A kwiaty wyglądają tak :

Kiedy ciąć tą katalpę i jak dużo można ja obciąć, żeby nadal kwitła, żeby jej "krzywdy" nie zrobić ?
A jako dodatek motylek który mnie ostatnio "odwiedził"

Pozdrawiam

ogrodnick pisze:Witamiva2001 pisze: W tym roku po przycięciu nadal kwitnie, może ciut mniej obficie, ale kwitnie. Postaram sie w najblizszym czasie wstawić tegoroczne zdjęcia . Dziwi mnie tylko, że wszyscy piszą o strakach i nasionach - moja po przekwitnięciu żadnych strąków i nasion nie ma .... Czy to jest surmia bigoniowata ? czy jakis inny gatunek ? I jakie duże moze urosnąć ? Bo mój ogródek za duży nie jest ... Może ktoś mi podpowie ? Pozdrawiam
To jest surmia wielkokwiatowa Catalpa speciosa
Po czym można poznać ten gatunek:
-kwitnie najwcześniej, już w połowie czerwca
- kwiatostany z najmniejszej liczby kwiatów ale kwiaty duże. Plamki w śridku kwiatów jaśniejsze niż u zwyczajnej
-zawiązuje mało owoców
-liście ma wydłużone słabo sercowate u nasady, zwykle miękko owłosione od spodu
-korę ma ciemną (prawie czarną) i spękaną, nie łuszczącą się.
Pozdrawiam
Jurek
Moja "przewracała się" za młodu, też ją musiałam podpierać. Teraz mimo wiatru i deszczu nic się nie dzieje. Nie umiem nic doradzić. U mnie jarzębinę przechyliło, a powodem na pewno były tunele nornic i nasiąknięta ziemia. Drzewo się słabo "trzymało".ABan pisze:Jaka może być przyczyna przewracania Catalpy przez wiatr, tzn. jej słabego ukorzenienia? Wczoraj w trakcie burzy wiatr pochylił drzewko (ok. 10 lat) i trzeba je było stabilizować kołkami i linkami. Czy są sposoby, na rozrost i wzmocnienie systemu korzeniowego, żeby można było uniknąć takich sytuacji?