Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na wystawie we Wrocławiu w maju tego roku.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

aha... ciekawe, czy będą na jesiennej w Sosnowcu... spodobał mi się ten Phal. ile mniej więcej taki kosztuje? (kwitnący) a pachnie?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Madziu brak mi słów dla tych cudowności ;:111
mam bardzo podobną (a może nawet identyczną :roll: ) Colmanarę, czekam z niecierpliwością na pęd kwiatowy, ale nowa psb jeszcze malutka ;:171
Fotek nie będę już chwalić :lol: bo wszyscy doskonale wiemy że są mistrzowskie ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Madziu Twoje dendrobium ma bardzo śliczny kolorek. Jak moje nie padnie to może to być następny w tym kolorze :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

madzik pisze:I wciąż kwitnący Phalaenopsis equestris - troszkę inaczej :)

Obrazek
Madziu, ten Phalaenopsis (notabene śliczny :) ), to jest malusi kwiatuszek, prawda? Jak wysoki/długi jest pęd kwiatowy?
Pozdrawiam, Baśka
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu witaj :wit ! Miło u ciebie zobaczyć, jak twoje maleństwa odwdzięczaja się za twoją opiekę cudownym kwitnieniem. Jak ty to robisz, muszę koniecznie zgłębić tajniki tej wiedzy. U mnie tylko zielona masa, a kwitnie wyłącznie jeden Phalaenopsis :( .
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ale cudowne okazy zdrowia, widac ze o nie dbasz,

Lana nie martw się u większości na forum zielona masa, u mnie kwitną 2 Phalaenopsisy
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dzięki za słowa uznania, ale u mnie też głownie "sałata" :lol: , którą coraz trudniej mi upychać po parapetach....

Duśka - za Phal.equestris zapłaciłam we Wrocławiu 70zł - miał już dwie wyrośnięte łodyżki z formującymi się dopiero pączkami. Miesiąc czekałam na rozwinięcie pierwszego kwiatka, ale warto było :D Zapachu nie zarejestrowałam. Zakochałam się w equestrisach i nabyłam jeszcze wersję "alba" i "aurea", ale to sadzonki (wyrośnięte) więc pewnie przyjdzie mi trochę poczekać na kwitnienia.

bobi - Phal.equestris to miniaturka i takież ma kwiatuszki, tudzież pędy - zmierzyłam - całe 20cm wysokości, ale już "zakręcają" z powrotem w dół :D

Dawid - staram się dbać, ale czasami mam wrażenie, że za dobrze mają i się im "w pseudobulwach poprzewracało" :lol:

koralino - wcześniej tak tego koloru nie kojarzyłam, ale jak już zwróciłaś na to uwagę - to faktycznie :?

Jeanne - życzę Ci szybkiego oglądania kwiatów na własnej Colmanarze :wink:

menia - to dendrobium to jeden spośród moich trzech pierwszych storczyków - tak naprawdę to kwitnie już trzeci raz w przeciągu 14 miesięcy. Dla mnie najłatwiejszy chyba w doprowadzaniu do kwitnienia ( phalaenopsisy bywają uparte - przynajmniej u mnie :oops: ). Mam jeszcze ładniejsze kolory :D - poczekaj, niech tylko zakwitną....

Lucynko - miło Cię widzieć :D
U mnie na te "dziesiąt" kwitnie jedynie 9szt + 3 pędy w drodze (2 to kolejne na Miltonidium...), więc duuużo więcej zielska niż kwiatów....Taka kolej rzeczy, musimy się przyzwyczaić do "sałaty" przez większą część roku...
Co do wiedzy - cały czas czytam, staram się dokształcać, ale często okazuje się, że moja wiedza jest za mała i pojęcia zielonego nie mam dlaczego coś złego się dzieje z moją rośliną...

Żeby nie kończyć takim pesymistycznym akcentem - podzielę się moim dzisiejszym odkryciem, które bardzo mnie ucieszyło - otóż moja nie tak dawno kupiona Esmeralda clarkei (syn. Arachnanthes) zaczęła nieśmiało rozgałęziać swoje 2 korzenie po obłożeniu wierzchu doniczki sphagnum i codziennym spryskiwaniu go (wyczytane i podpatrzone u mądrzejszych :D )
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

madzik pisze: Dawid - staram się dbać, ale czasami mam wrażenie, że za dobrze mają i się im "w pseudobulwach poprzewracało" :lol:
:;230 ale mnie tym rozbawiłaś :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka - za Phal.equestris zapłaciłam we Wrocławiu 70zł - miał już dwie wyrośnięte łodyżki z formującymi się dopiero pączkami. Miesiąc czekałam na rozwinięcie pierwszego kwiatka, ale warto było Zapachu nie zarejestrowałam. Zakochałam się w equestrisach i nabyłam jeszcze wersję "alba" i "aurea", ale to sadzonki (wyrośnięte) więc pewnie przyjdzie mi trochę poczekać na kwitnienia.
to mi T. na pewno go nie kupi, jak taki drogi. ale chcę koniecznie kwitnący, bo na kwiaty sadzonki to się mogę nie doczekać (pewnie uschnie zanim zdąży zakwitnąć pierwszy raz). mam 1 siewkę, maleńką, innego Phal. . mam ją od lipca, wciąż żyje, ale na pewno uschnie. ale chciałabym mieć takiego equestrisa.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

madzik pisze:bobi - Phal.equestris to miniaturka i takież ma kwiatuszki, tudzież pędy - zmierzyłam - całe 20cm wysokości, ale już "zakręcają" z powrotem w dół :D
:) o tak :!: super, to coś dla mnie :) ... noworoczne marzenie :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Mini są śliczne i mogą zająć miejsce, w którym nie zmieszczą się "pełnowymiarowe" storczyki ;:2 Ja kupiłam swojego P.equestris na majowej wrocławskiej wystaiwe za ok. 50zł, ma 2 pędy i też nadal kwitnie.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Piękna Cambria, ten kolor. 8)
No i ten falenopsis - zaczynam dojrzewać do botanicznych.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

dewuka pisze:No i ten falenopsis - zaczynam dojrzewać do botanicznych.
Szkoda, że są trudniej dostępne :( , a może i dobrze :?: Jest do czego wzdychać :lol:
Pozdrawiam, Baśka
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

witaj, pisałam jakieś parę dni wcześniej ,że mamy takie same cambrię , może wiesz jaki to gatunek, czy tez nazwa właściwa jej, bo cambria cambrii nie równa. pozdrawiam ,
a jak Ty to robisz,że te zdjęcia takie profesjonalne...są takie ,ze ja się wstydzę swoich.
zapraszam do mnie i pozdrawiam
martuś
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”