Było kilka wątków o mleku
Jego gorącym zwolennikiem i propagatorem, a dla mnie guru jest
Erazm. Kierowałem się jego wskazówkami.
Częstość stosowania oprysku zapobiegawczo co 5 - 7 dni, dodatkowo po każdym deszczu.
Opryskiwanie zaczynam gdy warunki pogodowe stają się sprzyjające rozwojowi chorób, lub po ogłoszeniu
http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=POPO zagrożenia chorobami.
Najlepszy rodzaj mleka [zaw. tłuszczu nie ma większego znaczenia] - prosto od krowy po odstaniu śmietany.
Istotna jest zawartość białka, czyli kazeiny. W mleku handlowym czym "tłustsze" mleko, tym zawartość białka jest większa.
Ja stosuję 3% z woreczka, lub UHT i tak jak napisałem w rozcieńczeniu 1/10 [szklanka na 2 litrowy opryskiwacz].
Tak naprawdę nie spotkałem się z żadnymi opracowaniami naukowymi wyjaśniającymi w jaki sposób i na jakie dolegliwości pomidorów działa. Sprawdziłem jednak że przy regularnych opryskach ogranicza występowanie chorób grzybowych alternariozy i zarazy ziemniaka.
W otoczeniu krzaków wytwarza się pewien mikroklimat [pachnie jak w mleczarni].