30 cm w zupełności wystarczy. Ja sadzę co 30 cm ale po 2 sztuki i wcale nie są za gęsto.jo-landa pisze:
Muszę je zdecydowanie poprzerywać. Będą prowadzone na sznurkach. Jakie odległości zostawić roślinom były rosły w komfortowych warunkach?
Proszę w poradę. Mam notatki, ale jak czegoś szukam to okazuje się, że nie mam ...Wiem, że dzwonili, tylko nie wiem, w którym kościele.
Pozdrawiam
Te zmiany na ogórkach wyglądają raczej na zaawansowane niedobory potasu ale w tych warunkach pogodowych odradzam jakieś zdecydowane ruchy nawozowe. Trzeba się skupić na ochronie. Proponuję oprysk kilkakrotny HT w odstępie nawet 3-5 dni albo oprysk Infinito.
Widzę, że gleba jest motyczkowana w bezpośrednim otoczeniu ogórków. Nie powinno się tego robić. Wystarczy samo wzruszenie gleby w efekcie plewienia. Łatwo jest zabiegiem motyczkowania uszkodzić wrażliwe korzenie ogórków.
Co do oceny ew. niedoborów trzeba poczekać aż temperatury dobowe będą sprzyjać wegetacji i ogórki ruszą ze wzrostem. Karmienie teraz, kiedy rośliny stoją, może mieć odwrotny skutek do zamierzonego.