Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Post »

Witaj Anko!!Nowości obejrzalam i niech ładnie rosną.Czytałam u Kogry co zrobiła wichura z różą-mam nadzieję,że tylko jedną.U mnie też 2 szt pozbyly się po 1 pędzie i to dorodnym,obsypanym kwiatami.Były tak ciężkie,że z latwością nawet zefirek by sobie poradził.Szkód ,na szczęście w tym gąszczu pędow i kwiatow , nie widać.
Dobrze,że się skusilaś na małą rabatowkę Garden of Roses.Bardzo ją lubię.Moja Lawender Ice ,po stratowaniu ,pokazuje przyrost-na szczście.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ;:196 gratuluję zdanej matury ;:138 ;:138 ;:138
Każda okazja jest dobra, żeby w ogrodzie posadzić nowe rośliny. ;:215
W Twoim przypadku, oczywiście w ilościach hurtowych od razu. ;:306
:wit
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Wszystkie fotki super ale dla mnie Bordure Rose najpiękniejsza :) ma płatki jak baletnica spódniczkę. Jasnota też rewelacja !
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Aniu, piękna ta Garden of Roses, muszę zerknąć u siebie, bo albo coś pomyliłam albo zrobiłam jej zdjęcie w innej fazie i wygląda jakby inaczej, śliczny klonik, a żurawka Fire alarm normalnie szokuje swym kolorkiem. Gratulacje dla córci i oczywiście dla mamusi również ;:108
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Hejka ;:196
Mam nadzieję, że zarażenie się Garden of Roses jest pozytywne w skutkach :;230
A widzisz, u Ciebie już kwitnie, a u mnie dopiero zaczyna....
Pozdrowienia z drugiej strony Skrzycznego

Ps. Kolekcja róż - godna Rozarium, ale to wiesz.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu gratulacje z okazji zdania matury :wink: Świetny pomysł, żeby upamiętnić to wydarzenie sadząc drzewo. Bardzo interesujący klon - jak duży rośnie? Znakomite również pozostałe zakupy - łubin w pięknym lawendowym kolorze :D Piszesz, że Lavendre Ice ma inny kolor niż wszystkie - tzn. podobny do Novalis czy bardziej intensywny? Zazdroszczę Ci Biedermaiera - próbowałam zamówić, ale nie było. Podobno to bardzo problemowa róża. Jak się spisuje u Ciebie?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Majeczko (edulkot)! No tyle róż co Ty to ja nie mam. Ale co nieco już nazbierałam i cieszą oczy. Nie tylko moja, jak piszesz. Czyżbyś i Ty zdołała ulec kuszeniu Lisicy?
Aniu jeszcze nie ale jak będzie mi potrzebna taka cudna purpurowa róża to nie omieszkam jej nabyć ;:306 na razie to się oglądam za Artemisem, też H.J. Eversa. ;:218
Nacieszyłam oczy Twoimi nowościami bo ja kocham wszystkie róże i zawsze lubię je oglądać :heja

To że Aga zda maturę to było pewne ;:215 gratulować będę jak się dostanie na wymarzone studia ;:333
Pomysł posadzenia drzewa na tę okoliczność bardzo dobry ;:215 jakby wszyscy maturzyści sadzili drzewa lub tylko krzewy w ogrodach czy parkach świat wkoło nas byłby piękniejszy :D
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Aniu. Pod Twoim wpływem, nawet Lisica, namawia do róż. ;:oj
Sadzenie drzew okolicznościowych fajna sprawa - do ogrodu zamiast dębu taki przecudny klon lepiej się nadaje (jaki ma piękny kolor ;:224 ).
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja mogłam Cię zgubić?
Ale już nadrobiłam
Zachwyciłam się zdjęciami pokazującymi Twoje ogólne widoczki.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,ile u ciebie pieknego kwiecia.Też mam taki zaslaz i mam pierwszy kwiatek.Dostałam dwie sadzonki od koleżanki wiosną.Masz jakieś doswiadczenie z tymi kwitkami?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oj pogoda nas nie rozpieszcza. Na przemian upały i zimnica z paskudnym deszcze. A w zeszły weekend dodatkowy porywisty deszcz, który połamał wiele pędów róż, a jedną z nich 0- wyłamał przy ziemi. Tej róży już nie ma ;:185

Obrazek

Zostało po niej tylko to

Obrazek

Może odbije, a może nie. Zobaczymy. Wiatr był taki, że drzewa przyginał do ziemi. Taka wichura, jaka bywa bezpośrednio przed burzą. Ale wówczas trwa chwilę, a ten wiał całą noc i dzień ;:223 A potem? Lało tak intensywnie, że wiele roślin w ogrodzie dosłownie leży na ziemi. Po wczorajszym dniu przerwy, u mnie dziś znowu leje. Nie pada - leje :evil: A dziś mój pierwszy dzień urlopu... Spędzę go na słodkim lenistwie i będę udawać, że wszystko jest w najlepszym porządku. Nie mam innego wyboru...

