Fuksja - kształtowanie drzewka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksja - kształtowanie drzewka

Post »

Szkoda,że nie pisałaś wcześniej...ja tez kiedyś miałam taki przypadek,ale wtedy postawiłąm ją w cień,po ok godzinie spryskałam
ją mgiełką wody,po prostu potrzebowała wręcz reanimacji,udało się. Fuksja nie lubi pełnego słońca ;:168
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Guru,Gabrysia spróbuj też podlać biohumusem bez rozcieńczania,ja tak uratowałam swoje fuksje prowadzone na drzewka,ktoś poradził spryskać wodą z płynem do naczyń i po tym padły mi całkiem po reanimacji biohumusem zaczęły puszczać listki.
Amster-100cm powiadasz,przemyślę.Masz zdjęcie kwitnącego tego drzewka?wstawisz?
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Moje drzewka prezentują się tak
Bicentennial (pączki już się otwarły :) )110 cm i duża Gillian Althea 175 cm
Obrazeki mniejsze Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Zjawka-super i jakie duże 110cm i 170 ;:oj ,można wiedzieć ile mają lat?Twoim zdaniem 63-65 cm to za mało na drzewko?
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Madziu dziękuję ;:180 .
To wszystko zależy od Twoich upodobań i odmiany ? Według mnie jak odmiana ma drobniejsze kwiaty to spokojnie wystarczy a jak to wielkokwiatowa to powinna mieć ciut więcej bo pieniek zginie ale może niech wypowiedzą się mądrzejsi :D
Drzewka mają 1-3 lat .Prowadziłam dwie na wyższe drzewka które miały stać reprezentacyjnie na wejściu na taras tylko że jedna padła :roll:
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Vincent Van Gogh - najwyższe drzewko jakie udało mi się jak na razie wyhodować od podstaw. Mija dokładnie rok od wsadzenia sadzonki do ukorzeniania. Wysokość razem z doniczką 130 cm.
Obrazek

Obrazek

Aneta to ty jesteś jedną ze specjalistek na tym forum. Całkowicie zgadzam się z Magdą.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Moja fuksja Marcus tak wygląda i ma pączki na wieczku
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Może i te zakupione fuksjowe drzewka "gotowce" są ładniejsze , gęściejsze, równiejsze i efektowne od razu. Pozbawione są jednak całej magii tworzenia ,oczekiwania na efekt końcowy. To my decydujemy jaka będzie ich wysokość (chyba że jakiś chochlik sprawi że ułamie się przypadkiem) i gęstość koronki. Mnie to bardzo kręci i myślę, że innych obecnych na tym wątku też.
;:1
Al 56
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

Gdy drzewko osiągnie wymagana wys. to zostaje tylko pilnowanie/ obrywanie odrostów/ i formowanie korony- ucinanie zbyt dlugich pędów
Moje rośnie w słońcu, ale ma dużą doniczkę i jest stare i przyzwyczajone do słońca :D
Obrazek
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Al 56 pisze:Gdy drzewko osiągnie wymagana wys. to zostaje tylko pilnowanie/ obrywanie odrostów/ i formowanie korony- ucinanie zbyt dlugich pędów
Al 56 , Piękny okaz. Proste drzewko, obsypane kwiatami. Piękne!

A jak się nie przypilnuje, potem na nią się popatrzy i wypuści takie baty... na których widać pączki, że serce się kroi i nie chce się tych pędów obciąć. Zostawia się i później drzewko wygląda tak jak moje prawe drzewko. (Obok przybliżenie korony prawego drzewka). W pączkach! Zdjęcie zrobiłam tydzień temu, a już widzę, że pąków jest 40! Zostawiłam je w domu. Mam co podziwiać, gdy pada deszcz :wink: Poza tym, są takie kruche...
Gorzej jak długi pęd, poleci wzwyż. I drzewko nagle ma większą wysokość niż powinno mieć, np o jakieś 35cm :;230 Jak nic, chce być wyższe :;230

Lewe drzewko ma 120cm licząc od podłogi :tan ... Zagadka ile ma prawe drzewko? ;:oj

[img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksjadrzewko1.png[/img][img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksjadrzewko1a.png[/img]

Janku, Twoja fuksja już zakwitła? Czy jeszcze pąki nabierają kształtów?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzacik moja ma pąki duże ale jeszcze nie zakwitła ciekawi mnie jaki będzie miała kolor
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Obstawiam, że biało-biała, albo biało-czerwona narodowa :D
Chociaż inne też mogą być :wink:
Za niedługo zakwitnie.
Widzę, że solidną podpórkę masz. To dobrze, "pień" nie będzie taki krzywy jak u mnie :D W jednym drzewku chciałam oplatywać dookoła... Ale nie mogłam trafić kiedy, potem nie chciała i taka śmieszna wyszła :wink: Już z niej się nie śmieję, tylko podziwiam.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Alicjo twoje drzewko jest imponujące. Wiesz może choć w przybliżeniu ile ma lat? Napisz jak je przechowujesz w zimie i czy stosujesz jakieś nawozy teraz.

Skrzacik3 myślę, że prawe drzewko to już do dwóch metrów dochodzi ;:215 i najwyraźniej jeszcze nie skończyło. Masz rację że trzymasz je w domku, na zewnątrz byłoby bardzo narażone na złamanie. Po prostu super! Ciekawa jestem na jakiej wysokości się skończy?

Janku czekam i ja na twoje kwiatki na pierwszym drzewku. Zapowiadają się pięknie ;:138
Mamaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sie 2012, o 20:30

Post »

Moje jednoroczne drzewko fuksji, stoi w słońcu, obcinam przekwitłe kwiatki, a w ziemię wetknęłam 3 pałeczki nawozowe dla roślin kwitnących. Mam nadzieję, że będzie się zdrowo rozwijała. Po "pieńku widać, jak bardzo ważne podwiązywanie do podpórki. Pieniek mojej fuksji jest falisty, ale uznałam że taka była "moja wizja artystyczna" :D
Nie mam pojęcia co to za odmiana fuksji. Dziś ma 83 cm wzrostu bez doniczki. Kamienny garnek jest ciężki i włożona weń doniczka się nie przewraca. Na dnie garnka trochę żwiru. Obrazek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja fuksja (drzewko) stoi przy stabilnym i prostym kiju, pąki są lekko fioletowe jestem ciekaw gdy zakwitnie ;:224
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”