Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Aniu, dziękuję za cudowne zdjęcie Sanderhauser ;:196 Rabata słoneczna jednak Ci się podoba? Dopytuję się, bo u mnie w ogrodzie jak dotąd żadnych żółtych i pomarańczowych kwiatów nie było, ale łamię się - głównie z powodu róż. Jest tyle pięknych odmian w tych kolorach, że grzech z nich rezygnować ;:224 Sama nie wiem czy taka słoneczna rabata do mnie przemówi... Jakie byliny towarzyszące zafundowałaś "słonecznym"? Tonujesz bielą czy idziesz w kontrast?
Jestem pełna podziwu, że tak doskonale umiesz skomponować rabaty ;:180 Nie wybierasz się czasem na wycieczkę w góry? Przydałaby mi się pomoc koncepcyjna :wink: Ostatnio jestem zrezygnowana i ubeczana :oops: Główna rabata wyszła koszmarnie i wszystko trzeba przesadzić w jesieni, na nowo ułożyć. Małe rabaty jakoś mi się udają, a ta - ze względu na dziwny kształt i gabaryty, nie wychodzi. Będę ją tworzyła od nowa trzeci raz ;:145
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit

Jagi, wybrałam dla Ciebie coś specjalnego ? bardzo charakterną różę, ale aktualnie wszystkie kwiatki się osypały :;230 więc nie mogłam sfotografować... W zastępstwie więc jedna z tych, które zawsze chwytają mnie za serce - Marie Antoinette

Obrazek

Wyobraź sobie, że ja też kiedyś nie lubiłam pomarańczowego, a na żółty byłam wręcz uczulona :;230 i zobacz, jak to gusta potrafią się zmienić... Powiem więcej ? zaczyna mi się nawet podobać (o zgrozo!) Alchymist, którą zawsze uważałam za najbardziej jarmarczną różę jaką w życiu widziałam!
Obelisk nie będzie malowany. Został tylko zabezpieczony przeciw grzybom i ma się jak najszybciej zestarzeć :D
Wychodzi na to, że obejdzie się bez Twoich indiańskich tańców, bo najbliższe dni mają być zimne i deszczowe :(

Dorotko, dzisiaj więc bez widoczków, żeby nie naruszać Twojej równowagi psychicznej :;230
William Morris bardzo mi się podoba; ma pięknie zbudowany kwiat. Rozpoczyna kwitnąć w tonacji pomarańczowej, a potem przechodzi w zgaszony róż.

Aguś, ja niestety nie mogę się tego trzymać; przy tej masie kwiatów, jak jeszcze bym wprowadziła pstrokaciznę, to pewnie pierwsza nerwowo bym nie wytrzymała... :;230
Maria Skłodowska ?Curie u mnie debiutuje, ale raczej deszcz jej nie straszny:)
Innocencia to taki niekłopotliwy wypełniacz, przy którym nie trzeba nic robić :wink:

Majuś, mam nadzieję, że będziesz mogła to sprawdzić...
W tym sezonie i z wybarwieniem róż, i z wielkością kwiatów jest trochę inaczej... Lionsy np. rozpoczęły w blodokremowej tonacji z lekką domieszką zielonego ! Teraz dopiero nabierają właściwego, morelowego odcienia. Zupełnie zwariowały też moje Zochy; mają wielkie kwiaty, częściowo półpełne. Liczę na to, że im ten stan szybko przejdzie...
Cieszę się, że Nelson podbił Twoje serce. Mój jeszcze w pąkach, podobnie jak wszystkie nowe guillotki.

Jolcia, Acropolis należy do ścisłej czołówki moich ulubienic :lol: , a Vesaliusa jeszcze testuję ? rozpoczyna drugi sezon u mnie:)
Widoczki następnym razem :wink:

Alexia, żółte czy pomarańczowe żarówy to byłby już przepych :wink:
Cieszę się, że Maria Ci się podoba:) Te 10 cm absolutnie nie chroni przed uwiądem (nazwa super). Myślę, że bardziej chodzi tu o przemarzanie. Ja mam wszystkie powojniki posadzone przepisowo, a walczę z tym grzybem już na piątym klemku. W ubiegłym tygodniu prawie dwumetrowego Bagatelle ścięłam do zera i nie widzę odzewu...

