Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Cały czas mówimy o podlewaniu. Pod folią nie ma innej opcji. Tylko, czy do każdego podlania ,czy np raz na tydzień ?.
Przygotuj sobie roztwór mocznika rozpuszczając 20 dkg w 5 l wody. Dodawaj do wody do podlewania w ilości 100 ml na 10 l wody.
Kupiłem siarczan potasu(sypki) zalecany do korzystania w postaci płynnej, instrukcja stosowania jest następująca:
W związku z tym zamierzam zastosować oprysk roztworem tego nawozu 5g/1litr wody.
Może ktoś korzystał z tego nawożenia i podzieli się doświadczeniem.Jesienią nie stosowałem nawozu potasowego.
W ubiegłym roku w pomidorach występowała mi zielona piętka i nie wszystkie się dobrze wybarwiały .Natężenie nawożenia w postaci płynnej: Stężenie roztworu zależy od rodzaju rośliny i stadium jej rozwoju.Przy systematycznym nawożeniu płynnym w uprawach tradycyjnych siarczan potasu stosuje się w ilości 50-80g/100 l. wody.
Dokarmianie dolistne: 0,5-1 kg/100 l wody .Zaleca się nawożenie we wczesnych godzinach rannych lub późnych wieczornych
W związku z tym zamierzam zastosować oprysk roztworem tego nawozu 5g/1litr wody.
Może ktoś korzystał z tego nawożenia i podzieli się doświadczeniem.Jesienią nie stosowałem nawozu potasowego.
Chyba udało się rozszyfrować skład pokrzywówki. 4-1-1 NPK , pellet z pokrzyw , do fermentacji. Jakaś firma z Dani coś takiego robi.
Uwaga znalazłem taka informacje na jednym z forum ogrodniczych że, w sklepach ogrodniczych można kupić nawóz kurzak lub obornik, pochodzący z ferm przemysłowych. . Nawozy te zawierają wiele organizmów chorobotwórczych, w odchodach znajdują się substancje hormonalne, antybiotyki stosowane w paszach i metale ciezkie.Jedynym godnym zaufania są firmy polecone na stronie internetowej Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podczas moich tegorocznych poszukiwań granulowanego obornika nie udało mi się znaleźć żadnego polskiego producenta.
Są firmy które przedstawiają się jako 'producent' ale nie znalazłem nigdzie informacji gdzie mieści się zakład produkcyjny, opisu linii
technologicznej nie wspominając o zdjęciach.
Podejrzanie dużo granulowanych oborników ma identyczny deklarowany skład a nadruki na opakowaniach powołują się na normę która sugeruje że producent jest jeden a zakład produkcyjny mieści się w Holandii. Sądzę że ten sam produkt jest tylko konfekcjonowany w Polsce przez kilka firm i sprzedawany pod różnymi markami.
Są firmy które przedstawiają się jako 'producent' ale nie znalazłem nigdzie informacji gdzie mieści się zakład produkcyjny, opisu linii
technologicznej nie wspominając o zdjęciach.
Podejrzanie dużo granulowanych oborników ma identyczny deklarowany skład a nadruki na opakowaniach powołują się na normę która sugeruje że producent jest jeden a zakład produkcyjny mieści się w Holandii. Sądzę że ten sam produkt jest tylko konfekcjonowany w Polsce przez kilka firm i sprzedawany pod różnymi markami.
pozdrawiam, Tomek
Jednego producenta mam pod nosem (mój sąsiad). Ale nie wiem gdzie sprzedaje (tzn. w jakich sklepach można dostać jego obornik o ja kupuję bezpośrednio z jego "zakładu").
I na pewno sam ten obornik skupuje, suszy, rozdrabnia itp. To czuć. No i widać jak się podejdzie bliżej. Aha i laboratorium takie małe ma co w nim bada zawartość składników - tam nie zaglądam bo chemia to dla mnie magia
I na pewno sam ten obornik skupuje, suszy, rozdrabnia itp. To czuć. No i widać jak się podejdzie bliżej. Aha i laboratorium takie małe ma co w nim bada zawartość składników - tam nie zaglądam bo chemia to dla mnie magia

