Fasolka szparagowa cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Daj im czas.Te kikuty pewnie ruszą, ale to potrwa.
Ja w zeszłym roku jak dosadzałam to podlewałam Decisem, zgodnie z radą pani w ogrodniczym. Dopiero ta wykiełkowała i miałam jakieś fasole, chociaż jakaś choroba je szybko zmogła i zjadłam tylko jedną miskę fasoli.
Ja w zeszłym roku jak dosadzałam to podlewałam Decisem, zgodnie z radą pani w ogrodniczym. Dopiero ta wykiełkowała i miałam jakieś fasole, chociaż jakaś choroba je szybko zmogła i zjadłam tylko jedną miskę fasoli.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,dzisiaj skopałam cały zagonek gruntu w poszukiwaniu mojej fasolki.Jak Indiana Jones przesypywałam ziemię,szukałam śladów i nic......nie znalazłam ani ziarenka
Powiedzcie mi co się z nią mogło stać?
Mam na działce zadomowioną, natrętną srokę, ale nie sądzę by mogła zjeść dwie tytki Saxy
Rozsadę robiłam na pierwszy zbiór , już ma strąki,ale teraz chyba szybciej będzie posadzić do gruntu.
Czy fasolka mogła się rozłożyć w ciągu dwóch tygodni? Tego samego dnia siałam na sąsiednich grządkach szpinak, sałatę, koper,rzodkiewkę ,marchew i pietruszkę, te warzywa juz się zielenią,sądzę, że gdyby były to ptaki,wydziobałyby wszystkie nasiona.
Pozdrawiam

Powiedzcie mi co się z nią mogło stać?
Mam na działce zadomowioną, natrętną srokę, ale nie sądzę by mogła zjeść dwie tytki Saxy
Rozsadę robiłam na pierwszy zbiór , już ma strąki,ale teraz chyba szybciej będzie posadzić do gruntu.
Czy fasolka mogła się rozłożyć w ciągu dwóch tygodni? Tego samego dnia siałam na sąsiednich grządkach szpinak, sałatę, koper,rzodkiewkę ,marchew i pietruszkę, te warzywa juz się zielenią,sądzę, że gdyby były to ptaki,wydziobałyby wszystkie nasiona.
Pozdrawiam
-
Jeśli było mokro, zimno to mogła zgnić. Chętnie też ją je śmietka, a pewnie i inne robactwo.
U mnie dzisiaj na fasolce zrobiłam oprysk HT, bo mszyce przyszły...
U mnie dzisiaj na fasolce zrobiłam oprysk HT, bo mszyce przyszły...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsza fasolka zebrana, sadzona z rozsady.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Fasola jak ma za mokro to bardzo szybko gnije. I już jej nie znajdziesz
I chyba lepiej ją nie moczyć przed siewem.

I chyba lepiej ją nie moczyć przed siewem.
- Rzepka
Dziękuję za porady,tym razem nie będę jej moczyła, gorzej ze śmietką, co jest bardzo prawdopodobne, bo na tym kawałku gruntu rosła cebula,którą wyrzuciłam, gdyż miała robale
Jak uchronić fasolkę przed zgnilizną, mnie przychodzi do głowy tylko rozsada, a później ochrona OW + HT,ale to będzie długo trwało, może ma Ktoś inny pomysł
Pozdrawiam

Jak uchronić fasolkę przed zgnilizną, mnie przychodzi do głowy tylko rozsada, a później ochrona OW + HT,ale to będzie długo trwało, może ma Ktoś inny pomysł

Pozdrawiam
Witam.W ramach próby zamoczyłam fasole "z orzełkiem" w nadmanganianie przez 30 min. Na 60 ziaren wzeszło 58.Obok mam poskręcaną cebule czosnkową ale jak na razie fasoli nic nie bierze.Cebuli nie pryskałam bo mam zamiar ją usunąć. Joanna
Po południu wstawię zdjęcia.
Po południu wstawię zdjęcia.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Rzepka
ja tam laiczką jestem, nie mam doświadczenia, lecz może po prostu sięgnij po najprostszy sposób ... daj sobie na wstrzymanie
i zaczekaj jeszcze kilka dni. Spójrz w prognozy, za kilka dni ma się ocieplić
Najważniejsze chyba, żeby było ciepło w okresie kiełkowania, wtedy szybko wzejdzie, i mocna, a jak już będzie nad ziemią, to już ją po swojemu, czule przypilnujesz
To jeszcze nie jest za późno na siew, czytam tu, że do połowy lipca, nawet później niektórzy sieją i jeszcze potem zbiorów doczekują. Oczywiście przy przyjaznej pogodzie, bo zimnisko w zeszłym roku we wrześniu, to było coś wyjątkowego i chyba się nie powtórzy.

Najważniejsze chyba, żeby było ciepło w okresie kiełkowania, wtedy szybko wzejdzie, i mocna, a jak już będzie nad ziemią, to już ją po swojemu, czule przypilnujesz

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Rzepka
Sedno sprawy tkwi w tym, że ziemia nadal będzie skażona (jeżeli to śmietka), u nas jest ciepło(teraz 18stopni C) i niestety bardzo sucho.
Niedługo wyjeżdzam i chciałabym widzieć przed wyjazdem,czy fasolka wzeszła.
Pozdrawiam
Niedługo wyjeżdzam i chciałabym widzieć przed wyjazdem,czy fasolka wzeszła.
Pozdrawiam
A czemu nie spróbujesz uprawy z rozsady ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No właśnie
Ja w tym roku już mam trzecią gotową do wysadzenia rozsade fasoli w grunt
Pierwsza z drugą obecnie kwitnie, ale stwierdziłem że trochę za mało i dosiałem
Te czekają na ocieplenie na dworze w doniczkach
pierwsza siałem bezpośrednio, a resztę już kiełkowałem na wacikach bo w tej pierwszej na 4nasiona wrzucone wychodziły różnie, a w innych już ładnie po trzy sztuki 

- Rzepka
Wydaje mi się, że skoro robale zjadły nasiona do okruszka,to nie pogardzą też rozsadą.
Pomyślałam, że można by namoczyć w OW lub w HT, tylko nie wiem, który preparat lepszy.
Rozsadę robiłam na pierwszą turę i jedna osoba ( trzyletnia) już sobie podjadła.
Pytanie zadałam w wątku ...Fungicydy nowej generacji..
Pozdrawiam
Pomyślałam, że można by namoczyć w OW lub w HT, tylko nie wiem, który preparat lepszy.
Rozsadę robiłam na pierwszą turę i jedna osoba ( trzyletnia) już sobie podjadła.

Pytanie zadałam w wątku ...Fungicydy nowej generacji..
Pozdrawiam
-
Rzepka śmietka nie rusza starszych roślin. Teraz już chyba drugie pokolenie i mniej agresywne niż to pierwsze. Zanim wyrośnie można pomyśleć o podlewaniu HT... Ale stężenie pewnie większe niż do oprysków by trzeba było. Rozsada jest najpewniejsza.
- Rzepka
Zrobię rozsadę, przy prognozowanej temperaturze nie powinno to długo trwać, przy wysadzeniu do gruntu wleję stężone HT.
Dziękuję za porady
Pozdrawiam
Dziękuję za porady
Pozdrawiam