Elwi, ja właśnie z tego powodu (żeby nie grzeszyć) założyłam słoneczną rabatę :;230
Te wszystkie róże są raczej ?ostrożne? w kolorach. Często przebarwiają się na kremowo lub różowo. Do tego ?dorzuciłam? jeżówki: białe (lubię połączenie białego z pomarańczowym), w kolorach róż ? żółte i pomarańczowe oraz odmiany Cheyenne Spirit (wszystkie barwy rabaty w jednej roślinie - http://e-clematis.com/pl/p/Echinacea-Ch ... owka-/1171 ). Pozostałe byliny są też w tych kolorach (fiolet, krem, żółty, pomarańczowy).
W tym roku ani w przyszłym raczej się nie wybieram, a tak długo pewnie nie będziesz czekała... :;230 Powklejaj fotki rabaty, może coś wspólnymi siłami uradzimy (niech mi tylko chandra przejdzie) ;:173

Ostatnie fotki:

Pastella
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Artemis; nowy nabytek, ale już jestem z niej zadowolona
Obrazek

Parky ? czysta elegancja
Obrazek

Obrazek

Gentle Hermione
Obrazek

St. Cecilia
Obrazek

The Wedgwood Rose; przepiękna róża, ale raczej kiepsko znosi deszcz
Obrazek

Granny
Obrazek

O, jest jednak widoczek... na Claire Marshall i Alana Titchmarsh'a
Obrazek

Baronesse, Rosenfee i Lions Rose
Obrazek

William Christie; jest jednak wyjątek - spośród nowych guillotek ta jedna już kwitnie ? i to jak! Malutki krzaczek cały oblepiony jest dużymi, trwałymi kwiatami:)
Obrazek

Leonardo da Vinci
Obrazek

I kolejny widoczek (niestety)
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, zawsze z niecierpliwością wyczekuję nowych zdjęć w Twoim wątku. Cudowne wprost widoki ze wspaniale wkomponowanymi rabatami.
Co do kolorystyki, to mamy podobne gusta, ale jeszcze kilka lat temu uwielbiałam żółcie, żarówy i wszelkie pstrokacizny. Niestety do dziś pozostał ślad po tym zamiłowaniu. :lol:
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Aniu piękny ogród pokazujesz na widoczkach bardzo proszę o więcej takich zdjęć ;:108
miło się ogląda takie piękne róże z takimi widoczkami
Pastelka cudna muszę na nią zapolować
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Aniu Marie Antoinette cudna. Coś chyba jest w tych kolorach (żółtym i pomarańczowym) ja też nie byłam nim zachwycona a teraz Cubana posadzona w przed ogródku i zachwyca mnie swoimi przebarwieniami a na dokładkę szukam żółtych róż z drugiej strony rabaty(niestety za późno to wymyśliłam bo na żadne nie umiem się zdecydować). Ogród zachwyca i róże są damami pierwszego miejsca ;:180 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pozachwycam sie chociaż Aniu pięknymi widoczkami ,bo u mnie miszmasz w dodatku buszowaty :wink: Marie Antoinette i William Christie i jak piszesz na dodatek ma wytrzymałe kwiaty obie cudne ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowności pokazujesz ;:oj takie dywanowe trawniki a na nie wprost wylewające się rabaty różane i krzyczą jedna przez drugą że każda z nich to miss.Piękniste kompozycje , połączenia kolorów i faktur,mam wrażenie że natura słucha ciebie i robi dokładnie to co jej zadasz. ;:303
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja mogłam Cię zgubić? ;:14
Takie widoki a mnie nie ma.
Przez Ciebie chyba skusze jednak na jakąś rózyczkę ;:224
Tylko nie mam pojęcia na jaką. Za duży wybór
Czy mogę zmałpować Twoją rabatę z buczkiem?
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Ania, nie ma co pisać, naprawdę ,zawsze, jak chcę kupić róże, to wchodzę sobie do Twojego ogrodu i wybieram i już wiem - Parky sobie kupię teraz ;:167 - cudnie.
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Z powodu Twojego pieknego różanego ogrodu zarejstrowałam się na forum. Będe obserwować watęk i podziwiać Twe roże w moich ulubionych kolorach.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Dlaczego przy widoczku jest niestety? Ja proszę więcej. ;:63
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Aniu, ach te fotki.... cudo ! Pokazuj jak najwiecej !!!
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

