Ratunek dla nasion trawy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
anitar7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2014, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ratunek dla nasion trawy

Post »

Drodzy forumowicze jestem na forum nowa ale bardzo potrzebuję porady od doświadczonych forumowiczów bo jestem zielona w sprawach ogrodniczych. Pokrótce wyjaśnię o co mi chodzi, tak więc 30 maja wysialiśmy trawę Super Wembleyka wokół domu ok 400m2, gleba po budowie była 2 razy przejechana glebogryzarką na zimę a na wiosnę rozrównana uwałowana i został posiany nawóz, na to wysialiśmy 10kg trawy i Pan który to robił powiedział żeby przez 2 tyg podlewac 2razy dziennie i będzie ok wszytko.. ale nie jest niestety do tej pory zeszło tylko w kilku miejscach. Był dziś u nas i stwierdził że słońce spaliło ziarna ;:145 ! Kazał kupic nową trawę i zasiać jeszcze raz ale tym razem po sianiu zagrabić z ziemią. Moje pytanie brzmi czy da się uratować jeszcze to co zostało z tego naszego trawnika? Czekać na deszcz czy siać od nowa??
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ratunek dla nasion trawy

Post »

Bez zdjęcia się nie obejdzie. Jak "pan" dał ciała to niech kupi i posieje na swój koszt.
Nasion po wysianiu nie zagrabuje się tylko przysypuje cieniutką warstwą pisaku.
anitar7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przesyłam 3 fotki ale nie widac na nich dokładnie wszystkiego.. Czyli po zasianiu nie przegrabywac nasion z ziemią tylko przysypać piaskiem? A jest to możliwe że te nasiona faktycznie spaliło słońce? Pomimo tego że było podlewane? http://images65.fotosik.pl/1101/189a43b9ecfd6dbe.jpg

Przekroczony max dopuszczalny rozmiar zdjęcia/KaRo
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Od kiedy to się nasion nie zagrabia się po siewie ?
Zagrabia się i udeptuje !
Również się zasypuje ziemią i udeptuje.

Wy chyba tylko nasiona rozsialiście i sobie leżały spokojnie na tej glebie.
Jeżeli tak to daliście ciała i jeżeli to zrobił Pan to dał ciała.
zmoderowałam tak na marginesie.Marginesy nie są nam potrzebne Gemciu,ostrzegam /KaRo
Podlewanie zraszanie utrzymywanie gleby wilgotnej jak najbardziej 2x dziennie rano i pod wieczór.
Skoro w tej saharze było (chyba) więcej kostrzew to min. 3 tyg będziecie czekać na wschód. Rajgras i wiechlina szybciej się pojawią i pewnie gdzieś się już pojawiły źdźbła trawy.

Możecie trawę przesypać teraz jeszcze ziemią i przedeptać jeśli nic nie wyszło tylko przyjrzyjcie się dokładnie
anitar7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To on tak zasiał i nic nie zasypywał ziemią tylko takim 20kg wałkiem przejechał i tyle. Czyli radzisz aby zasypac te nasiona jeszcze ziemią i podlewac nadal czy zasiac nowe?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nasiona leżą na wierzchu, okrasić je ziemią i udeptać troszkę nawet jakąś deskę rzucić i przygnieść troszkę glebę albo stopami deptać.
Podlewać i czekać.
Kostrzewy kiełkują w optymalnych warunkach od 18 do 21 dni, a jak pogody są takie jak teraz to mogą dłużej wschodzić.

Weź skrzynkę taką ażurową po kwiatach pcv i wrzuć do niej ziemię i przesiej cały plac szybko pójdzie godzinka i będzie po wszystkim.
Jak ziemia tłusta, mokra będzie jako zasypka to odczekajcie jak przeschnie i dopiero deptać, wałować inaczej się będzie kleić i szkoda pracy.
anitar7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Trzeba kupowac jakąś specjalną ziemię do tego czy zwykłą taką na której sialiśmy?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możesz tą zwykłą przesiać, a jak chcesz kupować to każda ziemia ogrodowa uniwersalna najtańsza.
Lekko zasypać te nasiona i podlewać.
anitar7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok dziękuję to tak zrobimy bo nie ukrywam że troszkę mnie przeraża widok tego trawnika i perspektywa robienia tego od nowa, podlewanie i czekanie na rezultaty:(

Zaczynaj zdanie od wielkiej litery
/mateo/
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gemciu83 pisze:Od kiedy to się nasion nie zagrabia się po siewie ?
Zagrabia się i udeptuje !

A od kiedy to się nasiona zagrabuje? potem leżą nierównomiernie i wschodzą placami. Od kiedy to się udeptuje nasiona? jak już to wałuje i to wałem o masie 11,5kg.
Wystarczy przysypać piaskiem i nic nie zagrabywać.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Heh Twoja szkoła. Moja inna.
Udeptuję małe place, wałuję wielkie pola. Tutaj nie ma potrzeba wałowania, a leniwie sobie udeptać.
Nasiona się zagrabuje ale nie jak szalony Józek po flaszce grabiami, a tylko obrusza w glebie i udeptuje/wałuje.
Efekty bez różnicy, tak więc stosuj swoją metodę, a ja swoje będę stosował.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”