Uszczykuję po szóstym listku lub po 3 parze listków wtedy obesum mają taki kaudeks jak na moich ostatnich zdjęciach.
Arabicum ogólnie nie przycinałem oprócz małych wyjątków, same się rozkrzewiały. Dopiero zimą w zeszłym roku przyciąłem 3 letnie drzewka, które doświetlałem całą zimę.
Marlena_K
Jak na roczne rośliny to one bardzo ładnie wyglądają ale niektóre to jeszcze raz bym przyciął, szczególnie te o dwóch silnych pędach.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Niepotrzebne jest cytowanie poprzedzającego postu. Cytat usunąłem, norbert76
Też się zastanawiam nad uszczyknieciem tych długich pedow
chodzi glownie by one się dalej rozkrzewily
i żeby zaczely grubieć, bo teraz ida tylko w gore
Mam do Was pytanie, trochę głupie ale naprawdę nie wiem. Czy po przycięciu adenium będzie rosło jeszcze w górę czy to jest tak, że obetniemy wierzchołek kiedy kaudeks ma np. 10 cm wysokości i taką wysokość będzie miało cały czas? Moje roślinki są malutkie ale zaczynam się zastanawiać jak chcę je poprowadzić. Szczególnie mi się podoba taka forma:
Tylko wiadomo- o wiele mniejsze rozmiary. W takim wypadku kształtowanie korony rozpoczyna się dopiero, gdy kaudeks osiągnie oczekiwaną wysokość?
Brawo! Możesz prowadzić drzewko w formę "choinki", usuń tylko wszystkie liście z tego małego pędu, będą przyrosty lepiej "wychodzić"
Rafał
Przyciąłbym adenium jak na poniższym zdjęciu. Pierwsze, czwarte i piąte formowałbym na "drzewko" lub "choinkę", to zależy jak rośliny zareagują na cięcie i ile wypuszczą pędów - w których miejscach.
Drugie i trzecie na małe drzewko z minimalnym "pniem" Przed cięciem rośliny muszą być dobrze odżywione tzn. nawożone.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
To te zdjęcie. W ostatnim adenium z prawej trzeba usunąć wszystkie liście. Po cięciu adenium muszą stać na słońcu.
Po około miesiącu zrób zdjęcie tym samym roślinom i pokaż, zastanowimy się co robić dalej z drzewkami.
Jerzy
Jerzyk, mam takie ciekawskie pytanie - czy Ty przycinając adenia bierzesz pod uwagę to, jakie one konkretnie są - obesum, thai, arabicum etc. etc.? Czy stosuje się jednakowe reguły do wszystkich?
Oczywiście biorę pod uwagę jakie adenium przycinam ponieważ każdy gatunek inaczej reaguje na cięcie a jest ich w sumie dwanaście.
Najlepiej rozkrzewia się adenium obesum i nowe hybrydy takie jak RCN + PNW, Black Pearl, Siam Majestic itp.
Zauważyłem, że najbardziej kapryśnym gatunkiem jest arabicum, w ramach tego gatunku jest wiele odmian. Z jego nasion mogą wyrosnąć samo rozkrzewiające się lub jedno pędowe rośliny i cięcie ich nie zawsze przynosi pozytywny efekt.
Jerzy