I kolejny widoczek (niestety)
Dlaczego niestety??? Chyba "stety" :wink: Widoczek cudny, mucha nie siada... Pokazuj Aniu Twoje widoczki cały czas, są ucztą dla oka i ducha ;:167 Co do fotki koszmarnej rabaty to mogę ją zrobić i pokazać Ci na pw, bo na forum to zbyt duży obciach :oops: Jeżeli możesz coś doradzić, będę wdzięczna. Problemem dla mnie jest to, że ona ciągle wygląda jak "śmietnikowa", ale zobaczysz sama...
Jak oceniasz Granny?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No wymiękłam ;:oj , ale cudnie ;:167
Parky bardzo interesująca, a kilka stron wcześniej zrobiłaś przepiękne zdjęcie New Dawn ;:167
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie :wit
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale koniec czerwca chyba zazwyczaj jest zimny i mokry... Na swoim koncie mam kolejną porażkę powojnikową; tym razem uwiąd zaatakował Elfa... Musiałam go ściąć do zera :( ale czy odbije?

Wiola, a dlaczego ?niestety? ? Umiejętnie wkomponowane mogą tylko podkreślić urodę jednorodnych założeń. Takie energetyczne kolorki też warto mieć :D

Ulcia, dzięki :) Pastellkę warto mieć. W grupie min. 2 -3 szt. daje fajny efekt.

Agatko, ale Marie Antoinette raczej jest taka bardziej kremowo-budyniowa ? apetyczna po prostu :wink: Masz rację, w tych żółtkach i pomarańczkach też coś jest; warto znaleźć dla nich miejsce :)

Jadziu, William Christie jest bardzo wigornym krzewem. W tej chwili ma chyba więcej kwiatów niż liści :lol: i ładnie przyrasta. Czuję, że będę z niego zadowolona.

Basiu, jak Ty ładnie komplementujesz mój ogród. Jest mi naprawdę niezmiernie miło ;:196

A widzisz Gosiek, wiedziałam, że pękniesz :;230 Ja też już otworzyłam jesienne zamówienie... Zamienię Cinderelle z donic na Mme Boll.
Możesz ?małpować? do woli. Jest mi miło, że Ci się podoba. Zdecydowałam się przecież pokazać swój ogród, więc liczę się z tym, że moje pomysły mogą być kopiowane i nie przeszkadza mi to.

Iwona, Parky to zdrowa róża, tylko trochę szybko gubi kwiaty. Poczekaj trochę, to może coś jeszcze wleci do koszyczka... :;230

Madżenko, jakie to miłe, witaj ;:168 . Wiedz, że ja też znam Twój wątek. Jestem pod wrażeniem pięknego, nowoczesnego i tak konsekwentnie prowadzonego ogrodu, z idealnie wpisanym w niego budynkiem mieszkalnym ;:108 .

Moni, będzie więcej. To było tylko takie nawiązanie do postu Doroty :D

Aguś, fajnie, że jesteś. W miarę wolnego czasu, postaram się zdawać ogrodową relację na bieżąco. Aż do znudzenia :;230

Elwi, kochana jesteś. Dzięki ;:168 Chętnie zobaczę. Jeśli będę potrafiła, to podpowiem, a przynajmniej spróbuję :D
Granny uwielbiam ? morze ślicznych, trwałych kwiatów całe lato. Pod koniec sezonu lubi chwycić plamistość, więc trzeba zastosować coś prewencyjnie.

Dzięki Aniu ;:196 Czyżbyś jeszcze myślała o zakupach ? Ty naprawdę ten ogród masz z gumy ;:oj

Dzisiaj zostawiam trochę więcej zdjęć niż zwykle, bo przewiduję w tym tygodniu swoją mniejszą aktywność na forum.
Gwiazdą ostatnich dni jest Baronesse. Na nią też najczęściej kieruję swój wzrok zerkając w stronę ogrodu....

Na początek parę portrecików...

Sharifa Asma
Obrazek

England?s Rose
Obrazek

Marie Antoinette
Obrazek

Wollerton old Hall
Obrazek

Novalis
Obrazek

Sangerhäuser Jubiläumsrose. Ślicznie mieni się kolorami. Jest już jedną z moich ulubionych modelek :)
Obrazek

Fuksja Gouden Nonneke
Obrazek

Baronesse ? wg mnie jedna z najlepszych rabatówek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany