Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

magda2013, to ile Ty masz tych krzaczków ;:oj Chyba hektar :?: A jaką odmianę :?:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34

Post »

Odmiany rugia i Regina. Za kilka dni zrobie zdjęcie jak obsypane są krzaki jak mi sie uda bo za 3 dni jadę na urlop.Krzaków juz mam nie wiele bo czesc usunęłam. Jakieś 40 ?moze 50 ,policzę to dam znac.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja robiłem dżemiki. Też mam reginę i podobne wyniki. Powiem ci tyle że trzeba dać więcej owoców i lekko mniej fixu gdyż mało soczyste owoce (takie jak właśnie poziomki) zbyt mocno się ścinają.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
14sylwia14
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2014, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich serdecznie ! :wink: Jestem tu nowa. Jak dobrze znaleźć ludzi, którzy mają podobne zainteresowania ;:138 Ma ktoś może poziomkę Baron von Solemacher? Jak owocuje, plenna, smaczna? Przepraszam za tyle pytań, ale poziomki posiałam pierwszy raz, ale z czystym sercem mogę powiedzieć,że była to miłość od pierwszego wejrzenia.. (kupiłam też żółtą yellow wonder(wysiana, ale słabo schodzi, nawet nie wiem, czy to siewki , czy chwasty. A propos, kiełki yellow wonder wyglądają tak, jak innych poziomek?) oraz Reginę, którą posieję za rok, bo w tym roku to już chyba trochę za późno. :( Już na półce w sklepie wiedziałam, że to jest "to". Teraz nawet obojętnie obok regałów z nasiona przejść nie mogę ! :)

Moje "baroniki", "baronki" <-- sama nie wiem jak to zdrobnić... pięknie kwitną ;) Wysiewałam w dwóch, praktycznie trzech rzutach.
Pierwsze pod koniec lutego; one już ślicznie kwitną i niektóre mają kilka zielonych owoców. Kolejne były dosiewane w marcu, kwietniu, maju. Sama nie wiem nawet dokładnie kiedy :roll:
Początkowo myślałam,że nic "wielkiego" z tego nie będzie, nie wspominając nawet o owocach w roku siewu, ale każdy dzień mnie mile zaskakuje;) Co prawda nie są one tak dorodne, jak niektóre Wasze krzaczki, ale jestem z nich dumna. Za parę dni rzucę może tu kilka fotek, sami oceńcie, czy będę mogła liczyć na degustację tych "dosiewanych" ;:173
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p
Od: 22 mar 2014, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jeśli wierzyc etykietom to mam Barona. Bardzo smaczne owoce
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek :-)
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p
Od: 2 kwie 2014, o 18:03

Post »

Witam wszystkich "poziomkowiczow". Mam pytanie. Pare dni temu dostalam z Polski nasiona poziomek (mieszkam w NY). Czy nie jest juz za pozno zeby wysiac poziomki? Lato tak naprawde dopiero sie zaczelo i upaly trwaja do konca wrzesnia. Nie wiem czy będę mogla uzyc nasiona w przyszlym roku bo zdaje sie ze jest tam jakas data uzytkowania... Bardzo prosze o podpowiedz co mam zrobic. Do wielodoniczek czy bezp. do gruntu?

Bardzo dziekuje za wszelkie porady
Magda
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p

Post »

Wysiać możesz, aczkolwiek nie sądzę byś w tym roku jeszcze doczekała się owoców. Poziomki wysiewamy najpierw do większej doniczki (nasiona luźno) i przykrywamy cieniutka warstwą gleby. Potem sadzonki pikujemy do wielodoniczek. Już nie pamiętam jak długo, ale cały proces trwa chyba z dwa m-ce zanim sadzonka trafi do gruntu.
na twoim miejscu poczekał bym z tym sadzeniem do przyszłego sezonu.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Moje poziomki i truskawki upodobały sobie jakieś robaczki.Siedzą na owocach i pod krzaczkami.Gdy ruszę liśćmi,szybko zwiewają....czy można teraz czymś popryskać poziomki pomimo owocowania czy raczej bić się z tymi intruzami o owoce??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Moje poziomki zaczynają mieć małe owoce i jakby tego było mało, owoce te są twarde i trochę za suche. Czego im brakuje?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hoduję na działce. Odmiana Regina. Pierwszy wysyp był O.K. Duże, miękkie owoce. Teraz coś się dzieje nie tak. Ładne poziomki są schowane wewnątrz krzaków a te na zewnątrz są suche i twarde, poza tym malutkie.
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p

Post »

rozmalinka pisze:Moje poziomki zaczynają mieć małe owoce i jakby tego było mało, owoce te są twarde i trochę za suche. Czego im brakuje?
Zdecydowanie częściej podlewaj.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cały czas były deszcze. To oprócz tego podlewać?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p

Post »

Sprawdź czy ziemia pod poziomkami jest mokra czy sucha. Bywa i tak że deszcz pod nie nie dociera zwłaszcza jak są gęsto posadzone.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zebrałam wszystko, co czerwone, powycinałam pędy, które już owocowały i uschnięte liście. Każdej krzewince nasypałam łyżeczkę granulatu bydlęcego i porządnie podlałam. Teraz będę czekać. ;:65
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam wszystkich... :)
Moje poziomki wysiałam 2 lata temu.
Tak jak piszecie najpierw do pojemniczka po margarynie, później przepikowałam do wielodoniczek i dalej po ich podrośnięciu na miejsce docelowe do wielkiej donicy o średnicy około 1 metra.
Rosną tam, ale rozrosły się w zeszłym roku i miały dość sucho i mało miejsca. Wczoraj podzieliłam przerośniętą korzeniami poziomek ziemię na części i pojechały na działkę, gdzie inne poziomki spokojnie sobie rosną.
Mam nadzieję, że się przyjmą i będzie im tam lepiej.

Też zastanawiam się nad żółtą odmianą poziomki. Podobno jest bardzo smaczna.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”