Zanim to wszystko się zaczęło, zakwitła Purple Haze

Obrazek

Obrazek

i Bright as a button

Obrazek

Kwitną kolejne 2 okrywowe NN

Obrazek

Obrazek

Kolejne powojniki

Maria Curie-Skłodowska

Obrazek

Princess Diana

Obrazek

Rooguchi

Obrazek

Chopin

Obrazek

Niestety poza Polish Spirit, Princess Dianą, czy Alionushką inne częściowo a nawet całkowicie musiałam wyciąć, bo niestety uwiąd szaleje...

Kwitną także kolejne lilie. Te to nie boją się deszczu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł także pierwszy liliowiec

Obrazek

Obrazek

Lisico! Pomysł sadzenia drzewa wpadł mi do głowy i nagle i od razu postanowiłyśmy go zrealizować ;:215 Twój opis zdecydowanie mnie przekonuje do Astrid... Może jesienią? A na razie równie piękna Munstead Wood

Obrazek

Aniu (Annes77)! Tu kładzenie się na trawie nic by nie dał, bo dzwonek zasłaniał różę. Ale już zrobiłam porządek, a dzwonek nawet już zdążył się przyjąć na nowym miejscu. To faktycznie złocień. W deszczu wygląda rewelacyjnie. Edenka już pewnie w tym roku pokaże nowe kwiaty, ale dopiero jak ładnie się zakorzeni - będzie mieć na prawdę ładne kwiaty.

Pashmina. by po tych deszczach dalej wyglądała tak dobrze

Obrazek

Iwonko (iwonaPM)! Jeśli chodzi o pnące, pachnące róże najlepiej zapytaj Ewę Gloriadei. Mnie dobrze poradziła. Klony bardzo lubię i japońskie też mam. Mają podstawową zaletę - nie zajmują wiele miejsca.

Laguna. Mogłaby mieć sztywniejsze pędy. Po tych deszczach muszę jej kupić coś, w czym będzie rosła dalej...

Obrazek

Aguniu (Agness)! Fajnie, że Ci się podoba!

Briosa

Obrazek

Sławku (slanka-flora)! Zdjęcia nie będzie, bo nie zrobiłam. Skupiłyśmy się na szukaniu miejsca i sadzeniu. Na pamiątkę będzie nam musiał wystarczyć sam klon!

Dla miłej odmiany zawilec

Obrazek

Asiu (Joanna68)! Już wystarczy, jak patrzę na moją dorosłą córkę, by zdać sobie sprawę z upływu czas. Przecież niedawno to ja szłam na studia... Urlop zaczął się ulewnym deszczem. Dla rozweselenia Westerland

Obrazek

Geniu (e-genia)! Mam nadzieję, że Agi "Esk sunset" nie zrobi nam takiego numeru! Jak na razie mój czerwony klon jest zdrów jak ryba!

Zaczęły kwitną ostróżki. Deszcze im jednak nie służą

Obrazek

Celinko (trzynasta)! Piękny wiersz :D

Ognisty MrLincoln

Obrazek

Madziu (MID2006)! niedługo nie będziesz się musiała pochylać nad Chopinem. To duża róża. Najdłuższe pędy mają około 170cm. Najniższe około 150cm. I te wielkie kwiaty ;:173 Biedermeier bywa jeszcze ładniejszy. Jakoś mu taka pogoda nie za bardzo służy...

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! Dziękuję ;:196

Dla Ciebie Chippendale

Obrazek

Justynko (klarysa)! Dokładnie brakuje 7. Co do róż, zaglądałaś do Ewy - Gloriedei. Ma wiele pięknych róż i wiele z nich jest nadal. Agnes Schillinger jest niesamowita

Obrazek

Teresko (tesia39)! Oj widzę, że różanka u Ciebie szaleje ;:oj I fatycznie na taka ilość róż trzeba nieco miejsca...

Cubana

Obrazek

Aniu (akl62)! Łubiny to babcine kwiaty, które zawsze chciałam mieć. I mam coraz tonowe kolory.

Łubinu nie mam, ale może słoneczna tojeść kropkowana?

Obrazek

Kasiu (Kasiula17)! Tak ma być :D Żal patrzeć za okno, ale na zdjęciach - nadal świeci słonko i jest kolorowo.

Pierwiosnek główkowaty

Obrazek

Miłko (takasobie)! Faktycznie nazbierało się tych róż sporo, ale przy innych - nie mam ich aż tak dużo. Nie jestem pewna, czy klon o kolorowych liściach będzie się w pełni wybarwiał w cieniu. No i zależy ile masz miejsca...

