Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)
-
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Naparstnica purpurowa Digitalis purpurea z nasion
No to pozostaje mi czekać. Nie wsadziłam ich zbyt sensownie bowiem rosną w agrowłókninie, więc poza wyciętymi pod nie kwadratami raczej o siewkach nie może być mowy. Coś nie mam szczęścia ani do ostróżek, ani do naparstnic widać
Musze w to miejsce wymyślić coś innego wysokiego jak mi się ta akcja nie uda. Mam tam szałwię różową, nachyłki, łubin i z tyłu 4 naparstnice. Miały być najwyższym piętrem rabaty.

Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Dziewczyny,macie może zdjęcie siewek naparstnicy?
Pozdrawiam. Ania
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siewki naparstnicy wyglądają...jak maleńkie naparstnice
Ten sam kształt i faktura liścia, tylko w wersji mini. Mam jakieś w ogrodzie, ale aktualnie leje okrutnie, jutro mogę obfotografować i wstawić.

- rozmalinka
O, z góry dziękuję... Pytam, bo coś mi się wysiało pod naparstnicami, tylko ma chyba bardziej piłkowane liście
Pozdrawiam. Ania
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jeszcze nie jest za późno wysiać naparstnicę dwuletnią?
W przyszłym sezonie chciałabym miec rabatę kwiatową na pow. 3x4 m. I tak :przy płocie rośliny najwyższe (np. naparstnica właśnie), potem te średniej wysokości, aż do najniższych - jakaś łączka z drobnych kwiatków. Nie mam doświadczenia w kwiatach. Sama dochowałam się jedynie dalii z nasion, karpy zimuję w piwnicy. Mam cebulki gladioli, tulipanów i lilie. Kupiłam też nasiona: pysznogłówka, żagwin, łubin trwały, dzwonek skupiony. Mogę prosic o jakieś porady, linki?
W przyszłym sezonie chciałabym miec rabatę kwiatową na pow. 3x4 m. I tak :przy płocie rośliny najwyższe (np. naparstnica właśnie), potem te średniej wysokości, aż do najniższych - jakaś łączka z drobnych kwiatków. Nie mam doświadczenia w kwiatach. Sama dochowałam się jedynie dalii z nasion, karpy zimuję w piwnicy. Mam cebulki gladioli, tulipanów i lilie. Kupiłam też nasiona: pysznogłówka, żagwin, łubin trwały, dzwonek skupiony. Mogę prosic o jakieś porady, linki?
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
mirka, możesz śmiało siać naparstnicę teraz, bo ona właśnie o tej porze sama się rozsiewa w naturalny sposób. Lepiej posiać ją w miejscu lekko zacienionym, wtedy przy dostatecznej wilgoci nasiona szybciej wykiełkują, a młode rośliny nie będą narażone na bezpośrednie słońce. Podobnie reszta kwiatów, o które pytasz. Najlepiej posiać je na kawałku ziemi (rozsadniku) wyznaczonym specjalnie do tego (tutaj też odradzam pełne słońce, bo wschody są dużo słabsze), a we wrześniu - październiku przesadzić na rabatę we właściwym rozstawie.
Możesz też wysiać do pojemników i potem pikować, rozsadzać. Ten sposób również jest bardzo dobry, ale trzeba bardziej pilnować wilgotności, bo ziemia w doniczkach szybko wysycha.
Możesz też wysiać do pojemników i potem pikować, rozsadzać. Ten sposób również jest bardzo dobry, ale trzeba bardziej pilnować wilgotności, bo ziemia w doniczkach szybko wysycha.
- rozmalinka
Gdzie można dostać takie cudo?
Pozdrawiam. Ania
Kupiłem w Lubinie na giełdzie,ale tydzień później,już nie było w sprzedaży.Pani miała tylko trzy.
Musisz czekać,aż rozmnożę.Iluminattion Flame.
Musisz czekać,aż rozmnożę.Iluminattion Flame.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Jeśli to bylina zimująca w gruncie, życzę dobrych plonów i miło mi będzie przeczytać, że masz już nadwyżkę nasion.
Pozdrawiam
Henryka
Pozdrawiam
Henryka
- rozmalinka
Dziękuję za nazwę. To ja też się piszę na nasionka:-)
Pozdrawiam. Ania
Moja naparstnica, samosiejka, zaczęła kwitnąć od góry.

pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!