Galeria.Dalie Stanisława cz.2
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie Stanisława cz.2
Przecież to tylko rośliny, a nie żona i dzieci. Co tu jest do znoszenia? A poza tym odbiją, spokojna głowa.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie ślimaki upodobały sobie w ogrodzie zwłaszcza aksamitki , hosty i inne byliny .... ale dalii nie tykają .
Szkoda Mariusz tych Twoich sadzonek .... takie ubytki i oszpecenie odbije się to na pewno na opóźnionym kwitnieniu . A odmiany piękne
Szkoda Mariusz tych Twoich sadzonek .... takie ubytki i oszpecenie odbije się to na pewno na opóźnionym kwitnieniu . A odmiany piękne

- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fakt to nie żona ani dzieci ale zmarnowanie swojego czasu. Nie po to się sadzi i pielęgnuję rośliny żeby ślimaki wszystko zjadły. Każdy inaczej do tego podchodzi. Sadzonka na pewno wypuści. Trochę później zakwitnie ale na pewno będzie wyczerpana żeby odbudować nowe pędy. Trzymam kciuki. 

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Pokażę,jak wyglądaja moje dalie posadzone na rabacie przy domu/mam jeszcze sporo na działce/.Za rabatą jest siatka i zaniedbana działka budowlana,czyli "matecznik" ślimaków.Poszłam z haczką i przy siatce,wyhakałam wszystkie chwasty. Na pasie jaki uzyskałam zaczęłam systematycznie,co kilka dni w małych ilościach wysypywać niebieski " przysmak".Niestety widok był koszmarny,unicestwiłam ogromną masę tych stworzeń,aby dalie mogły się rozwijać . W ten sposób,uniemożliwiłam im dostanie się na naszą posesję a dla tych ,którym się udało-zawsze czekało kilka granulek w poblizu dalii.Coś,za coś - niestety 

Lodziu - ależ duże i zadbane są Twoje dalie! Lada moment zakwitną!
Dziękuję za uwagi na temat odchwaszczania - chwasty, nieużytki, wysoka trawa - jednym słowem zaniedbane miejsca wokół dalii to najlepsze siedlisko dla ślimaków. Dziś właśnie walczyłam z takim zaniedbanym miejscem za ogrodzeniem działki. Dwumetrowy pas został odkoszony i potraktowany środkiem chwastobójczym - ale na jak długo to wystarczy? Za miesiąc znów będzie to samo...
Dziękuję za uwagi na temat odchwaszczania - chwasty, nieużytki, wysoka trawa - jednym słowem zaniedbane miejsca wokół dalii to najlepsze siedlisko dla ślimaków. Dziś właśnie walczyłam z takim zaniedbanym miejscem za ogrodzeniem działki. Dwumetrowy pas został odkoszony i potraktowany środkiem chwastobójczym - ale na jak długo to wystarczy? Za miesiąc znów będzie to samo...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Dziękuję wszystkim za uznanie że Mura Kingyo jest śliczna.
Dziękuję Basi za cenne informacje.Ale dalia ta ma zaledwie ze 40cm-dostaje więc na wzrost napój z pokrzywy.
Mariusz niektóre nazwy kwiatów są dziwne i trudne do zapamiętania,ale jak ją zwał to zwał ważne że jest piękna.Masakra u Ciebie z tymi ślimakami,aż żal patrzeć.Trzymam kciuki żeby jak najszybciej odbiły Twoje dalie.
Dziękuję Basi za cenne informacje.Ale dalia ta ma zaledwie ze 40cm-dostaje więc na wzrost napój z pokrzywy.
Mariusz niektóre nazwy kwiatów są dziwne i trudne do zapamiętania,ale jak ją zwał to zwał ważne że jest piękna.Masakra u Ciebie z tymi ślimakami,aż żal patrzeć.Trzymam kciuki żeby jak najszybciej odbiły Twoje dalie.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Rany, co wy z tą masakrą? Pokazałem zdjęcia dwóch pogryzionych roślinek, poza tym jest ze sto niepogryzionych.
Mariusz
No to jest dobrze, ja myślałam że Ci wszystkie zjadły
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Przemekt23
Dwie prawie zjedzone na sto krzaczków to spoko. Będzie dobrze.
pozdrawiam

Wczoraj zapalikowałam 140 krzaczków dalii, ale mój aparat fotograficzny wciąż się psuje i nie mogłam zrobić zdjęcia. Więc poniżej trzy zdjęcia moich dalii zrobione przedwczoraj.

Dalie posadzone pod koniec kwietnia.

Dalie posadzone na początku maja (tydzień po pierwszych)

Sadzonki od Stanisława posadzone ok.12/14 maja
Wczoraj też sprawdziłam, że 3 krzaczki mają już pąki.

Dalie posadzone pod koniec kwietnia.

Dalie posadzone na początku maja (tydzień po pierwszych)

Sadzonki od Stanisława posadzone ok.12/14 maja
Wczoraj też sprawdziłam, że 3 krzaczki mają już pąki.

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Przemekt23
- Przemekt23
Basiu piękne sadzonki. Masz trochę tego i jakie zdrowe. Liczyłaś ile ich masz? 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu to istny gaj daliowy ,piękne zdrowe krzaki
Przemku ładnie kwitną Twoje dalie

Przemku ładnie kwitną Twoje dalie

Pozdrawiam Alicja
Przemku,
nie liczyłam dokładnie. Z karp to pewnie ok. 150 odmian, plus sadzonki od Stanisława (ok. 80), ale wiadomo, że z nich to tylko radość na ten rok, bo w większości wytwarzają małe i cienkie karpki, które nie przetrzymują zimy, bo zasychają
nie liczyłam dokładnie. Z karp to pewnie ok. 150 odmian, plus sadzonki od Stanisława (ok. 80), ale wiadomo, że z nich to tylko radość na ten rok, bo w większości wytwarzają małe i cienkie karpki, które nie przetrzymują zimy, bo zasychają

Pozdrawiam
Barbara
Barbara