Papryka do gruntu. Część 4
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
To jak to z tym dojrzewaczem jest? Pryska się te owoce, czy zagazowuje? Na jakim etapie zrywa się taką paprykę, jak już dojrzewa czy całkiem zieloną?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przykro mi że nie umiesz czytać ze zrozumienie - napisałem że NIE STOSUJE dojrzewaczy, zdziwisz się bo sprzedaję paprykę na przetwory przemysłowe a dokładnie na przeciery dla małych dzieci - więc od producenta dostaję wykaz jakie zabiegi agrotechniczne mogę wykonać (ZAKAZ STOSOWANIA DOJRZEWACZY) - więc zapraszam do mnie aby spróbować papryki bo zapach i smak na pewno jest ze względu na wieloletnich odbiorców giełdowych.kored pisze:Przez te wasze dojrzewacze i inne wynalazki papryki kupione w sklepie nie mają zazwyczaj smaku ani zapachu...To samo pomidory. Zjedz raz warzywa z domowego ogródka czy działki i zobacz co wy (hurtownicy) sprzedajecie.
Sory, Kriszmicz, ale twoja wypowiedź nie była jednoznaczna. Ja też zrozumiałem, że stosujesz jakieś sztuczki.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kriszmicz napisał ze nie stosuje dojrzewaczy ale ma sposoby żeby szybciej dojrzała może się podzieli na forum sposobami
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Ja słyszałam że jeżeli papryka jest nie dojrzała to trzeba ją po zerwaniu włożyć w papierową torebkę i sama dojrzeje proszę fachowców o potwierdzenie lub obalenie tej teorii
Tak. Razem z jabłkami i bananami , które będą wydzielać etylen przyspieszając dojrzewanie
Taki naturalny Etefon ...

- Milcia120
- 500p
Dziękuję za potwierdzenie
, wie może ktoś jaka może być przyczyna odpadania owoców papryki

U mnie gdy zawiązało się 4-6 owoców reszta opadała. Mogą opadać także z powodu chłodów albo mają za sucho.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Milcia120
- 500p
Na jednym krzaczku jest 1 owoc na drugim nie ma wcale bo wszystko odpada, podlewam co dwa dni, mają ciepło
Obecnie nawożę paprykę roztworami saletry wapniowej i potasowej (duże niedobory są w ziemi). Czytałem o szkodliwości azotanów w warzywach i obawiam się czy ta papryka w ogóle będzie jadalna
Czy jakieś miesiąc przed zbiorem przestać nawozić? Co o tym sądzicie?

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Przyrzekam, że ten rok był pierwszym i ostatnim, kiedy robie rozsadę papryki. Rośliny są już od 1,5 miesiąca w glebie i przez ten czas mało co urosły
Ja się w tym roku chyba owoców nie doczekam 

- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Nie jesteś sam 
U mnie dopiero pierwsze dwa kwiatki się otworzyły...
Ale się nie poddam!!!! Spróbuje przezimować paprykę...i może za rok doczekam sie owoców ;)

U mnie dopiero pierwsze dwa kwiatki się otworzyły...
Ale się nie poddam!!!! Spróbuje przezimować paprykę...i może za rok doczekam sie owoców ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Nie przyrzekaj! Skąd wiesz czy nie będziesz zadowolony z papryki końcem sierpnia i we wrześniu? Jak ruszą z kopyta to się zdziwisz.McMArchewka pisze:Przyrzekam, że ten rok był pierwszym i ostatnim, kiedy robie rozsadę papryki. Rośliny są już od 1,5 miesiąca w glebie i przez ten czas mało co urosłyJa się w tym roku chyba owoców nie doczekam
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."