Jeż w ogrodzie.Kochajmy jeże.Jak go zaprosić do ogrodu/

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kochajmy jeże

Post »

Fajna historia Violuniu ;:196
aż poszukałam co to są drewnojady https://pl.wikipedia.org/wiki/Drewnojad_(owad )
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo chciałabym mieć jeża w ogrodzie, ale sam nie wejdzie, bo wzdłuż płotu jest siatka uniemożliwiająca wejście królikom.
Pozdrawiam. Gosia
Minerwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2012, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za czasów, gdy mieszkałam u rodziców, co jakiś czas zimowaliśmy jeże :) wchodziły do komórki dziurą w drzwiach zrobioną kiedyś dla psa (świętej pamięci) i zagrzebywały się w stertach gazet i szmat. Zamontowaliśmy potem skrzynkę wymoszczoną właśnie gazetami i starymi ubraniami, z uciętą jedną ścianką :)
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuraw pisze:Jeż na ogrodzie to wspaniałe przeżycie, możliwość obserwacji (oczywiście w godzinach wieczornych), nie wspominając nawet o tym, że to wielki sprzymierzeńca ogrodnika.
U mnie przez ok. miesiąc kręciła się po działce wieczorami ciężarna samica. Potem zniknęła. A potem nagle, nie wiadomo skąd zaczęły się pojawiać maleństwa wielkości mydełka. Czasem wychodziły razem z matką na spacery. Piękny był to widok, 7 malutkich jeżyków biegających po całej działce. Wówczas było wspaniale, żadnych ślimaków na działce. Jadły nawet z ręki. Potem chyba pod koniec sierpnia nagle zniknęły.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zazanczam wątek! Szkoda,że taka cisza tu zapanowała. Znalazłam tu dużo cennych informacji. Jestem na etapie budowania domku dla jeży. Całe lato odwidzały mój ogródek i wyjadały kotom jedzonko. Może zagoszczą u mnie na stałe?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Jakoś tak w czerwcu/lipcu zachciało nam się powędzić mięsiwa. Mięsko moczyło się w peklosoli 10 dni i gdy przyszedł dzień wędzenia, okazało się, że wędzarnię we własne panowanie wzięła rodzina jeży. Przenieśliśmy wędzenie do sąsiada kilka działek w bok, ale jeże przetrwały. Jak się teraz okazało, była to rodzinka: mamusia plus dwa malutkie. Liczę, że powalczą w przyszłym sezonie ze ślimakami. :)
Aha - na koniec pragnę zwrócić uwagę przy wędzeniu działkowym, byście sprawdzali, czy nie ma zwierzątek w beczce, bo dla nich to śmierć. Taki mały apel ode mnie. :wink:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Od zawsze marzę o tym, aby na mojej działce zadomowiły się jeże. Działka nie jest szczególnie pielęgnowana, są miejsca, gdzie od lat motyka nie sięga i z pewnością znalazłyby przytulisko. Jak dotychczas - żaden nie skusił się. Może to z powodu betonowego płotu na granicy pól i ogrodu?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Aisyrk pisze:Od zawsze marzę o tym, aby na mojej działce zadomowiły się jeże. Działka nie jest szczególnie pielęgnowana, są miejsca, gdzie od lat motyka nie sięga i z pewnością znalazłyby przytulisko. Jak dotychczas - żaden nie skusił się. Może to z powodu betonowego płotu na granicy pól i ogrodu?

Ja natomiast robiąc ogrodzenie przewidziałem w kilku miejscach pod ogrodzeniem "luzy' i szczęśliwie zwierzęta (nie tylko jeże) przyzwyczaiły sie do tych otwartych "drzwi"
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

U mnie jeże sygnalizowały nadchodzącą powódż
Uchwyciłem moment jak matka właśnie wyprowadzała młode w górę ogrodu.
Na drugi dzień ogród został zalany wodami pobliskiej rzeki.
Obrazek
pozdrawiam
Kazik
buzer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2008, o 19:02

Re: Jeż w ogrodzie-jak zaprosić?

Post »

Witam wszystkich zanim kiedykolwiek zechcecie dokarmiać jeża najpierw zasięgnijcie fachowej porady z tej strony
http://www.jeze.com.pl/o-jezach/
Karmą dla kotów można jeżom bardziej zaszkodzić niż pomódz
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby wiedza o tym z czego najczęściej robi się karmę dla zwierząt, była powszechniejsza , to unikalibyście skarmiania swoich ulubieńców tym świństwem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

O rany,
To się czyta jak kryminał... :shock:

Wcześniej zaglądałam w necie do innych miejsc z informacjami o jeżach... bardzo dużo sprzecznych informacji dotyczących żywienia jeży...

Łatwo im zrobić nieświadomie krzywdę.
Pozdrawiam
Olenka
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałem u kogoś na działce schowanko dla jeża, zrobione z drewnianej skrzynki. Wycięty był kawałek dolnej deseczki (obróconej dnem do góry skrzynki), a całość przykryta gałązkami i liścmi.
Od kilku lat taka kryjówka jest regularnie zasiedlona przez jeża. Wysiłek dla "fundatora" żaden a przyjemność z kolczastego lokatora wielka !
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Również chętnie przyjąłbym takiego lokatora u siebie na działce, ale nie mam pojęcia jak on miałby tam się znaleźć :) Do lasu z działki kilometr, choć widziałem(złapałem) jeża u mojej ciotki sąsiadki, ale wtedy go tylko pokazałem i zaniósłem w kukurydzę i poszedł w długą :D Gdzieś mam zdjęcie, jak znajdę to wstawie :wink:
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sypanie niebieskich granulek na ślimaki, skutecznie eliminuje jeże !
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”