Wymagania pokarmowe pszenicy + nawożenie
Wymagania pokarmowe pszenicy + nawożenie
Nigdzie nie mogę znaleźć wymagań pokarmowych pszenicy - w mg/l. Wykonałem analize ziemi metodą uniwersalną (oznaczenie mg/l) - dopiero potem doczytując że dla pszenicy lepsza by była metoda rolnicza (w mg/100g).
Jakie mniej więcej są przeciętne wymagania glebowe (w mg/l) dla pszenicy?
Jakie mniej więcej są przeciętne wymagania glebowe (w mg/l) dla pszenicy?
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wymagania pokarmowe pszenicy + nawożenie
Proponuje zajrzeć na portal farmer.pl. Tam prawdopodobnie dużo znajdziesz informacji na temat zbóż w tym pszenicy. 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Możliwe ale przy prawidłowo przeprowadzonej analizie - pod uprawę roślin rolniczych. Ja mówie - że zrobiłem analize metodą uniwersalną - a dane dot. pszenicy nie są podawane w mg/l dlatego też na żadnej stronie internetowej nie znajdę takich danych.
Dlatego mam nadzieje ze forum w tym pomoże.
Dlatego mam nadzieje ze forum w tym pomoże.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więc przelicz to sobie: przykładowo weź litrowy pojemnik i zważ. Załóżmy, że waga pokaże np. 2 kg czyli 2000 g. Dzielisz dawkę w tym przypadku przez 20 i masz mg/100g. Lub policz w drugą stronę...
Niestety ale oprócz jednostek metoda badania jest całkowicie inna.
Jeśli tak by było łatwo to przeliczyć to metoda rolnicza nie kosztowała by 10 zł, a uniwersalna 50 zł.
Tych wyników po prostu nie da się porównać. Zostaje jedynie rozpatrzenie wymagań glebowych pszenicy pod kątem analizy metodą uniwersalną.
To bardzo dziwne że przeszukując dziesiątki (jak i setki) stron dot. wymagań glebowych pszenicy nie mogę znaleźć odpowiednika w metodzie uniwersalnej. Mam nadzieje że na forum mamy tu kogoś, kto jest w stanie pomóc.
Jeśli tak by było łatwo to przeliczyć to metoda rolnicza nie kosztowała by 10 zł, a uniwersalna 50 zł.
Tych wyników po prostu nie da się porównać. Zostaje jedynie rozpatrzenie wymagań glebowych pszenicy pod kątem analizy metodą uniwersalną.
To bardzo dziwne że przeszukując dziesiątki (jak i setki) stron dot. wymagań glebowych pszenicy nie mogę znaleźć odpowiednika w metodzie uniwersalnej. Mam nadzieje że na forum mamy tu kogoś, kto jest w stanie pomóc.
-
- 500p
Widocznie jedno z badań wiąże się z dłuższym badaniem, albo z potrzebą przebadania większej ilości próbek, albo jakiegoś lepszego sprzętu... Co nie zmienia faktu, że jeżeli obydwa badania mają dać porównywalny wynik, to zamiana jednostek powinna wystarczyć. W przypadku gdyby wyniki badań różniły się zbyt mocno od siebie, to któryś wynik był by nieprawdziwy.
Cytując dosłownie:
Nie znam się na metodach badań ale przyjmuje doktrynalnie że te metody są nieporównywalne. Możliwe że w ogóle badany jest inny typ tego składnika (np: różne formy potasu) - to tylko przypuszczenia.
Myślałem również aby założyć iż pszenica potrzebuje średniej zasobności gleb i składniki uzupełnić jako "poziom średni" oznaczony metodą uniwersalną. Ale takie rozwiązanie wydaje się najmniej trafne.
Może trafi się tu ktoś, kto miał podobny problem lub zajmuje się profesjonalnie takimi badaniami i potrafił by pomóc.
Źródło: http://www.ppr.pl/artykul-badanie-gleb- ... zial-2.phpNie ma natomiast możliwości porównywania wyników uzyskanych metodami dla potrzeb produkcji rolniczej wyrażonych w mg/100 g gleby z wynikami uzyskanymi metodą ogrodniczą (uniwersalną) wyrażoną w mg/l, ponieważ są to zupełnie inne z zasady metodyki badawcze. Obowiązują one od dziesiątek lat i funkcjonują niezależnie w różnych uprawach. Można dokonać przeliczeń z mg/l na mg/100 g i odwrotnie, ale tylko w obrębie tej samej metody. Jaki jednak byłby cel tych przeliczeń skoro zalecenia nawozowe odnoszą się do metod oraz ich jednostek (mg/l lub mg/100 g)? Metoda ogrodnicza i metoda polowa nie może być porównywana poprzez przeliczenia, ponieważ w każdej z nich określa się inną pulę składnika, ale do każdej z metod dostosowana jest jej kalibracja i ustanowione są klasy zasobności lub zakresy, którym odpowiadają wymagane dawki nawozów.
Nie znam się na metodach badań ale przyjmuje doktrynalnie że te metody są nieporównywalne. Możliwe że w ogóle badany jest inny typ tego składnika (np: różne formy potasu) - to tylko przypuszczenia.
Myślałem również aby założyć iż pszenica potrzebuje średniej zasobności gleb i składniki uzupełnić jako "poziom średni" oznaczony metodą uniwersalną. Ale takie rozwiązanie wydaje się najmniej trafne.