Pozdrawiam Asia
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Z tego napisałaś wydaje mi się że twój sąsiad produkuje obornik suszony ?
To co pisałem dotyczyło granulowanego - to 2 różne oborniki.
Polskich producentów obornika suszonego da się znaleźć, chciałem takiego użyć w tym roku ale nigdzie lokalnie nie udało mi się go kupić. Czas naglił i skończyło się na granulowanym.
Możesz napisać czy firma sąsiada jakoś się nazywa albo może jaki jest obrazek na worku ?
Rekomendacja forumki po osobistej inspekcji zakładu produkcyjnego - bezcenna
To co pisałem dotyczyło granulowanego - to 2 różne oborniki.
Polskich producentów obornika suszonego da się znaleźć, chciałem takiego użyć w tym roku ale nigdzie lokalnie nie udało mi się go kupić. Czas naglił i skończyło się na granulowanym.
Możesz napisać czy firma sąsiada jakoś się nazywa albo może jaki jest obrazek na worku ?
Rekomendacja forumki po osobistej inspekcji zakładu produkcyjnego - bezcenna

pozdrawiam, Tomek
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Dziękuje ci za wyczerpującą odpowiedz, widzę ze jeszcze ktoś pomaga nie rzucając złośliwych komentarzy typu hoduj sobie jedna odmianę ,jak wielkie farmy będziesz miał spokój

"Rzodkiewka bujna w liście wyglądająca w części naziemnej zdrowo ale słabej bulwie korzennej- informuje nas że w glebie jest zbyt mało fosforu i potasu."
Urosła mi taka rzodkiewka gdzie posadziłem kilkanaście pomidorów. Nie zauważyłem jak do tej pory oznak braku fosforu na krzakach.
Czy mam je zasilić by uzupełnić potas ,jeśli tak to czym proponujecie ?
Urosła mi taka rzodkiewka gdzie posadziłem kilkanaście pomidorów. Nie zauważyłem jak do tej pory oznak braku fosforu na krzakach.
Czy mam je zasilić by uzupełnić potas ,jeśli tak to czym proponujecie ?
Pozdrawiam ED.
Takie porównania są złudne. Wnioski konkretne można wysuwać mając analizę gleby. Gleby antropogeniczne, przez lata uprawiane i regularnie nawożone nawozami organicznymi mają dość a często i za dość fosforu a i potasu nie mało.
Analiza gleby z innej części wykazała brak azotu,a reszta była przekroczona. Z tego kawałka nie były wprawdzie brane próbki,ale wstrzymam się z dodatkowym zasilaniem.
forumowicz a kiedy należy zacząć nawożenie tz. pogłówne, zalecaną saletrą potasową między rzędy i w jakim stężeniu ?
Czy mam się sugerować wyglądem krzaków ?
forumowicz a kiedy należy zacząć nawożenie tz. pogłówne, zalecaną saletrą potasową między rzędy i w jakim stężeniu ?
Czy mam się sugerować wyglądem krzaków ?
Pozdrawiam ED.
Czymś trzeba się kierować. Wstaw aktualne zdjęcie.ED99 pisze:Czy mam się sugerować wyglądem krzaków ?
Jak się ma gleba w której rosną pomidory do tej analizowanej ?
forumowicz ja z podobnym pytaniem do Ciebie, moje pomidorki wyglądają tak:

Ziemia po badaniach wiosną nawieziona według Twoich porad (siarczan potasu+gips budowlany), pod pomidory obornik rzędowo oraz po wysadzeniu podlane roztworem saletrzaku.
Do oprysku dolistnego florowit uniwersalny bez fosforu - pytanie kiedy?
Po czym rozpoznać że już trzeba je dokarmać?
Odmian jest 11 - niektórym odmianom zwijają się liście dolne - niektóre już mają małe owoce, niektóre dopiero zaczynają kwitnąć.

Aha - pomidory rosną pod daszkiem z folii. I są pryskane OW i HT.

Ziemia po badaniach wiosną nawieziona według Twoich porad (siarczan potasu+gips budowlany), pod pomidory obornik rzędowo oraz po wysadzeniu podlane roztworem saletrzaku.
Do oprysku dolistnego florowit uniwersalny bez fosforu - pytanie kiedy?
Po czym rozpoznać że już trzeba je dokarmać?
Odmian jest 11 - niektórym odmianom zwijają się liście dolne - niektóre już mają małe owoce, niektóre dopiero zaczynają kwitnąć.

Aha - pomidory rosną pod daszkiem z folii. I są pryskane OW i HT.
Pozdrawiam Asia