Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Witam , ale rozumiem że zamiera to co kwitło? - nie cały rojnik? , bo u mnie ( pierwszy miesiąć mam rojniki), jeden zakwitł długim odrostem , do góry - może to był kwiat -( ale nie wyglądał jak kwiat tylko jak łodyga ) i zaczął tan odrost marnieć więc go obciełąm , ale rojnik jeszcze nie padł - więć dedukuję że tylko odrost padł ( oj, masło maślane
)

duduś
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamiera ta rozetka, która wydała kwiatostan. Najprawdopodobniej Twoja też obumrze.
Inne, te, które utworzyły się wokoło będą rosnąć do czasu, aż zakwitną w przyszłym roku lub za dwa lata i też potem obumrą. Ale do tej pory wydadzą mnóstwo potomstwa.
Inne, te, które utworzyły się wokoło będą rosnąć do czasu, aż zakwitną w przyszłym roku lub za dwa lata i też potem obumrą. Ale do tej pory wydadzą mnóstwo potomstwa.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To chyba najmniej wymagające rośliny i mają silną wolę przetrwania. U mnie potrafią być miesięcznie susze i nie są podlewane a jak mają mało miejsca pną się w górę.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- salaga
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2014, o 18:44
Janusz, pięknie rozrośnięte Twoje roślinki
Moje jeszcze młode, sadzone w ub roku, ale pokażę:
Rozchodniki:

Rozchodniki:
Agnieszka
Moje domowe: storczyki, hoje, inne: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79213" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogródek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=77924" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje domowe: storczyki, hoje, inne: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79213" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogródek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=77924" onclick="window.open(this.href);return false;
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Ale to super wygląda
na patrzyłam się i zrobię sobie na balkonie skrzynkę z rodnikami tylko jaka ziemię tam nasypac
taka zwykła pomieszac z piaskiem i na dno dobry drenaż ?
podpowiedzcie mi proszę
na patrzyłam się i zrobię sobie na balkonie skrzynkę z rodnikami tylko jaka ziemię tam nasypac
taka zwykła pomieszac z piaskiem i na dno dobry drenaż ?
podpowiedzcie mi proszę
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Najważniejsze żeby skrzynka miała odpływ w dnie, drenaż też jest dobrym pomysłem. Ziemię zmieszaj z grubym piaskiem lub drobnym żwirem, sama ziemia nie musi być żyzna, może być taka zwykła ukopana gdzieś z ogrodu. Jeśli dasz ziemię z worka, to w proporcji nie więcej jak 50:50 (ziemia:piach/żwir).
- salaga
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2014, o 18:44
Zimą trzeba skrzynkę tak postawić, żeby śnieg/deszcz padał na roślinki. Albo czasem podlać. W skrzynkach/pojemnikach/donicach potrafią niestety wyschnąć. Nie szkodzi im przemarzanie, tylko wysychanie 

Agnieszka
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Dzięki wielkie za podpowiedź w pprzyszłym tygodniu biorę się za robotę
- raflezja
Absolutnie nie!!!salaga pisze:Zimą trzeba skrzynkę tak postawić, żeby śnieg/deszcz padał na roślinki. Albo czasem podlać. W skrzynkach/pojemnikach/donicach potrafią niestety wyschnąć. Nie szkodzi im przemarzanie, tylko wysychanie
Właśnie deszcz i śnieg nie może na nie padać. To sukulenty i w czasie zimowego spoczynku uwielbiają sucho. Skurczone i odwodnione łatwo przetrwają zimę, natomiast po podlaniu mogą przemarzać zarówno ich korzenie jak część nadziemna.
Podłoże musi być bardzo przepuszczalne i jałowe. Na żyznej ziemi nie mają charakterystycznego zwartego pokroju.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
A mi się podobają rojniki, które rosną na żyznej glebie, pokazują wtedy całe swoje piękno.
Co roku tez zimuje je pod śniegiem i nie zauważyłam żadnego negatywnego wpływu. Oczywiście o ile jest śnieg.
Co roku tez zimuje je pod śniegiem i nie zauważyłam żadnego negatywnego wpływu. Oczywiście o ile jest śnieg.
- raflezja
Oczywiście, że na skalniaku mogą rosnąć pod śniegiem, natomiast w skrzynce, gdy objętość gleby jest ograniczona jest to problematyczne.
Lepiej okryć stroiszem.
Moje rojniki rosną w zwykłej, dość żyznej (bo taką mam) glebie. Gdybym miała kawałek skały, to dopiero wyglądałyby pięknie. Dla mnie najpiękniejsze są w formie skurczonej, kiedy walczą o każdą kroplę wody.
Lepiej okryć stroiszem.
Oczywiście każdy ma inne upodobania i o gustach się nie dyskutuje.AgnieszkaG. pisze:A mi się podobają rojniki, które rosną na żyznej glebie, pokazują wtedy całe swoje piękno.
Moje rojniki rosną w zwykłej, dość żyznej (bo taką mam) glebie. Gdybym miała kawałek skały, to dopiero wyglądałyby pięknie. Dla mnie najpiękniejsze są w formie skurczonej, kiedy walczą o każdą kroplę wody.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
No to moje mają za dobra ziemie, bo się rozłożyły
A mnie się i takie i takie podobają
Ja zamierzam na zimę okryć je włókniną
Dużo nie mam, więc łatwo będzie
A mój zjedzony do cna rojniczek, już się regeneruje
Ale dziś leje, więc drżę o niego
Trutka sypnięta, ale i tak dygocę 

A mój zjedzony do cna rojniczek, już się regeneruje

Można zbierać nasiona rojników?
Zakwitł mi egzemplarz pajęczynowatego, widzę takie małe nasionka, ale nie wiem czy są już do zbioru.
Próbował ktoś kiedyś?
Zakwitł mi egzemplarz pajęczynowatego, widzę takie małe nasionka, ale nie wiem czy są już do zbioru.
Próbował ktoś kiedyś?
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Nie polecam wysiewania rojników,bardzo długo trzeba czekać na wschody a żeby doczekać dorosłej rośliny to chyba ze 3 lata miną.Wysiewane rojniki nie zachowują cech matecznych rośliny, więc nie wiadomo co z nich wyrośnie.Najlepszy sposób rozmnażania to sadzonkowanie rozetek przybyszowych co daje gwarancje danej odmiany