Begonie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Begonie z nasion

Post »

Ja sie zaczęłam martwić, że moje na coś chorują, ale później okazało się, że po prostu wszystkie czerwone begonie mają ciemne prawie brązowe liście. Uspokoiłam się jak potwierdziło sie to przy okazji odwiedzin w ogrodniczym :)
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p
Od: 31 maja 2014, o 12:44

Post »

Niektóre przez ten brąz zlały się całkowicie z ziemią :roll: ale zobaczymy jak się kwiaty rozszaleją i trochę więcej koloru będzie. Niestety u mnie w ogrodniczym nie miałam wyboru nasion begonii, żeby zdążyć cokolwiek wysiać w tym roku musiałam wziąć te ciemniejszego koloru kwiaty, choć 'chodziły za mną' jasne z zeszłego roku :)
Obrazek
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się, że wszystkim udało się begonie wyhodować. ;:138 Gratuluję ;:215 Rzeczywiście begonie o czerwonych kwiatkach w słońcu zmieniają kolor liści na czerwono-brązowy. W słońcu mam liście c. czerwone natomiast w cieniu są zielone - taka ich uroda.
To moje begonie posadzone na słońcu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

Jak tam Wasze begonki się miewają? Lato nie rozpieszcza wysoką temperaturą, ale co niektórym się to chyba podoba, moje begonie odżyły i są prawie w pełni kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Każda roślinka była warta pracy, a mam ich sporo na 100 przestałam liczyć 8-) . W tym roku w moim ogrodzie rządzą begonie w różnych połączeniach :D
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Mariola555 piękne masz begonie, bardzo okazałe - gratuluję ;:138 i ta ilość ;:333
Moje begonie w półcieniu też są ładne, natomiast te co były w pełnym ostrym słońcu trochę ucierpiały, kwitną ale liście są lekko poparzone.
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

Dziękuje :D Begonie okazały się wdzięcznymi roślinkami, pierwszy raz siałam i efekty mnie bardzo cieszą. Polecam każdemu kto ma trochę miejsca na pikowanie :wink: . Choć musze przyznać, że są straszne łakome i lubią dużo wody.
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Ja co prawda nie wysiewałam jeszcze begonii ale przejrzałam cały wątek. Nie bardzo lubię stale kwitnące, natomiast uwielbiam bulwiaste i takie mam zamiar posiać jeszcze w tym roku, bo tak sobie wymyśliłam ze to będzie 1 grudnia. Mam paczuszkę Legutko mieszankę kolorów, i w sumie z całego wątku chyba tylko takie wysiewał zelwi z powodzeniem. Będę zdawała relacje jak moim idzie, w razie czego 3 begonie mam już w bulwach (kupione), coś zawsze zostanie na pocieszenie :) A może ktoś z was jeszcze siał bulwiaste ? :)
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2014, o 11:53

Post »

Nie siałam bulwiastych ale zaczynam się zastanawiać nad tym :D Tylko czy one też mogą wprost do gruntu jak stale kwitnące?? ;:204 tego nie wiem :D A i jeszcze pytanko . Czy ja mam obrywać te przekwitnięte kwiatki? Nie wiem jak to nazwać .. szpulki z nasionami ?? :shock: No pewnie sie domyślicie o co mi chodzi :D
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Witam :wit
Przekwitniętych kwiatków nie obrywam, natomiast gdy się zasuszą to zbieram nasionka na siew .
Kiedyś wysiałam begonie bulwiaste, miałam ich mnóstwo wytworzyły bulwki jak łepek od szpilki, oczywiście nie udało się ich przezimować. Potem próbowałam siać jeszcze dwa razy, ale bez powodzenia.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Amarylis ale siałaś bulwiaste ze swoich zbieranych z bulwiastej tak ? bo ktoś tu napisał a dokładnie to halina522 wcześniej że takie zebrane zakwitły jak normalne, stale kwitnące, dlatego kupiłam nasiona sklepowe by to na pewno były bulwiaste. Ja mam w sumie nieograniczony dostęp do skrzynek drewnianych 3 metrowych i sobie dwie takie przytachałam na następny rok, je chcę obsadzić a przynajmniej jedną z nich begoniami, są żarłoczne dlatego wydaje mi się że lepiej chyba do donicy, tak moje bulwki kupione do tej pory trzymałam.
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2014, o 11:53

Post »

To moje begonie. z góry przepraszam za bałagan ale 3 tygodniowa nieobecność w domu na rabatkach i trawniku robi swoje :wink: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

Aniacios śliczny kolor! Super wyglądają ;:215
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Begonie bulwiaste siałam z kupowanych nasion, natomiast zbieram nasiona z begonii stale kwitnących.
ANIACIOS - gratuluję begoniek :wit
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Kilka moich, które dzielnie się sprawują mimo regularnych ataków ze strony ślimaków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p

Post »

U mnie już powoli coraz więcej nasion a mniej kwiatów, kilkudniowe upały też dały się we znaki :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Mariola
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”