i na drugiej dyni:

musiałem zerwać kwiat męski i doszło do spotkania 3-go stopnia

czy ręczne zapylenie przeprowadziłem prawidłowo najbliższy czas pokaże

Ja czekam aż ruszy drugi zapylony kwiat, dzisiaj rano ściągnąłem z niego osłonke. No i teraz oczekiwania na kolejny kwiat, oby wkońcu na innym krzaku
 Ja czekam aż ruszy drugi zapylony kwiat, dzisiaj rano ściągnąłem z niego osłonke. No i teraz oczekiwania na kolejny kwiat, oby wkońcu na innym krzaku 

Najgorsze, że znowu zrobiło się chłodno. Jak te dynie mają rosnąć, jak
 Najgorsze, że znowu zrobiło się chłodno. Jak te dynie mają rosnąć, jak 

Ile ludzi, tyle może być sposobów uprawy gigantów. Ja trzymam się jak na razie tego schematu:arkawroc pisze:Czyli jak? Zostawić małe owocki tylko na pędzie głównym ? Potem wybrać najlepszy i resztę usunąć? A z bocznych pourywać od razu ?
-- 1 lip 2014, o 16:04 --Początki giganta ? Zapylenie może nastąpić w sposób naturalny przez owady, lub pod naszą kontrolą. Około 1 lipca wybieramy 3 kwiaty żeńskie w odległości 3-4 metrów od korzenia. Około 20 lipca wybieramy najszybciej rosnącą dynię a pozostałe usuwamy. Wybrana dynia powinna mieć ładny kulisty kształt, umieszczona prostopadle do głównego ramienia rośliny z taka ilością miejsca aby swobodnie mogła rosnąć. Pod owoc można coś podłożyć, np. piasek lub drewniany podest, aby pod dynią było zawsze sucho i nie tworzyło się błoto.
Wojtku a wiesz jaka była genetyka rodziców?Siekier pisze: Pytanie do znawców genetyki a zwłaszcza do Adama. Czy możliwe jest żeby z krzyżówki dwóch dyń w kolorze żółtym wyszła dynia zielona?
 To jest chyba bardziej złożony temat, a poszczególne cechy mogą wyjść w kolejnym pokoleniu, dlatego nie jest takie hop siup dobieranie rodziców i dobre trafienie można zaliczyć do miana szczęścia
 To jest chyba bardziej złożony temat, a poszczególne cechy mogą wyjść w kolejnym pokoleniu, dlatego nie jest takie hop siup dobieranie rodziców i dobre trafienie można zaliczyć do miana szczęścia 

.
.