"Szpital na peryferiach" Kasi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Szpital na peryferiach" Kasi

Post »

Witam ,pogrzebałem w wątku i oczęta czasem przecierałem ze zdziwienia . Wielki szacun za ratowanie roślin ;:138 ;:180
Kolekcja begonek ładnie Ci rośnie ,polecam moje ,ja wolę te większe ,Koralowe,Tamaje .
W gruncie ;:306 ,tez podziwiałem zmagania z lasem .Coś na skalniak też mogę podesłać .
Do miłego . :wit
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Kasiula ;:196 ;:167
Wspaniałe Twoje roślinki ;:215 i za każdym razem muszę pooglądać wszystkie ;:306
Kaktusy kwitnące przecudne ;:333 jakaż to misteria taki kwiat, a jaka różnorodność ;:215
;:oj ;:oj byleś mnie nie zaraziła ;:306
Liściaste domowe też masz wspniałe i podziwiam że potrafisz im zorganizować miejsce w mieszkaniu. ;:215
Świetne fotki przywiozłaś z leśnego ogrodu. ;:138 Skalniak już pięknie wygląda, a zapowiada się że szybko zarośnie.
Twoja roślinka suchlubna pewnie poczeka jeszcze, aż wrócisz z kolejnego wyjazdu.
Co do ziemiórek, to bardzo żal roślin ;:188 a przyznaję rację Marcinowi01988.
Wrotycz jest doskonały, a ja o nim zapomnialam. Zimą nawet myślałam, żeby na balkon wsadzić choć jedną jego sadzonkę, na odstraszanie niechcianych gości, ale po zimie w ferworze kupowania sadzonek, zupełnie wyleciał mi z głowy. ;:303
A rośnie niedaleko samopas.
Pewnie wezmę z Ciebie przykład i zacznę nosić przy sobie łopatke i woreczki foliowe, ;:306 tak jak noszę aparat foto.
Zastosowałam pałeczki i mam nadzieję że podziałają długoterminowo.

Pomysł z kratkami na pnącza przy płocie też mi się podoba. ;:138
Będzie doskonałą barierą, a kiedy zarośnie roślinami stanie się wielką ozdobą.
Nie mów tylko że wygląd nędzny, wszak to Twoje królestwo.
Ani się obejrzysz jak wszystko szybko urośnie i zazielni się i kolorów też dostanie . ;:167

Nie pochwaliłam jeszcze Twojego pomysłu na zastosowanie folii.
Świetnie to wygląda i pewnie zabiera o wiele mniej światła niż firanki. ;:138
Mam w planach kupno folii statycznej, ale zbieram się do kupna jak ta przysłowiowa sója z lotem. Twoja jest przyklejana ?
Pięknego dzionka ;:3 ;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42

Post »

No widać napracowałaś się przy malowaniu domku, ale efekt pracy jest ;:138 Genialnie wyglądają te rabatki szczególnie z paprocia ta podwyższona :)
Generalnie ziemóry są wstrętne zmarnowały mi sporo sadzonek petunii mi w tym roku, możesz spróbować wabić je do żółtych kubeczków z wodą i octem one sie tam potopią, a tak jak napisał Marcin01988 wrotycz jest super ja akurat nie miałam bo w styczniu/lutym nie rośnie ale teraz jest go sporo :wink:
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie Kochani. U mnie burza szaleje :shock:
Marcinie ;:196 dziękuje za rade i pochwałkę 8-) Też uważam, że takie zbieraninki świetnie się przyjmują, szczególnie, że trochę ziemi ogrodniczej im podsypałam ;:224 . Dziś poświęciłam mój czas pracowy przeznaczony na doskonalenie tężyzny fizycznej i zwiedzałam rozległy teren mojej jednostki w poszukiwaniu wrotyczu i innych zielenin. Trzeba przyznać, że firma dbająca o zieleń jest trochę nadgorliwa i prawie wszystko na zapałkę wystrzyżone, ale są zakątki, gdzie kosiarki nie sięgnęły ;:209
Tyle nazbierałam, pachnie obłędnie i googlowy wujek raczej potwierdza, że to właściwy chwast :roll: To to?
Na ile litrów to wystarczy?
Obrazek
Znalazłam sposoby przyrządzania i z Twoich sugestii wnoszę, że to jakby naparo-wywar ;:131
Raflezjo alias Iwonko witam w skromnych progach. Zajrzałam do Twoich i mnie zatkało, dziś sporo czasu mi zajmie dogłębne zwiedzanie, bo masz tego co nie miara - same cuda i dorodności...a sukulenty...Koty zawodowe...placyk....eh po prostu ;:180
Bea, ja mam wrażenie, że jak po gruzie idzie w lesie..3mam kciuki za wianuszek ;:215
Olku witaj, dziękuję :oops: Twój awatar mnie zawsze fascynuje - te mrugające gałki na krzaczku są mistrzowskie! Twoje begonki są zacne, a Czarna Mamba dorodna. W gruncie :;230, na skalniak zawsze się uśmiechnę, jak coś dorzucisz. Cenna pomoc.
Ewuniu ;:167 Miło, że moje roślinki mają takiego Kibica. Kaktusik Ci nie zaszkodzi hihi. Masz mnie, dokładnie tak chodzę. Ze szpadelkiem i woreczkiem :;230 Pałeczek nie znalazłam dziś w Casto. Ech... Już się nie mogę doczekać zarośnięcia tych kratek ;:65 A folia faktycznie nie zabiera, tylko rozprasza. Przyklejana jak okleina meblowa.
Krysieńko, dziękuję, paprotkarium tak jakoś wpadło mi do głowy, bo tam pusto było nieszczęśnie. Ziemióry tak niszczą? Jetem załamana..

