Ślimaki - to nasz wielki problem
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ślimaki cz.I
Piwo górą
Warto do cieczy dodać odrobinę płynu do naczyń wtedy żaden ślimak nie wylezie bo się pośliźnie.

Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mariola O
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 07:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, na pewno skorzystam z Twojej podpowiedzi.
Przy nastepnym rozlewaniu piwa dodam płynu do mycia naczyń - nie będę ślimakom żałować, niech piją
Przy nastepnym rozlewaniu piwa dodam płynu do mycia naczyń - nie będę ślimakom żałować, niech piją

Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam w ślimaczym wątku.
Dzisiaj pan w ogrodniczym polecił mi niebieskie granulki na ślimaki. Używał ktoś? Można na warzywnych grządkach?
Dzisiaj pan w ogrodniczym polecił mi niebieskie granulki na ślimaki. Używał ktoś? Można na warzywnych grządkach?
Pozdrawiam. Ania
Kogo słuchać , komu wierzyć? (!)
Sceptyczny jestem wobec "chemii" "nieszkodliwych trucizn" itp. ;
U siebie nie sypałem,
jak ślimury zżerały kochane cudeńka; nie trułem z obawy, że zaszkodzę żabkom, jaszczurkom, wężom, jeżom, ptakom itd. i co?
Ślimury tak dały w kość wszystkim dookoła, że
sąsiedzi, bez wyjątków, sypnęli!
Wczoraj patrzę a na ścieżkach, murkach, leży tego tyle, padłe lub prawie padłe.
Rozejrzałem się tu i tam, u niektórych aż niebiesko, jeden z sąsiadów na grządki z ogórkami ( jakieś 2 m kw.) wysypał chyba całe pudełko
Co mam zrobić? dalej patrzeć jak u mnie będzie przechowalnia/wylęgarnia, jaki teraz sens ma moja ekologia?
Zdecydowałem; teraz na litość za późno , kupiłem,też posypię, lepiej ( z konieczności) przyłączyć się do zwalczania szkodników, może dzięki temu będzie bardziej skuteczne, na zasadzie: raz a dobrze. Moje ulubione zwierzątka jak miały się zatruć, to już się zatruły. Jeśli uda się wspólnymi siłami ograniczyć plagę, to i sąsiedzi przestaną truć. Dziwna logika a jednak...
Sceptyczny jestem wobec "chemii" "nieszkodliwych trucizn" itp. ;
U siebie nie sypałem,

Ślimury tak dały w kość wszystkim dookoła, że

Wczoraj patrzę a na ścieżkach, murkach, leży tego tyle, padłe lub prawie padłe.
Rozejrzałem się tu i tam, u niektórych aż niebiesko, jeden z sąsiadów na grządki z ogórkami ( jakieś 2 m kw.) wysypał chyba całe pudełko

Co mam zrobić? dalej patrzeć jak u mnie będzie przechowalnia/wylęgarnia, jaki teraz sens ma moja ekologia?
Zdecydowałem; teraz na litość za późno , kupiłem,też posypię, lepiej ( z konieczności) przyłączyć się do zwalczania szkodników, może dzięki temu będzie bardziej skuteczne, na zasadzie: raz a dobrze. Moje ulubione zwierzątka jak miały się zatruć, to już się zatruły. Jeśli uda się wspólnymi siłami ograniczyć plagę, to i sąsiedzi przestaną truć. Dziwna logika a jednak...
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
U nas też wszyscy naokoło sypią tym niebieskim. Nie każdy ma takie samozaparcie jak Mariola (albo mój tata niestrudzony łowca ślimaków).
Ślimaki na szczęście sa zwierzętami lądowymi i we wszelkich płynach po prostu się topią. Nie tylko w pułapkach piwnych, ale nawet w większych kałużach po burzy. Co zaobserwowałam na swoich grządkach
Ślimaki na szczęście sa zwierzętami lądowymi i we wszelkich płynach po prostu się topią. Nie tylko w pułapkach piwnych, ale nawet w większych kałużach po burzy. Co zaobserwowałam na swoich grządkach

Pozdrawiam, Ilona
- rozmalinka
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niebieskie granulki Agrecol lub Bros bardzo dobre można wszędzie sypać, aby nie przy ciekach wodnych oczka, stawy.
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- rozmalinka
Czyli dla ludzi są bezpieczne? Właściwie, to jaki jest mechanizm działania tego środka na ślimaki. I jeszcze jedno pytanie; co z dżdżownicami? Przeżyją?
Pozdrawiam. Ania
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Mam inwazję nagich slimaków w ogrodzie
Prawie całą daturę mi zjadły w kilka dni !
I pożerają nawet mandarynki z drzewka
Czym walczyć ?
Mam psa i nie wiem czy mogę wysypać te chemiczne kulki ?
Slamaków jest mnóstwo i ogromne są
Jak duże powinny być te pułapki z piwem ?
I jakie, by głupi pies piwa nie wychłeptał ?

Prawie całą daturę mi zjadły w kilka dni !
I pożerają nawet mandarynki z drzewka
Czym walczyć ?
Mam psa i nie wiem czy mogę wysypać te chemiczne kulki ?
Slamaków jest mnóstwo i ogromne są
Jak duże powinny być te pułapki z piwem ?
I jakie, by głupi pies piwa nie wychłeptał ?
Pozdrawiam Beata 

- rozmalinka
Z tego, co wiem, to "niebieskie" granulki są bezpieczne. W ubiegłym roku też stosowałam piwo. Uważam, że piwo, to nic innego, jak zaproszenie ślimaków do ogrodu. Owszem, lubią piwko ale innymi roślinkami też nie gardzą. W tym roku posypałam i ... mam piękne główki sałaty!!!!
.
Pan w sklepie ogrodniczym powiedział, że środka tego używa się w ogrodnictwie (m. in. w szklarniach).

Pan w sklepie ogrodniczym powiedział, że środka tego używa się w ogrodnictwie (m. in. w szklarniach).
Pozdrawiam. Ania
To ze czegoś używa sie w szklarniach nie znaczy ze jest bezpieczne. W szklarniach zastosują najgorsze g....by mieć piękne rośliny i obfite zbiory. Z tego co wiem granulki są toksyczne i to bardzo. Czytalam ulotkę i za nic bym tego w ogrodzie nie użyła.
- rozmalinka
Granulki są bezpieczne. martwe ślimaki zjadają ptaki i nic im nie jest. Gdyby coś było nie tak, to nie byłyby dopuszczone do handlu z uwagi na zatruwanie środowiska.
Pozdrawiam. Ania
Bzdura !!!! Granulki zawieraja metaldehyde który jest śmirtelna trucizna w przypadku spożycia! należy trzymać z dala od zwierząt i dzieci. To informacje z opakowania od "bezpiecznych" granulek. TO JEST TRUCIZNA A NIE NAWÓZ ORGANICZNY
Pestycydy to też trucizna. Trują środowisko i nas a jednak są powszechnie stosowane i dopuszczone do obrotu. Nie dajcie sobie wmówić ze coś co zabije jedne "żyjątka" jest obojętne dla innych.
Usunięto tekst zaczerpnięty i wstawiony tutaj bez wyraźnej zgody jego autora.
bab...
Pestycydy to też trucizna. Trują środowisko i nas a jednak są powszechnie stosowane i dopuszczone do obrotu. Nie dajcie sobie wmówić ze coś co zabije jedne "żyjątka" jest obojętne dla innych.
Usunięto tekst zaczerpnięty i wstawiony tutaj bez wyraźnej zgody jego autora.
bab...