Bordure Rose

Obrazek

Aniu (an-ka)! Niestety trochę pędów ten watr wyłamał i złomotał ten deszcz. Najgorzej to wygląda u dużych róż. Ale nic na to nie poradzimy. Z tego powodu może lepiej mieć takie małe rabatówki jak Garden of Roses? U mnie obie, przez Ciebie wymienione, rosną powoli, ale już wyglądają ładnie.

Garden of Roses

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Tak na prawdę każdy powód jest dobry, by posadzić coś ślicznego w ogrodzie ;:224 Ale tak znowu hurtowo to nie było...

Lavender Ice

Obrazek

Ewo (jollflour)! Jak kupowałam Bordure Rose nie wiedziałam, że będzie aż tak piękna. Mile mnie zaskoczyła. Podobnie jak Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek

Ilonko (ilona2715)! Garden of Roses jest przesłodka. uwielbiam ten jej rumieniec :D Ale jak już na pewno wiesz lubię mocne, zdecydowane kolory, stąd owa żurawka. Mam miejsce, gdzie świetnie rosną, więc kupiłam kolejną!

Baronesse to kolejna róża, która powinno się mieć

Obrazek

Asiu (daffodil)! Masz żółta kartkę. Tak znikać? Od dziś mam urlop, więc proponuję Ci jakąś wyprawę. Pomyśl kiedy możesz i jedziemy. Byle ta pogoda się poprawiła. Z GofR jestem bardzo zadowolona, choć na razie jest malutka. Rozarium! Raczej nie, ale mam ich na tyle, ze ten deszcz mnie wkurza właśnie z uwagi na owe róże! Już są tak zmaltretowane, a tu znowu u mnie ulewa. U Ciebie też?

Inny słodki maluch, którego mogę Ci polecić - Alladin Palace

Obrazek

Elwi! Dziękuję ;:196 Jak na klona 'Esk sunset' nie ma być wielki - do 10 metrów. Ale raczej mniejszy... Novalis w porównaniu z Lavender Ice jest bardziej sina. Lavender ma cieplejszy odcień. Jkaby w niej było nieco różu? Sama nie wiem... Mogę Cię prosić o powtórne pw, bo sobie nie zapisałam ;:131

Rosarium Uetersen

Obrazek

Majeczko (edulkot)! I ja mam kilka róż, nad którymi jeszcze myślę. Na spokojnie, bo nie mam już potrzeby natychmiastowego efektu. Dorośleje ogrodowo? Wyniki rekrutacji już na 8 dni. A potem małe szaleństwo z szukaniem mieszkania itp. Ale damy radę ;:215 Chciałam by Aga miała jakąś pamiątkę z matury. Biżuterii raczej nie nosi, a wszystko inne nie jest nadmiernie trwałe. Wpadłam zatem na pomysł drzewa, a Adze ten pomysł także się spodobał. Od razu przystąpiłyśmy do realizacji i już od tygodnia drzewo rośnie :tan

NN czyli ocalona

Obrazek

Alu (a_nie)! Mówisz, że nawet Lisicę zwiodłam różami ;:oj ? Nie wiedziałam, że mam taki wpływ na innych... Dąb faktycznie byłby za duży, a tego klona i tak chciałam mieć, więc ;:224

Ghita

Obrazek

Gosiu (Margo2)! Najważniejsze, że jesteś ;:168 Mam parę nowych pomysłów na zdjęcia całości. Tylko ta pogoda :evil:

Pastella

Obrazek

Małgosiu (małgocha1960)! Kloniki mam od zeszłego roku. Zimowały w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie jest ok. 16 stopni i nie za wiele słonka. Ale po wystawieniu na zewnątrz ładnie się zazielenił. Generalnie zimą nie było z nim problemu, a nawet - mimo warunków - próbował kwitnąć. Moim zdaniem to łatwa w uprawie roślina.

Dla Ciebie Planten un Blomen

Obrazek

Życzmy sobie poprawy pogody. Nam na południu jest to bardzo potrzebne :roll:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Róże masz przepiekne-miłego urlopowania no i pogody
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Szkoda róż, na zdjęciu prezentują się pięknie, a zapowiadane upały też nie są dla nich najlepsze.
Wniosek w ogrodzie muszą być różnorodne rośliny i te co lubią upał, i te co lubią deszcze. Zawsze jakieś będą nam rekompensowały gorsze kwitnienie innych. U Ciebie taka różnorodność, że zawsze jest coś na pocieszenie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, przykro czytać o stratach. Niestety, na pewne rzeczy nie mamy wpływu...

Te Twoje zdjęcia urocze. Piękne kwiaty, aż mi się serce raduje :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Aniu u mnie tak jak i u Ciebie - pogodowa masakra ;:145
A tam, od razu żółta kartka ;:224 ... Za to wkleiłam Ci fotograficzną zagadkę u siebie ;:306
Możemy gdzieś jechać, ja mam już trochę luzu, tylko muszę wiedzieć wcześniej kiedy, żeby się z pracy urwać.
Ps Od jutra ma być lepiej...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”