A tymczasem wygrzebałam trochę rozchodniczka przy okazji wycieczki jednostkowej
Obrazek

Moja uratowana pracowa "potwora" macha do Was nowym listkiem, już się rozwinął
Obrazek

No i kupowałam pieczywo w Biedrze..Iwonko powiesz mi co to za typek?
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Kasiu!
To Polaskia chichipe.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Kasiu tak to wrotycz ;:108 Teraz dokładnie musisz zalać go wrzątkiem ok 2 litrów, jakieś niepotrzebne wiaderko bo brudzi na seledynowy kolor. Zostawisz ten napar na noc a jutro po pracy lub jak begoniom troszkę przeschnie ziemia podlejesz rozcieńczonym roztworem tego naparu z wodą w stosunku 1:5 wystarczy. U mnie ten wrotycz uratował amarylisa, dopadł go grzyb w czasie kwitnienia i wszystkie listki miał w plamach liście pozamierały kwiat szybko opadł, mam go już tyle lat i było mi go szkoda wyniosłem go do piwnicy i czekał do maja kiedy pojawił się wrotycz i taką właśnie miksturką podlałem i teraz odzyskuje siły ma nowe czyste listki :tan Więc jak na grzyba pomógł z tymi ziemiórami tez się rozprawi :wink:
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Ło Mamusiu.. :shock: Ale nazwa. Sobie skojarzę z Podlaska cip cip :;230 Ale i tak tabliczkę druknę ;:224 Dziękuję Kochana ;:167 ;:180 ;:196
YES, YES 8-) Dałam radę ;:136 Marcinie ;:196 Dobrze, że wspomniałeś, bo najlepszy garnek szykowałam ;:173 Musze jakiś pojemnik na stracenie wynaleźć :|
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

Tak jakieś wiaderko najlepiej niepotrzebne :wink: bo niestety nie da się doczyścić po nim tego zabrudzenia :|
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

No to Houston, mamy problem.. U mnie niepotrzbności w domu nie stacjonują długo :? Najwyżej będzie jeszcze bardziej kolorowe :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

O dokładnie na taki kolor zabarwia ;:306 więc nic nie będzie widać :D
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Kasiu :heja
widzę że eksperymentujesz ;:138 trzymam kciuki za powodzenie ;:215
Dziś też u mnie wrotycz na celowniku, bo nie mogę podesłać roślinki z wkladką.
Pięknego dnia ;:3 ;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Kasiu, bardzo fajny skalniak Ci wyszedł na działce i reszta prac też robi wrażenie, będzie pięknie :D powodzenia w walce ze szkodnikami!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

Cześć Kasiu! Miło, że w końcu trafiłam do Twojego wątku :) Oczywiście przejrzałam wszystkie stronki :)
Wszystkie Twoje kaktusy jako kłujolub naturalnie pokochałam od razu ;:224 I zazdroszczę, że umiesz je tak pięknie łączyć, ja wszystkie daje do osobnych doniczek, bo boję się, że im miejsca będzie mało albo się nie polubią :P
Skalniaczek i leśna działeczka bardzo mi się podoba, ja bym tam jeszcze dorzuciła rododendrony w przyszłym sezonie :)

PS. Synek przeuroczy! :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - kaktusowy wianuszek czeka na Ciebie na moim wątku :D
Awatar użytkownika
abelard74