Na glinie malowane - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na glinie malowane - 2014

Post »

Grażynko my każdej zimy się denerwujemy o nasze księżniczki a przecież one są coraz silniejsze, bynajmniej ku takim się skłaniamy :wink:
Kasiu Chopin kwitł mi do tej pory tylko 1 kwiatkiem. Ale i tak się cieszę, że zakwitł. A w kolejce sa kolejne pączki :D
No żebym wiedziała to bym Ci połowę tych naszych opadów oddała a nie tylko jeden :;230
Ewciu bardzo wypoczęłam a otoczenie tej szkoły bardzo mi przypadło do gustu. Ładne i zadbane. Nadmienię, że wszystko przedstawione na zdjęciach zgodne z kierunkiem szkoły :wink:
Jalitah jak dla mnie warta grzechu :twisted:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No nie powiem mnie też urzekła Jalitah, chociaż ostatnimi czasy spoglądam w innym kierunku raczej oranżowym .Chopin to piękna róża swojego prowadzę na pieńku ,ale go trochę za wysoki pozostawiłam i śmiesznie to wygląda taki chochoł :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ilonka zrobiłaś cudne zdjęcia Jalitah..... ;:180 a, ona sama jest naprawdę super różyczką.
Moje jeszcze nie otworzyły pąków..... :D
Czytam, że Charles Darwin podbija Twoje serduszko :;230
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko, dzięki za chęć podzielenia się opadami ;:196
U nas dziś znowu tylko pokropiło, a u was ulewa :roll:

Trzymam kciuki za Chopina , niech pięknie kwitnie ;:215
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Ilona , żyję odezwę się wkrótce , gdzie mogę kupić czarną różę , czy jest dostępna u nas , czy posiadasz wiedzę na jej temat?
Pilnie potrzebna ;:196
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju śmiej się, śmiej ale wiesz jakiego stresa miałam z Charlsem :cry:
Względem Jalitah ;:196 sprawdza się u mnie nieziemsko. Takie ulewy jakie oststnio przechodzi + wczorajsze gradobicie to mogło je uszkodzić. A one jak stały tak dumnie stoją :D
Kasiu wczoraj po kolejnych opadach przeszłam się z sekatorem po ogrodzie i ?. zapełniłam 10 litrowe wiaderko połamańcami :cry: Na Artemisie zostały mi tylko świeże pączki

Little Kiss Obrazek

tawułka japońska Crispa Obrazek

krwawnik Obrazek

4-letnia róża okrywowa Obrazek Obrazek

Natasha Richardson i Little Kiss Obrazek

Henrietta Barnett Obrazek

Jadziu Chopina musiałam ciąć prawie do parteru bo mu się zimą oberwało. A wcześniej miałam ?gości? na rabacie. Tak miałam poniszczone róże, że udało mi się uratować tylko Chopina i Angelę. Chopin po tajfunie buciorzastym został przesadzony.
Powiadasz, że ciągnie Cię w innym kierunku A popatrz na coś takiego :wink:

Belvedere
Obrazek Obrazek

Wellbeing Obrazek Obrazek
Mariolu poszperam w necie gdzie, co i jak :wink: Zupełnie czarnej nie dostaniesz ale luknij na te http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
Dobrze, że żyjesz tylko uważaj na siebie ;:168
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Ilonko Little Kiss ;:215 , Wellbeing to zupełnie nie moje kolory, ale kwiat ma przepiękny :D
Gradobicie? U nas nawet kropla deszczu nie spadła wczoraj :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ilonka co ja czytam - gradobicie ;:oj
Duże masz straty w kwieciu?
Czy z łubinu będziesz zbierała nasiona? jeśli tak , to się na nie pisze, masz taki ładny kolorek :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Wellbeing to właśnie moje kolory, kwiat ma przepiękny :heja
dlaczego ja jej nie mam.... już myślę.... :;230
Ilonka powiedz mi czy ona rzeczywiście ma te cieplutkie kolorki pomarańczowe ;:168
i podaj mi jej wysokość, bo jak pamiętam, to masz ją już drugi sezon :D
Gradu nie zazdroszczę ;:173
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ilonko, dosłownie w biegu, ale jestem i podziwiam Twoje róże, masz rację Jalitah jest prześliczna, od wiosny i ja jestem jej szczęśliwą posiadaczką :tan , co prawda u mnie zakwitła dopiero jednym kwiatkiem, ale za chwilkę będą następne, z utęsknieniem czekam na Wellbeing, Twoja powala na kolana, jak długo ja masz? Lilia Little Kiss ma obłędny kolorek, w zeszłym roku cieszyłam się jej pięknym kwitnieniem, gdyż róże pomiędzy którymi jest posadzona były jeszcze średniej wielkości, w tym musi się przebijać przez wielkie już krzaczory, więc nie wiem czy da radę i czy nie będę musiała pomyśleć o jej przesadzeniu, ale zobaczymy. Podoba mi się również Belvedere, szkoda, że nie mam już gdzie upychać ;:223. Ilonko i moje serducho zostało podbite przez Charles Darwina ;:108, napstrykałam mu fotek co niemiara ;:306, ale na razie jeszcze ich nie obrobiłam, wszystko co u mnie pokazuję to z kilkudniowym opóźnieniem, szkoda, że doba nie ma 48 godzin, chociaż w sezonie :;230. Jejku gradobicie, mam nadzieję, że nie odniosłaś żadnych większych szkód, u nas wciąż bez deszczu, sucho jak pieprz.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ja tak mam z przerwami od piątku. Pochlastać się można. Lubię gdy pada ale niech by były chociaż tygodniowe przerwy
No tak sobie zaszalałam z siostrami eMa :;230
Jolciu trochę mi za dużo. To nie są normalne opady. Albo tłucze nieziemsko albo wcale. A ten grad to mnie rozbroił.
Little Kiss bezproblemowa i warta polecenia i ładnie przyrastają cebulki przybyszowe.
Co do Wellbeing to też kiedyś nie myślałam, że polubię takie słoneczne kolory. Rośnie dalej od tarasiku i jest przynajmniej widoczna.
Ewcia co do nasion nie ma problemu jeśli kumpel A. się nie przyplącze :;230
Grad padał na tyle silnie, że niektóre różyczki musiałam poobcinać bo były połamane. W niektórych liściach porobiło dziury.
Ale nie jest aż tak źle
A padało tak Obrazek

