Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Sosenki4 pisze:Moni ;:oj rabaty przed domem, ciągnące się aż za dom ;:138 , fan- tas- tycz- ne !!! Przez Ciebie nie będę mogła spokojnie skupić się dziś na pracy ... myśli już uciekły mi do ogrodu i planowania nasadze u mnie ;:65
Rabaty blisko domu są złożone z dużej ilosci cisów, bukszpanów, ponieważ to zimozielone rośliny, a zalezy mi na tym, zeby i zimą, gdy nie wychodzi się do ogrodu, było ładnie i żeby rośliny "trzymały fason" :D Są tam kwitnące akcenty - irysy i bodziszki na wiosnę, liliowce, róże, kremowe margaretki i hortensje latem, ale też dużo żurawek, traw i funkii. W zasadzie jest bardzo ładnie, ale troszkę mi brakuje kwiecia. Będę kombinować co jeszcze dosadzić, żeby było ładniej latem ;:224

-- Śr 25 cze 2014 10:31 --
aneczka1979 pisze:Cudownej urody jest ta żurawkowo - bukszpanowo - cisowa rabatka. Muszę zaprosić bukszpan do mojego ogródka.
Ooo, koniecznie ;:108 U mnie bukszpany na każdym kroku - jak nie obwódki, to strzyżone kule i stożki ;:173 Gdzie się nie ruszę, to bukszpany ;:306

-- Śr 25 cze 2014 10:31 --
Barabella pisze:Masz bardzo inspirujący ogród ;:173 i dlatego, jeśli pozwolisz będę tu częstym gościem. Twoja praca jest powalająca na kolana. Bardzo dużo zmian od początku ;:138 Podziwiam ;:173
Dziękuję i zapraszam ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Monia a więc jednak są różyczki na tej rabacie :D Ciekawa jestem Twojej opinii na temat William & Catherine, strasznie mnie kusi :wink:
Bardzo polecam W&C - piękna róża, zdrowa, obficie kwitnąca, budująca mocny krzew o wyprostowanych pędach.

-- Śr 25 cze 2014 12:16 --
ewamaj66 pisze:Rabata żurawkowa to też mistrzostwo świata :D Za co się nie weźmiesz-sukces :D
Kochana jesteś ;:196

-- Śr 25 cze 2014 12:21 --
Monifd pisze:Jak Ty nadążasz z pieleniem "tych zagonów"?! Te rabatki cudowne. Bukszpan uwielbiam, tym bardziej mi się podoba. Ile lat mają kuleczki?
Dziękuję ;:196 Kule mają chyba 4 lata :roll: , niektóre młodsze, ale juz ładnie uformowane, bo tnę 3 razy w sezonie :D .
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

W takim razie skusze się na W&C :D Pamiętasz może, gdzie ją kupiłaś?
Ciekawa jestem, czy jest dostępna w doniczkach czy będę musiała poczekać do jesieni ;:224
Pozdrawiam Jola
jo_linki
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniś, zalogowałam się na tym forum, żeby "mieć Cię pod ręką" ;:173 Zauważyłam, że tutaj najczęściej można Cię złapać :) Ale żurawkowej rabaty nigdy nie pokazywałaś, a cudna jest!!!
Może też założę wątek, bo w końcu zaczęłam działać w ogrodzie (na razie w lesie), ale jeszcze słabo mi to wychodzi...
Pozdrawiam cieplutko :*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:W takim razie skusze się na W&C :D Pamiętasz może, gdzie ją kupiłaś?
Ciekawa jestem, czy jest dostępna w doniczkach czy będę musiała poczekać do jesieni ;:224
Ja swoje kupowałam w niemieckich szkółkach, ale ta odmiana jest już dostępna również w polskich szkółkach :uszy
Możliwe, że w donicy jest też dostępna jeszcze teraz, choć może być już kłopot o tej porze roku ;:224 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bajkowydworek pisze:Moniś, zalogowałam się na tym forum, żeby "mieć Cię pod ręką" ;:173 Zauważyłam, że tutaj najczęściej można Cię złapać :) Ale żurawkowej rabaty nigdy nie pokazywałaś, a cudna jest!!!
Może też założę wątek, bo w końcu zaczęłam działać w ogrodzie (na razie w lesie), ale jeszcze słabo mi to wychodzi...
Pozdrawiam cieplutko :*
Witaj, Iwonko :wit
Żurawkowa rabata jest jeszcze cały czas w fazie rozrastania się, więc nie pokazuję - jeszcze nie jest taka jak ma być :roll:
Założysz wątek, to dziewczyny Cię zdopingują do ogródkowania ;:333 Początki zawsze są ciężkie, ale pooglądaj na forum - jest wiele leśnych ogrodów. Warto dostosować się do warunków glebowych i faktycznie założyć ogród pasujący do leśnego otoczenia. Rhododendrony, azalie, hosty, żurawki i wiele innych będzie się miało dobrze w Twojej ziemi ;:108 Widziałam też u jakiejś forumowiczki lilie i liliowce, a nawet i róże, ale nie pamiętam już u kogo ;:218 Ogród wymaga dużej pracy, jeśli tworzy się go od podstaw, ale im szybciej zaczniesz działać, tym szybciej będą efekty, Z tego, co pamiętam, już co nieco zaczęłaś kiedyś, więc jeśli udało Ci się to utrzymać, to już jakieś zaczątki są ;:304
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno nie pokazywałam kamieni wewnątrz różanki - na "podłodze" przekwitły wszystkie floksy, ale rozrosły się ładnie macierzanki
Obrazek

