Mieczysław napisał:
" ...wszystkie ładne rośliny, ale osobiście na pierwszym miejscu podium ustawiam te dwie rośliny. Żałuję, że w ubiegłym roku nie "namierzyłem" tych roślin, chętnie bym widział je wśród moich Adenium obesum."
Zadawałem sobie pytanie czy w warunkach naszego klimatu możemy otrzymać takie drzewka jak wyżej, aby roślina miała pojedyncze cienkie pędy w ilości co najmniej 15 a przy tym drugim drzewku ok 20.
Dzisiaj po przycięciu kilkudziesięciu drzewek w okresie tych czterech lat mogę stwierdzić, że za pomocą cięcia można "stworzyć" drzewko o identycznych cechach jak te socotranum powyżej.
Takie drzewko można uzyskać niekoniecznie z nasion socotranum, możemy je "wyhodować" zarówno z arabicum jak i obesum.
Pierwszą próbę "wyhodowania" takiego drzewka podjąłem trzy lata temu, po dwukrotnym cięciu rośliny udało mi się utworzyć 13 pędów na drzewku arabicum "Black Dragon"
Po pierwszym cięciu roślina utworzyła pięć gałązek, które w następnym roku przyciąłem krótko na 2,3 cm, tak aby na pędzie zostało minimum 2 lub 3 oczka.
Na górnym zdjęciu widoczne są blizny po przycięciu pięciu pędów, jeden lewy dolny pęd przycięty był dłużej na prawie 6 cm(zaznaczony strzałką) Utworzył trzy pędy ale pęd podstawowy jest widoczny - tak postępujemy gdy chcemy utworzyć kilka pięter drzewka a nie pień i pojedyncze gałązki.
Aby potwierdzić ten przypadek postanowiłem w tym roku na próbę wziąć trzy drzewka ale nie o pięciu ramionach lecz wszystkie o siedmiu pędach, trzyletnie ale mniejsze. Jest to hybryda arabicum "Black Pearl", RCN + PNW i zwykłe obesum.
To hybryda "Black Pearl" o ciemnym kolorze skóry po pierwszym cięciu. Pędy są kształtowane aby nadać im kierunek poziomy.
To już po drugim przycięciu, widoczna blizna pierwszego cięcia.
Jestem pewny, że pierwszy przypadek się potwierdzi i te trzy drzewka o przyciętych siedmiu pędach będą miały proporcjonalnie więcej małych gałązek w stosunku do pierwszego przypadku (czyli blisko 20)
To się okaże po trzech miesiącach jak wyrosną im młode pędy.
Szczególnie hybryda RCN + PNW jest skłonna do większego rozkrzewiania - widzę to po innym drzewku przyciętym na 7 cm, które utworzyło 24 pączki z małymi listkami.