A to już jest udowodnione ale nie na tym forum ,koleżanka zimuje je w lodówce ,co prawda jest przy tym trochę termedii raz w miesiącu je wyjmuje sprawdza stan itp. ale sukces ma 100% zresztą widać to po kwitnieniu ,Niektórzy wstawiają na 12 godzin zygole jak nie chcą kwitnąćblabla pisze:Jestem bardzo sceptycznie nastawiony do przetrzymywania kaktusów zimą w lodówce. Są to żywe rośliny, które potrzebują świeżego powietrza i możliwe dużo światła. W lodówce obu tych rzeczy będzie brakować.
Co do temperatury to ok. 80% typowych kaktusów wytrzymuje do ok. 0*C.
Kaktusy Rosiowej
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To że się komuś udało kilka roślin przetrzymać w lodówce wcale nie oznacza, że metoda jest dobra. Nie neguję jej, jestem tylko sceptycznie do niej nastawiony.
Poza tym w lodówce można zmieścić kilka roślin. Jeśli ktoś ma ich więcej to sposób jest dodatkowo jeszcze kompletne nieopłacalny. Jak ja miałbym w lodówce zmieścić 2000 doniczek? Musiałbym chyba kupić chłodnię.
Oprócz tego niektórzy w lodówkach mają jakieś produkty spożywcze. Nie wiem, jak kaktusy na coś takiego zareagują - np. na towarzystwo serów i pleśni w nich znajdujących się.
Mylę, że znacznie lepszą metodą jest przetrzymanie do pierwszych przymrozków jesienią i wczesne wystawienie na zewnątrz wiosną kaktusów, które wymagają chłodu by zakwitnąć. Wtedy dwa - trzy miesiące w cieple zimą wcale nie powinno odbić się niekorzystnie na ich kwitnieniu. A lodówkowe zimowanie raczej odłożyłbym na półkę z ciekawostkami.
Poza tym w lodówce można zmieścić kilka roślin. Jeśli ktoś ma ich więcej to sposób jest dodatkowo jeszcze kompletne nieopłacalny. Jak ja miałbym w lodówce zmieścić 2000 doniczek? Musiałbym chyba kupić chłodnię.
Oprócz tego niektórzy w lodówkach mają jakieś produkty spożywcze. Nie wiem, jak kaktusy na coś takiego zareagują - np. na towarzystwo serów i pleśni w nich znajdujących się.
Mylę, że znacznie lepszą metodą jest przetrzymanie do pierwszych przymrozków jesienią i wczesne wystawienie na zewnątrz wiosną kaktusów, które wymagają chłodu by zakwitnąć. Wtedy dwa - trzy miesiące w cieple zimą wcale nie powinno odbić się niekorzystnie na ich kwitnieniu. A lodówkowe zimowanie raczej odłożyłbym na półkę z ciekawostkami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musiałam dziś się trochę pocieszyć, więc:

Pierwsze trzy są z najbardziej licznego gatunku, czyli cactus mix, chociaż mi się wydaje, że to mammillarie. A ostatni był podpisany jako mammillaria, a mi wygląda na gymnocalicjum. Ale nie jestem pewna. Pisałam już w Basi wątku jak niesamowicie były tam popodpisywane rośliny

Pierwsze trzy są z najbardziej licznego gatunku, czyli cactus mix, chociaż mi się wydaje, że to mammillarie. A ostatni był podpisany jako mammillaria, a mi wygląda na gymnocalicjum. Ale nie jestem pewna. Pisałam już w Basi wątku jak niesamowicie były tam popodpisywane rośliny

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
Basiu, trochę musiałamBasia k pisze:No to zaszalałaśrosiowa pisze:Musiałam dziś się trochę pocieszyć, więc:
![]()
na wiosnę wyślę Ci szczepki łatwiejszych w uprawie
![]()

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
Ja je w sklepie wyjmowałam z doniczek, żeby zobaczyć czy jakieś niespodzianki się nie kryją.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
Znów był u mnie listonosz
. Dawno nie spotkałam tak bardzo życzliwych i dobrych ludzi, jak Wy, na tym forum 
Zobaczcie co było w paczce

Dziękuję Danusiu

Zobaczcie co było w paczce

Dziękuję Danusiu

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zaraz ich dotychczasowym sąsiadom powiem, że ich kolegom i dzieciom bardzo dobrze, ale im tego nie pokażę, bo jeszcze wszystkie zechcą do Rosiowej.

I już oczami wyobraźni widzę jak moje "cierniaki" rządkiem zajmują miejsca w pociągu relacja W-wa - Łódź.
Na pocieszenie powiedziałam im, że podpatruję Rosiową na forum i będę się starać, by było im też tak dobrze jak ich kolegom.

Małe grudniki od ciebie są w innym pomieszczeniu, to jeszcze się nie dogadały.