Może trafi się tu ktoś, kto miał podobny problem lub zajmuje się profesjonalnie takimi badaniami i potrafił by pomóc.
Zapomniałem jeszcze najważniejszego czyli wyników analizy:

Zalecenia nawozowe "ogólne":
1) 2 kg/1000 l wody saletra wapniowa
2) 1.5 kg/1000 l wody nawóz wieloskładnikowy (12-10-32) + 0.25 kg siarczan magnezu.
Jak to się ma do uprawy pszenicy?

Zalecenia nawozowe "ogólne":
1) 2 kg/1000 l wody saletra wapniowa
2) 1.5 kg/1000 l wody nawóz wieloskładnikowy (12-10-32) + 0.25 kg siarczan magnezu.
Jak to się ma do uprawy pszenicy?
Jeszcze tylko dodam (bo nie widzę tu możliwości edycji postów) że znajomy polecił mi takie nawozy:
- 400 kg/ha Wapna Palonego
- 50 kg/ha Fosforanu Amonu - POLIDAP
- 50 kg/ha Siarczan Potasu
- 50 kg/ha Siarczan Magnezu
- 200 kg/ha Saletra Amonowa
- 50 kg/ha Saletrzak
Czy to będzie trafny wybór?
- 400 kg/ha Wapna Palonego
- 50 kg/ha Fosforanu Amonu - POLIDAP
- 50 kg/ha Siarczan Potasu
- 50 kg/ha Siarczan Magnezu
- 200 kg/ha Saletra Amonowa
- 50 kg/ha Saletrzak
Czy to będzie trafny wybór?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może zacznij od początku:
Jaką masz klasę gleby, wielkość, czy tylko hobbistycznie, bo w uprawach rolnych jeszcze bierze się przewidywany plon, im lepsza gleba tym więcej możesz nawozić. Kiedy chcesz posiać pszenicę, ozimą, czy jarą. Wapnowanie gleby, jeśli tlenkowe, to tylko na glebach ciężkich,dawka też jest uzależniona od klasy. Bo można jeszcze uzupełnić niedobory magnezu dolomitem, za jednym razem i wapno.
Przypuszczam, że już tyle wyszukałeś w necie, że na pewno poradzisz sobie. Jeśli podasz te dane, to może ktoś Ci poprawnie doradzi.
Jaką masz klasę gleby, wielkość, czy tylko hobbistycznie, bo w uprawach rolnych jeszcze bierze się przewidywany plon, im lepsza gleba tym więcej możesz nawozić. Kiedy chcesz posiać pszenicę, ozimą, czy jarą. Wapnowanie gleby, jeśli tlenkowe, to tylko na glebach ciężkich,dawka też jest uzależniona od klasy. Bo można jeszcze uzupełnić niedobory magnezu dolomitem, za jednym razem i wapno.
Przypuszczam, że już tyle wyszukałeś w necie, że na pewno poradzisz sobie. Jeśli podasz te dane, to może ktoś Ci poprawnie doradzi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Klasa gleby III. Wielkość 1,5 ha. Uprawa rolna - w gospodarstwie.
Zamierzam posiać pszenice jarą, ziemia jest raczej średnia-ciężka więc wapno tlenkowe jest dobrym rozwiązaniem.
Zamierzam posiać pszenice jarą, ziemia jest raczej średnia-ciężka więc wapno tlenkowe jest dobrym rozwiązaniem.
-
- 500p
Ten twój kumpel z cytatu napisał, że:
Więc zakładając, że masz wynik tylko jednej metody to przecież nikt nie zaprzecza, że można to przeliczać......Można dokonać przeliczeń z mg/l na mg/100 g i odwrotnie, ale tylko w obrębie tej samej metody...
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Podaj dane z analizy.
Dobra nie zzauważyłem
Dobra nie zzauważyłem
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Chyba dobrze liczę ale nie wiem czy z masy to powinno się liczyć.
1g to 1000mg
48mg to 0,048g
to
0,048g/L
daje nam
4,8mg/100ml
to:
N 4,8mg/100ml
P 8mg/100ml
K 15mg/100ml
Mg 6mg/100ml
Ca 120mg/100ml
Dobrze?
1g to 1000mg
48mg to 0,048g
to
0,048g/L
daje nam
4,8mg/100ml
to:
N 4,8mg/100ml
P 8mg/100ml
K 15mg/100ml
Mg 6mg/100ml
Ca 120mg/100ml
Dobrze?
Źle. Wyniki w metodzie rolniczej podaje się w mg/100 mg a nie 100 ml!gemciu83 pisze:Chyba dobrze liczę ale nie wiem czy z masy to powinno się liczyć.
1g to 1000mg
48mg to 0,048g
to
0,048g/L
daje nam
4,8mg/100ml
to:
N 4,8mg/100ml
P 8mg/100ml
K 15mg/100ml
Mg 6mg/100ml
Ca 120mg/100ml
Dobrze?
Wykonałem analizę metodą rolniczą tej samej próbki. Wyniki wyszły całkowicie inne niż po przeliczeniach - przykładowo potasu powino wyjść 15-18 mg/100g a w badaniu wyszło 10 mg/100 g
Te metody są nieporównywalne!