Maju no ja tego nie rozumie dlaczego Ty jej jeszcze nie masz :;230 Myśl, myśl Laseczka :;230
Róża, jak dla mnie jest żółto-pomarańczowa. Płatki żółte z pomarańczowymi maźnięciami. U mnie ostatnio słonka niewiele więc ładnie mogę złapać jej faktyczny kolor. Także zdjęcia nie przekłamują koloru
Poszłam, zmierzyłam i obecnie najdłuższy, kwitnący pęd ma 0,7 m.
Niby piszą, że krzew może mieć do 1,5m ale mam ciężką rękę przy cięciu także zanim ona będzie u mnie tyle miała to jeszcze trochę minie :wink:
Jeszcze ją formuję na kształtny krzaczek :D
Faktycznie jest u mnie drugi sezon i nie żałuję ani złotówki jak patrzę na nią z tarasiku :D :D Jest widoczna
Pamiętam, że w zeszłym roku przy upałach była jaśniejsza, ale to zrozumiałe
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko masz rację, mi też brakuje czasu na wszystko co bym chciała w danym dniu zrobić. Nieraz trzeba wybierać co ważniejsze.
Jalitah u mnie już zimowała. Ale i tak mnie zadziwiła wielkością krzaczków jak na pierwszy rok rozwoju. O kwitnieniu już nie piszę bo mój zachwyt to oczywista oczywistość :;230
Wellbeing mam drugi rok. Jest słodką różyczką i to widoczną :D Na razie nad nią pracuję aby była foremnym krzaczkiem
Charles Darwina - tylko żeby on tak szybko nie gubił tego żółtego koloru jak przychodzi słońce. Ale i tak go lubię :D Najlepiej mi się podoba kwiat który prawie cały czas jest w półcieniu, ten jego żółty środeczek
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

O przepraszam..ta Wellbeing nie jest żółto- pomarańczowa :wink: , jest żółto-różowo- pomarańczowa ;:108 .
Wiem co piszę, bo mam kilka dioptrii na minusie ;:306 i dobrze widzę :;230 .
I tak jest śliczna ;:138 . Wszystkie róże jakie mam są luziowe, więc teraz czas na zmianę orientacji...będę się za landryneczkami rozglądać ;:65 .
Robiłam Ilonko konfitury z płatków....hm...i cukier różany z dodatkiem lawendy...hm...warto było ;:108. Wpadnij na foteczki, wiesz gdzie ;:136 .
Myślę, że na tych marnych kilku słoiczkach nie poprzestanę ;:306 . Mam głębokie przekonanie, że muuuuszę ich mieć zdecydowanie więcej..tych zapełnionych słoiczków.
A pamiętasz...jeszcze niedawno nie lubiłam żadnych różanych motywów w decu. Teraz sama zaczynam ich szukać ;:224 .
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu i pojawia się poświata różowości. Ta róża jest o tyle niezwykła kolorystycznie, że pasuje do wielu odcienie innych róż. Inaczej mi kwitła w słońcu (typowa patelnia 2013) i teraz, gdzie wcześniej ma półcień i cień. Na typowej patelni było mniej maźnieć i odcieni pomarańczu
Stare zdjęcia aby nie szukać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzięki za dodatkowe info, luknę ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Niesamowita ta pogoda jest. Zobacz, zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od siebie mieszkamy ( ok 45 km do Bydzi mam) a ...u mnie susza okropna. I żadnego deszczu na horyzoncie od tygodnia, a w zeszłym tyg podobno padało ( nie było nas) ale...raczej siąpiło.
Belweder mi się podoba, piękna róża. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”