję. Ja w tym roku dokupiłam nowe dwie odmiany.
Małgosiu ja lubię wszystkie kolorki i ich odmiany. Różowego mam,ale bardzo się pokłada i dużo wcześniej kwitł tak.

Gieniu tego na dzień dzisiejszy nie wie nikt ,ani Ty ,ani ja.
Mariolu ten żółty złocień pełny jest dużo niższy niż inne.
Dziś fotki liliowców. Kwitną gorzej niż przez inne lata.