zdjęcia robione o poranku we mgle - niczym w angielskim ogrodzie :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Monika, fantastycznie! Prawdziwy tajemniczy ogród :)
Wspanaile byliny towarzysza twoim różom. U mnie chciałam osiągnąć podobny efekt, ale niestety, chciejestwa różane trzeba gdzieś sadzić a miejsca bardzo mało. Dlatego to najczęściej byliny dostają eksmisję.
Ale postanowiłam sobie w tym roku, że po usunięciu kilku róż dosadzę właśnie bylin.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57

Post »

Moniś, co to masz takie duże fioletowe obok przetacznika? I jeszcze mam pytanie o same przetaczniki, co to za odmiany? Mam problem z wysokościami roślin, chciałabym duże z tyłu, a małe z przodu, kolory mi odpowiadają, ale kompletnie się nie znam... Piękne kamienie w różanej ;:oj Pamiętasz moje kółeczko w lesie? Większość jest do poprawki, bo z jednej strony mi "siadły", tam była nawożona ziemia i chyba dlatego :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, dzięki za zdjęcia rabatki przy domu.
Jest ekstra. Bardzo mi się podoba to uspokojenie, bo reszta ogrodu to kwiatowa orgia.
Zdjęcia we mgle to faktycznie angielski ogród, chociaż uważam, że nawet bez mgły taki jest
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jakie bajeczne te zdjęcia we mgle. Masz rację, jak angielski ogród najwyższej klasy. Przetaczniki, kocimiętka i róże...
Z przyjemnością się ogląda takie widoki.
A róże i lilie w lesie sosnowym są u mnie :wink: Zapraszam
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

I w letniej ,porannej mgle oglądając Twój ogród ,to jakby przenieść się w angielskie wilgotne klimaty ...i pewnie taki był zamysł.Mnie też o to chodzi ,ale już wiem ...,przesadzanie będzie,to co miało być małe stało się duże ,pozasłaniało to i owo...I taka to zabawa w ogród ...nieskończona... :wink:
Spodobała mi się kamienna układanka,myślałam też o czymś takim ,a pomiędzy fugi posiać np..porcelankę ,albo Przymiotno Karwińskiego... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vertigo pisze:
Obrazek
Co to za niebieskie kwiatuszki na tym zdjęciu (w lewym dolnym rogu)?
Piękny ogród ;:138

Czy masz jakieś zdjęcia z ronda przed domem i panoramy z góry z tyłu ogrodu?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika ;:oj ;:oj ;:oj
Calkiem inaczej wszystko wygląda na tych zdjęciach. Nigdy tak nie pokazywałaś ogrodu. Super ;:oj i "nie czuć" tych setek róż. Równowaga.
Teraz widać, ile pracy wkładasz w pielęgnację roślin ;:180
No właśnie. Ten niebieski przetacznik na ostatnim zdjęciu....ile on ma lat, taka spora kępa...? Kurczę, chyba swoje za gęsto posadziłam..... :roll:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Gdyby nie Iwonka to bym Cię tu nie znalazła. Miło pooglądać Twoje piękne kwiaty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”